Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Τα σημάδια στο ραντεβού που δείχνουν αν η σχέση έχει μέλλον

Share

Ο έρωτας είναι τυφλός, λένε. Πράγμα που είναι εν μέρει αλήθεια γιατί συχνά ερωτευόμαστε ανθρώπους με τους οποίους δεν έχουμε καμιά σχέση. Αν ωστόσο δεν αφήσουμε το συναίσθημα να μας… τυφλώσει και έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά μπορούμε από τα πρώτα ραντεβού ακόμα να καταλάβουμε την πορεία της σχέσης. 

Πόσες φορές δεν αναρωτήθηκες για το πόσο «τυφλή» ήσουν και παράβλεψες τόσο τρανταχτά ελαττώματα του συντρόφου σου. Ή για το πόσο σε ξεγέλασε η συμπεριφορά του. Πόσες φορές δεν ευχήθηκες να τα είχες καταλάβει από τα πρώτα κιόλας ραντεβού; Και όμως μπορείς… Δες τι χρειάζεται να προσέξεις για να μην σε ξεγελάσει πια κανένας!

Οι χειρότεροι χαρακτήρες έχουν τα περισσότερα ραντεβού

Όσο πιο ναρκισσιστική προσωπικότητα έχει κάποιος τόσο περισσότερο είναι ικανός να σε παραπλανήσει όταν τον πρωτοσυναντάς. Έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που ο χαρακτήρας τους έχει πολλά ναρκισσιστικά γνωρίσματα θεωρούνται πιο επιθυμητοί τόσο για μακροχρόνια όσο και για σύντομη σχέση. Φυσικά δεν μιλάμε για προσωπικότητες που χρήζουν ψυχοθεραπείας, αλλά για απλούς ανθρώπους που έχουν πιο έντονα αυτά τα χαρακτηριστικά. Γιατί αυτό; Μας το εξηγεί ο Emanuel Jauk, PhD, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Graz που έχει δημοσιεύσει αρκετές έρευνες σχετικά με τις ναρκισσιστικές προσωπικότητες: «Οι θετικές πτυχές του ναρκισσισμού όπως η γοητεία, η αυτοπεποίθηση και η διεκδικητικότητα φαίνεται να προκαλούν έντονη πρώτη εντύπωση. Δύσκολα αναγνωρίζονται από την αρχή οι μη θελκτικές πτυχές όπως η αλαζονεία και η υπερ-απασχόληση με τον εαυτό τους. Μάλιστα οι νάρκισσοι μπορεί να προσπαθήσουν να γοητεύσουν ακόμα και ανθρώπους για τους οποίους δεν ενδιαφέρονται πραγματικά, μόνο και μόνο επειδή επιζητούν τον θαυμασμό όλων».

Τα αστεία ενός γοητευτικού συνοδού συχνά αποκαλύπτουν τις αληθινές τους διαθέσεις

Εάν αναζητάς τον έρωτα και το άτομο που σε φλερτάρει χρησιμοποιεί παλιά τυποποιημένα (και πιθανώς ξεπερασμένα) αστεία, πιθανώς δεν είναι αρκετά καλός για σένα. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους για να προσεγγίσουν κάποιον δεν αναζητούν κάτι μακροχρόνιο, αλλά κάτι να περάσουν την ώρα τους. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που διεξήχθει από την Theresa DiDonato, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Loyola. Ωστόσο, υποστηρίζει, εάν τα αστεία έχουν θετική διάθεση όπως π.χ. όταν εκφράζουν το πόσο αμήχανα νιώθει κάποιος που προσπαθεί να σε φλερτάρει, αυτό είναι ένδειξη ότι αναζητά μια ουσιαστική σχέση είτε σύντομη είτε μακροχρόνια. Ενώ λοιπόν μια ωραία αίσθηση του χιούμορ είναι εγγύηση ότι υπάρχει ενδιαφέρον για σχέση, τα χαζά άκομψα αστεία αποτελούν προειδοποίηση να μείνεις μακριά.

Τι πιθανότητες υπάρχουν να μείνετε μαζί

Υπάρχουν 4 τύποι ζευγαριών σύμφωνα με έρευνα του Brian Ogolsky, PhD, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις: τα δραματικά, τα συγκρουσιακά, τα κοινωνικά και αυτά που επικεντρώνονται στον σύντροφό τους, τα συντροφικά. Τα δραματικά ζευγάρια κινούνται συνεχώς στα άκρα, έχουν πολύ λίγα κοινά μεταξύ τους, και δεν έχουν πολύ κοινό κοινωνικό δίκτυο. Τα συγκρουσιακά ζευγάρια έχουν (όπως καταλαβαίνεις) πολλές συγκρούσεις και εντάσεις, εντελώς διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα, και το πιθανότερο είναι η έλξη μεταξύ τους να βασίζεται στο πάθος. Τα κοινωνικά ζευγάρια στηρίζονται στη μεταξύ τους φιλία, τείνουν να έχουν κοινό κοινωνικό δίκτυο και συνήθως υποστηρίζουν ότι τα πολύ σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους όπως π.χ. οι γονείς τους συμπαθούν πολύ τον σύντροφό τους. Τέλος τα ζευγάρια που επικεντρώνονται στον σύντροφό τους έχουν κοινά ενδιαφέροντα, περνάνε πολύ χρόνο μαζί, αλλά ο καθένας έχει και τον προσωπικό του κύκλο με φίλους. Τώρα τι σημαίνουν αυτά για κάθε τύπο ζευγαριού; Τα δραματικά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χωρίσουν από τα υπόλοιπα. Τα συντροφικά έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν σε γάμο, ενώ τα κοινωνικά αναπτύσσουν πιο βαθύ δέσιμο στο πέρασμα του χρόνου και έχουν τις λιγότερες ακραίες εντάσεις από τους άλλους τύπους ζευγαριών. Όσον αφορά τα συγκρουσιακά ζευγάρια είναι αυτά που συνήθως παραμένουν στάσιμα, είναι δηλαδή λιγότερο πιθανό ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν τη σχέση τους είτε σε γάμο είτε σε χωρισμό. 

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *