Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Πέντε λόγοι που δείχνουν ότι ίσως ήρθε η ώρα να χωρίσεις

Share

Οι σχέσεις συχνά περνούν από δοκιμασίες και η ευτυχία δεν αποτελεί για κανέναν μονιμότητα. Πώς μπορείς λοιπόν να αξιολογήσεις σωστά την κατάσταση στη σχέση σου ώστε να ξέρεις ότι μάλλον ήρθε η ώρα να χωρίσεις; 

Ακόμα και αν δεν βρίσκεσαι στην καλύτερη των σχέσεων, ακόμα και αν έχεις καταλάβει ότι ο σύντροφός σου είναι ακατάλληλος για να τον θεωρείς «για πάντα» εντούτοις διστάζεις να παραδεχτείς ότι ίσως ήρθε η ώρα να χωρίσεις. Σε καταλαβαίνω… Όταν όλα γύρω σου είναι τόσο αβέβαια πώς να προχωρήσεις σε κάτι που θα σου φέρει ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα; Παρόλα τα ελαττώματά του αποτελεί μια σταθερά στη ζωή σου, που μπορείς να βασιστείς έστω και λίγο. Έχεις δίκιο. Πάντα υπάρχει αυτή η μικρή, ανασφαλής πλευρά του εαυτού μας, η οποία φοβάται να προχωρήσει, τρέμει τις αλλαγές, τρομοκρατείται στην ιδέα της μοναξιάς και τελικά συμβιβάζεται με τη δυστυχία και προτιμά να παραμείνει σε μια κατάσταση που μπορεί να της φέρνει πόνο αλλά της είναι οικεία και αυτό της φαίνεται ανακουφιστικό. Μπορεί το άγνωστο να κρύβει κινδύνους, μπορεί όμως να κρύβει και χαρές. Η ευτυχία δεν κρατά για πάντα, το ίδιο όμως συμβαίνει και με τη δυστυχία. Και τελικά χρειάζεται να επιλέξουμε αυτές τις σχέσεις και αυτούς τους συντρόφους που μας χαρίζουν περισσότερες ευχάριστες στιγμές παρά δυσάρεστες, περισσότερα χαμόγελα παρά δάκρυα, περισσότερες ρυτίδες γέλιου παρά κλάματος. Και το ερώτημα που προβάλλει εδώ είναι: «Και πώς μπορώ να ξέρω ότι το καλύτερο για μένα είναι να χωρίσω και όχι ότι απλώς περνάμε μια κρίση με τον σύντροφό μου που σύντομα θα ξεπεραστεί 

Πέντε λόγοι που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να χωρίσεις για το καλό σου

Έχετε συνεχώς τους ίδιους καβγάδες 

Νιώθετε και οι δυο ότι έχετε ξεπεράσει το σημείο του συμβιβασμού, ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων σας και επαναλαμβάνετε συνεχώς τα ίδια επιχειρήματα κάθε φορά που μαλώνετε. Δεν υπάρχει κάτι παραγωγικό στους καβγάδες σας, δεν φτάνετε σε μια λύση, είναι τόσο διαφορετικά αυτά που υποστηρίζει ο καθένας σας που δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας και τελικά νιώθετε ότι ζείτε ξανά και ξανά τις ίδιες καταστάσεις. Είναι κάτι που σας έχει κουράσει απίστευτα, σας έχει εξουθενώσει ψυχικά και σας εμποδίζει από το να απολαύσετε τη σχέση σας ή να προχωρήσετε σε κάποιο επόμενο στάδιο.

Η σκέψη της ελευθερίας σού φαίνεται απελευθερωτική

Δεν είναι μόνο το ότι νιώθεις παγιδευμένη στη σχέση σου. Είναι πολύ πιθανό (αν ζείτε μαζί) ότι πράγματι είσαι. Εάν λοιπόν πιάσεις τον εαυτό σου να φαντασιώνεται σκηνές όπου είσαι μόνη σου στο σπίτι σου, στον καναπέ σου, στις διακοπές σου, στις βόλτες σου και αισθάνεσαι καλά, τότε αυτό μάλλον κάτι θέλει να σου πει. Αν βλέπεις βίντεο κλιπ, σήριαλ, ταινίες, όπου οι πρωταγωνιστές είναι σινγκλ και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες των ανθρώπων χωρίς σχέση αλλά εσένα σου φαίνονται υπέροχα και ίσως μέσα σου τους ζηλεύεις κιόλας, τότε ίσως θα πρέπει να… ανησυχείς. Ιδιαίτερα μάλιστα αν η ζήλεια σου αυτή προκύπτει όχι επειδή κάνουν τέλειο σεξ με αγνώστους ούτε επειδή μπορούν να ξενυχτήσουν στα κλαμπ, αλλά επειδή ο μόνος στον οποίο έχουν να λογοδοτήσουν είναι ο εαυτός τους. Μην φοβάσαι! Το τέλος μιας σχέσης στην οποία κυριαρχούν οι καβγάδες και η έλλειψη συνεννόησης μπορεί να είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό και για τους δύο συντρόφους. Δεν μπορεί να είναι μακροχρόνια ευτυχισμένος κάποιος που ο δεσμός του μονίμως επισκιάζει την ηρεμία του. Υπάρχουν φορές που η μόνη σωστή και αποδεκτή κίνηση είναι και η πιο σκληρή, και αυτή είναι το να προχωρήσεις μπροστά. 

Οι απόψεις σας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες

Φαίνεται ότι είστε δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές απόψεις, τόσο διαφορετικές που είναι αδύνατο να συμβιβαστείτε. Και αυτό μπορεί να ισχύει από τα πιο απλά ως τα πιο σοβαρά. Μπορεί για παράδειγμα όταν οδηγεί να μην σέβεται τους άλλους οδηγούς, να πατάει γκάζι όταν δει πορτοκαλί, να μαρσάρει στα στενά και να έχει τη μουσική στο αυτοκίνητο στη διαπασών με τα παράθυρα ανοιχτά. Ίσως νιώθεις ότι όλη αυτή η συμπεριφορά σε προσβάλλει, σε ντροπιάζει, σε εκθέτει στα μάτια των άλλων, αυτός όμως δεν το καταλαβαίνει ούτε σε συμμερίζεται. Εάν αισθάνεσαι ντροπή γι’ αυτά που κάνει ή λέει ο σύντροφός σου, εάν έρχεσαι σε δύσκολη θέση και δεν ξέρεις πώς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα, εάν αναρωτιέσαι μήπως οι άλλοι σε λυπούνται ή σκέφτονται τι δουλειά έχεις εσύ με έναν τέτοιο τύπο, τότε μάλλον αυτός ο άνθρωπος δεν έχει θέση στη ζωή σου. 

Δεν τον επιθυμείς πια σεξουαλικά

Ο καιρός που τον κοίταγες και… άναβες ή που σε άγγιζε και ανατρίχιαζες έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό βέβαια είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μετά από αρκετό καιρό συμβίωσης και δεν είναι συνώνυμο του χωρισμού. Εάν όμως σου φαίνεται απωθητική ακόμα και η σκέψη ότι θα κάνετε έρωτα, δεν θέλεις να σε αγγίζει και σου φαίνεται αηδιαστική και η πιο απλή εκδήλωση τρυφερότητας μάλλον είναι ώρα να σκεφτείς σοβαρά τη σχέση σας.

Υπάρχει μια πολύ βαθιά ριζωμένη πίκρα

Μπορεί να είναι μια απιστία, μια προδοσία, κάτι που σε πλήγωσε πολύ και δεν μπόρεσες να το ξεπεράσεις παρά τον χρόνο που έχει περάσει και τη συγγνώμη που σου έχει ζητήσει (ελπίζω να σου έχει ζητήσει συγγνώμη). Και αυτό έχει μείνει μέσα σου, ένα μικρό αγκαθάκι που όμως έχει γίνει απόστημα και σε τριβελίζει εμποδίζοντάς σε να χαρείς την κοινή σας ζωή και τις ευτυχισμένες σας στιγμές (αν υπάρχουν). Η πίκρα δεν είναι το ίδιο με τους καβγάδες. Σε αυτούς λέγονται πράγματα, εκτονώνονται οι καταστάσεις έστω και με φωναχτό ή άκομψο τρόπο. Αυτό που αισθάνεσαι εσύ όμως είναι βουβό, χωρίς συμπτώματα και εντελώς ακατανόητο για τους άλλους που βλέπουν την επιφάνεια μόνο. Είναι κάτι εσωτερικό, που έχει φωλιάσει στην ψυχή σου και σε πληγώνει. Νόμιζες ότι είχες συγχωρέσει αλλά τελικά μάλλον όχι, και τώρα αυτό έχει γιγαντωθεί μέσα σου και απειλεί να σε πνίξει. Είναι μια πίκρα που την κουβαλάς πάντα μαζί σου, που θα ήθελες να είναι πίσω σου αλλά την βρίσκεις συνέχεια μπροστά σου. Όσο και αν σε στενοχωρεί είναι ώρα να φύγεις.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *