Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Πέντε έξυπνες κινήσεις που σε κάνουν αμέσως συμπαθητική

Share

Μέσα στα πρώτα λεπτά γνωριμίας ο άλλος έχει σχηματίσει εντύπωση για εμάς, κάτι που μπορεί να έχει πολύ μεγάλη σημασία για την επαγγελματική ή κοινωνική μας ζωή. Γι’ αυτό καλό είναι να ξέρουμε πώς να φανούμε συμπαθητικοί. 

Τι νόημα έχει να γνωρίζεις πολλούς ανθρώπους εάν δεν τους είσαι συμπαθής; Φυσικά και θέλεις οι άλλοι να θεωρούν ότι είσαι ενδιαφέρον άτομο και επαγγελματίας αν όμως δεν σε βρίσκουν συμπαθητικό τότε οι πιθανότητες μιας μελλοντικής συνεργασίας μειώνονται. Ο Harvey Deutschendorf είναι ειδικός στην συναισθηματική νοημοσύνη, συγγραφέας και ομιλητής. Ο ίδιος στο βιβλίο του «The other kind of Smart» αναφέρει ότι το να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση και να γίνεις συμπαθής είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνική και επαγγελματική σου άνοδο. Προτείνει μάλιστα πέντε έξυπνες κινήσεις για να κερδίσεις τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή γνωριμίας.  

1. Να δείξεις αυθεντικό ενθουσιασμό για τη γνωριμία.

Ακόμα και αν πρόκειται για επαγγελματικό ραντεβού όπου οι άνθρωποι τείνουν να είναι ιδιαίτερα σοβαροί, προσπάθησε να είσαι ο εαυτός σου. Χαμογέλα αληθινά, μέσα από την καρδιά σου. Να είσαι ευθυτενής, να έχεις το θώρακά σου ανοιχτό, να στέκεσαι γερά στα πόδια σου αλλά με διάθεση χαλαρή. Αν κάνετε χειραψία φρόντισε το χέρι σου να είναι όσο χρειάζεται σφιχτό και να κοιτάς τον άλλο στα μάτια.

2. Κάνε ένα κομπλιμέντο

Σε όλους αρέσει να ακούνε ωραία λόγια αρκεί να είναι αληθινά και όχι κολακείες. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι είναι εξαιρετικοί ακροατές από την αρχή της γνωριμίας τους με κάποιον. Ξέρουν ότι στους περισσότερους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους, απλά στις πρώτες στιγμές της γνωριμίας διστάζουν να ανοιχτούν. Έτσι τα πρώτα 5 λεπτά της συνάντησής σου με κάποιον κάνε αυτό που ο Deutschendorf ονομάζει σιωπηλό τεστ: Προσποιήσου ότι πρέπει να περάσεις από τεστ για να ανακαλύψεις πόσα πράγματα μπορείς να καταλάβεις για τον συνομιλητή σου μέσα σε 5 λεπτά γιατί μετά θα πρέπει να γράψεις έκθεση γι’ αυτόν και όσο περισσότερες λεπτομέρειες έχεις τόσο μεγαλύτερο βαθμό θα πάρεις. 

3. Κάνε τουλάχιστον δυο ερωτήσεις που χρειάζονται λεπτομερή απάντηση.

Συνήθως οι διάλογοι μεταξύ δυο σχεδόν αγνώστων ατόμων σύντομα οδηγούνται σε μια αμήχανη σιωπή ή σε έναν λεπτομερή μονόλογο. Στο χέρι σου είναι να το αλλάξεις αυτό με έξυπνες ερωτήσεις. Για να κρατήσεις το διάλογο ζωντανό απέφυγε να κάνεις ερωτήσεις που να μπορούν να απαντηθούν μονολεκτικά με ένα «ναι» ή «όχι». Αντίθετα χρησιμοποίησε άλλες που να άπτονται στα ενδιαφέροντα του συνομιλητή σου και να απαιτούν μια πιο λεπτομερή απάντηση όπως π.χ. «Πώς ξεκίνησες την πορεία σου;» , «Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό;». Φρόντισε να κάνεις τουλάχιστον δύο τέτοιου τύπου ερωτήσεις μέσα στα 5 πρώτα λεπτά γνωριμίας σας.

4. Βρες κάτι που να έχετε κοινό.

Δώσε στον άλλο την αίσθηση ότι έχει την αμέριστη προσοχή σου, γι’ αυτό και επικεντρώσου σε αυτόν και μόνο. Προκειμένου να μην βαρεθεί προσπάθησε μέσα σε αυτά τα πρώτα 5 λεπτά να ανακαλύψεις τι κοινό έχετε ώστε να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον. Συνήθως δεν είναι ορατά από την πρώτη στιγμή, χρειάζεται να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω. Πρόσεξε τι κάνει το βλέμμα του να λάμπει, το πρόσωπό του να χαμογελάει, την στάση του πιο εγκάρδια. 

5. Αποκάλεσέ τον με το όνομά του 

Σε όλους αρέσει να ακούνε το όνομά τους. Ανέφερέ το την πρώτη φορά που θα συναντήσεις κάποιον και στη συνέχεια βρες διάφορες ευκαιρίες για να το χρησιμοποιήσεις ξανά κατά τη διάρκεια του διαλόγου σας. 

Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *