Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Οι τρόποι να ξεπεράσεις το παρελθόν και να προχωρήσεις

Share

Είναι δύσκολο να μπορέσεις να ξεπεράσεις το παρελθόν. Συχνά μας στοιχειώνει και επηρεάζει τις πράξεις και τα συναισθήματά μας δυσκολεύοντας τις αποφάσεις μας και δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά μας. 

Σχέσεις φιλικές και αισθηματικές με άσχημη κατάληξη, αποτυχίες που μας συνέτριψαν ψυχολογικά, μεγάλες επιτυχίες που όμως δεν μπορέσαμε να τις επαναλάβουμε στο μέλλον, λάθη και πικρές μεταμέλειες… Υπάρχουν γεγονότα στη ζωή μας που έχουν αφήσει ανεξίτηλα χαραγμένα τα σημάδια τους πάνω μας κάνοντας μας δέσμιους του παρελθόντος μας. Πώς μπορείς άραγε να ξεπεράσεις το παρελθόν και τα παλιά τραύματα και να βαδίσεις στο μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση; Ας το δούμε μαζί…

Γιατί είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε το παρελθόν

Τα γεγονότα της ζωής επηρεάζουν διαφορετικά τους ανθρώπους. Για άλλους είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν αυτά που τους πλήγωσαν και να συνεχίσουν, ενώ κάποιους άλλους τους στοιχειώνουν ακόμα και για πάντα. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ψυχολογικό τραύμα που προέρχεται από εξαιρετικά αγχογόνες εμπειρίες όπως είναι μια απώλεια αγαπημένου προσώπου, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εμπειρία που μπορεί ακόμα και να απειλήθηκε η ζωή μας, ένα γεγονός που μας έκανε να ντραπούμε πολύ. Κάποιοι αναμασούν συνεχώς αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά στο μυαλό τους με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να προχωρήσουν στη ζωή τους, «κολλάνε» όπως λέμε στο παρελθόν για πάντα. 

Πώς θα ξεπεράσεις το παρελθόν

Δεσμεύσου ότι θέλεις και είσαι αποφασισμένη να προχωρήσεις

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις το παρελθόν σου είναι να συνειδητοποιήσεις ότι είναι απαραίτητο και ότι είσαι έτοιμη να το κάνεις. 

Επέτρεψε στον εαυτό σου να αισθανθεί 

Οι μνήμες από τα γεγονότα του παρελθόντος μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια επώδυνα αισθήματα. Σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τα νιώσει σε όλη τους την ένταση, χωρίς να προσπαθούμε να τα εξαφανίσουμε ή να τα πολεμήσουμε. Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η εξομολόγηση σε κάποιον καλό φίλο ή σε έναν ψυχολόγο, ή η καταγραφή σε ημερολόγιο.

Ανέλαβε τις ευθύνες σου

Δεν είμαστε έρμαια της μοίρας. Τις περισσότερες φορές έχουμε παίξει και εμείς κάποιον ρόλο σε αυτά που μας συμβαίνουν έστω και άθελά μας. Συχνά άτομα που νιώθουν ντροπή και ενοχές για γεγονότα του παρελθόντος τα βοηθά να αναλάβουν τα ίδια τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτά. Η ανάληψη των ευθυνών μας για τα γεγονότα της ζωής μας μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο αβοήθητοι, μας δυναμώνει και αποκτάμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση: «Αφού μπόρεσα να ξεπεράσω αυτό που μου συνέβη τότε, μπορώ να κάνω το ίδιο και στο μέλλον».

Κάνε διαλογισμό

Ο διαλογισμός μάς βοηθά να επικεντρωθούμε στο εδώ και στο τώρα. Θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος εάν μας βασανίζουν συνεχώς οι σκέψεις και οι τύψεις γι’ αυτά που συνέβησαν, και δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε. Θα μας βοηθήσει να δείξουμε περισσότερη συμπόνια και κατανόηση προς τον εαυτό μας. 

Δείξε συμπόνια προς εσένα

Συχνά εμείς οι ίδιοι είμαστε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας. Μας μιλάμε άσχημα, μας φερόμαστε σκληρά, δεν μας δείχνουμε καμία αγάπη και συμπάθεια. Αντιμετωπίζοντάς μας όμως σαν ένα καλό φίλο, με καλοσύνη και κατανόηση, δείχνοντάς μας φροντίδα και διάθεση συγχώρεσης θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να συνεχίσουμε στο μέλλον. 

Κόψε κάθε επαφή με τις σχέσεις του παρελθόντος

Είναι δύσκολο να προχωρήσεις μετά από έναν χωρισμό ή μια φιλία που διαλύθηκε. Είναι όμως αναγκαίο. Γι’ αυτό χρειάζεται να διακόψουμε κάθε επαφή με τον πρώην σύντροφό μας, να τον αποκλείσουμε ακόμα και από τα κοινωνικά δίκτυα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε την ζωή μας χωρίς αυτόν και να την γεμίσουμε με δραστηριότητες που πάντα μας άρεσαν αλλά ποτέ δεν είχαμε τον χρόνο να τις κάνουμε: ένα ταξίδι, ένα νέο χόμπι, μια καινούρια εργασία. Εάν βρισκόμασταν σε μια κακοποιητική σχέση ενδεχομένως θα χρειαστούμε επιπλέον βοήθεια από κάποιον ειδικό. 

Πίστεψε στον εαυτό σου

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αφήσουμε πίσω το παρελθόν μας και να του απαγορεύσουμε να στοιχειώνει το παρόν και το μέλλον μας. Δεν είναι όμως και αδύνατο. Απλώς όπως και τόσα άλλα στη ζωή μας χρειάζεται πολύ δουλειά με τον εαυτό μας, υπομονή, κατανόηση και επιμονή. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως δε, να χρειαστεί και η βοήθεια κάποιου ειδικού, αλλά το όφελος είναι τόσο μεγάλο που πραγματικά αξίζει τον κόπο.

 

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *