Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Οι λόγοι που ερωτεύονται διαφορετικά οι γυναίκες από τους άντρες

Share

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Σιμόν ντε Μποβουάρ διατύπωσε την γνωστή ρήση: «Δεν γεννιέται κάποιος γυναίκα, γίνεται». Οι νεότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι τα δύο φύλα, έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους τόσο βιολογικές όσο και ψυχολογικές. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει την ανωτερότητα ή κατωτερότητα κάποιου από τα δύο, απλώς τη διαφορετικότητα. Είμαστε ίσοι, όχι όμοιοι και αυτό ισχύει και στην έκφραση του σεξουαλικού μας ενστίκτου.

Η ερωτική επιθυμία εκφράζεται διαφορετικά στα δύο φύλα

Στο Psychology today, η Hara Marano υπογραμμίζει «Τίποτα δεν μας ενώνει περισσότερο από το σεξ, όμως και τίποτα δεν μας διαφοροποιεί περισσότερο». Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό; Γιατί η ερωτική επιθυμία να εκφράζεται τόσο διαφορετικά στα δύο φύλα; Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους και τους βιολόγους, αυτό συμβαίνει επειδή πρωταρχικός σκοπός της Μητέρας Φύσης είναι η διαιώνιση του είδους. Με απλά λόγια ενώ ένας άντρας μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί κάθε φορά που κάνει έρωτα, μια γυναίκα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 12 μήνες όσο δηλαδή κρατάει η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Και ενώ ένας άντρας μπορεί να αποκτήσει απογόνους ως τα βαθιά γεράματα, μια γυναίκα στερείται γρήγορα αυτή τη χαρά. Σύμφωνα με τον Michael Roiren M.D. και συγγραφέα του «You, the owner’s manual»: «Το σεξ είναι ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και δρα αντιγηραντικά, όμως διαφέρει στο τι προσδοκούν τα δύο φύλα από αυτό. Οι άντρες αποζητούν την ποσότητα, ενώ οι γυναίκες την ποιότητα. Οι άντρες αναζητούν την πληθώρα ερωτικών συντρόφων, ενώ οι γυναίκες την πληθώρα θαυμαστών». Οι νόμοι της φύσης και της αναπαραγωγής εξηγούν απόλυτα γιατί συμβαίνει αυτό. 

Οι νόμοι της ερωτικής έλξης

Εξαιτίας λοιπόν των βιολογικών διαφορών τους αλλά και του διαφορετικού σκοπού που καλούνται να εκπληρώσουν, διαφορετικά εκφράζεται ο ερωτικός πόθος στον άντρα και διαφορετικά στη γυναίκα. 

1. Ο άντρας θέλει να κατακτήσει, ενώ η γυναίκα να επιλέξει. 

«Πως αφυπνίζουμε την ερωτική επιθυμία σε μια γυναίκα; Κάνοντάς της σαφές ότι την έχουμε επιλέξει. Αυτήν και καμιά άλλη» υποστηρίζει η συγγραφέας του έργου “L’ amore (im)perfetto”  Ανναλίσα Μαλεστριέρι. «Αντίθετα ο άντρας θέλει να πιστεύει ότι αυτός επιλέγει για να αισθάνεται ότι αυτός ελέγχει την κατάσταση». Οι γυναίκες από τη φύση τους είναι πιο συναισθηματικές, έχουν μεγαλύτερη ευκολία να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται και να συνάπτουν στενές προσωπικές σχέσεις αναλαμβάνοντας έτσι το αισθηματικό κομμάτι της σχέσης ενώ οι άντρες όντας πιο εξωστρεφείς και διεκδικητικοί αναλαμβάνουν το σεξουαλικό. Ο Dr Bailey, υποστηρίζει ότι «το σύστημα του σεξουαλικού προσανατολισμού και της διέγερσης στον άντρα, τον κάνει να θέλει να βγει, να ψάξει και να βρει γυναίκες για να κάνει έρωτα, ενώ αντίθετα οι γυναίκες  επικεντρώνονται περισσότερο στο να αποδεχτούν ή να απορρίψουν αυτούς οι οποίοι τις πολιορκούν»
Πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση;

2. Ο άντρας θέλει να γεύεται, ενώ η γυναίκα να δίνεται ολοκληρωτικά. 

Οι άντρες για να έχουν σεξουαλική επαφή, τους είναι αρκετό να ερεθιστούν, ενώ οι γυναίκες για σωματικούς και ψυχικούς λόγους επιζητούν και άλλες προϋποθέσεις κάνοντας τα πράγματα πιο πολύπλοκα. Η Pamela Regan PhD ψυχολόγος, στο American Psychological Association τονίζει ότι «η γυναίκα αντιλαμβάνεται τον έρωτα σαν μια ολοκληρωμένη πράξη που αφορά το σώμα, την ψυχή και το συναίσθημα. Θέλουν να έχουν την εμπειρία της εγγύτητας με τον σύντροφό τους. Ενώ οι άντρες αντιμετωπίζουν την ερωτική πράξη σαν ένα απλό γεγονός».  Εάν είναι πολύ κουρασμένη ή εάν έχει προηγηθεί καβγάς ανάμεσα στο ζευγάρι, η γυναίκα πολύ δύσκολα θα κάνει την αρχή για να κάνουν ειρήνη στο κρεβάτι. «Βέβαια και στους άντρες το άγχος και η κούραση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική επιθυμία και την ερωτική διέγερση» προσθέτει ο ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής Γκαμπριέλε Αλέσσο. «Επίσης οι γυναίκες προσέχουν περισσότερο την συνολική εικόνα, ενώ το αντρικό φύλο συγκεντρώνεται στις λεπτομέρειες, τα μάτια, τα χείλη, τα μαλλιά». 

3. Ο άντρας θέλει να βλέπει… 

 Οι άντρες είναι κατεξοχήν οπτικά πλάσματα. Πρώτα βλέπουν και μετά επιθυμούν. Σύμφωνα με τον Dr Ashley Hill του Florida Hospital «οι άντρες ερεθίζονται από πράγματα όπως φωτογραφίες, ερωτικές ταινίες, ωραίες γυναίκες που βλέπουν στο δρόμο». Οι γυναίκες επειδή γνωρίζουν καλά τους κανόνες της αποπλάνησης, τους χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Ξέρουν ότι με ένα βαθύ ντεκολτέ, μια κοντή στενή φούστα, ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες θα τραβήξουν τα αντρικά βλέμματα. Στήθος ή γλουτός; Λευκά ή μαύρα εσώρουχα; Όταν ο Θεός δημιούργησε την Εύα, μπορούμε να φανταστούμε τι θα πρωτοκοίταξε ο Αδάμ και με πόση ένταση! Ο Τραβέρσο μας διευκρινίζει βέβαια ότι «αυτό που ξεσηκώνει έναν άντρα δεν είναι τόσο ένα αντικείμενο ή ένα μέρος του σώματος, όσο η ιδέα ότι και η ίδια η γυναίκα διεγείρεται. Η όψη μιας ερεθισμένης γυναίκας είναι ένας από τους κινητήριους λόγους της αντρικής επιθυμίας. Μια γυναίκα που αισθάνεται ευχαρίστηση αλλά δεν το δείχνει θεωρείται πολύ λίγο διεγερτική. Αν και σήμερα με την ανασφάλεια που διακατέχει το αντρικό φύλο, μια ιδιαίτερα θερμή έκφραση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.»
Έρωτας και φιλία: Μπορεί ο σύντροφός σου να είναι και ο πιο καλός σου φίλος;

4 …ενώ η γυναίκα να καταλαβαίνει.

Φυσικά και οι γυναίκες εκτιμούν ένα ωραίο αντρικό σώμα ή πρόσωπο, αλλά δεν πρόκειται να κάτσουν με τις ώρες να το χαζεύουν σε ένα περιοδικό. Για τις γυναίκες ένας ωραίος άντρας είναι απλώς ωραίος, αυτό που έχει σημασία είναι τα χαρίσματα, η δύναμη, η προσωπικότητα. Η Regan μας εξηγεί «Για τις γυναίκες φυσικά και μια ωραία αντρική εμφάνιση είναι σημαντική. Όμως αυτό που αναζητούν είναι η καλοσύνη, η ζεστασιά, το χιούμορ, η κοινωνικότητα,  η σταθερότητα, η προσωπικότητα, η εμπιστοσύνη, και η πίστη». Για τις γυναίκες είναι πολύ πιο σημαντικό ο ίδιος ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από ένα λιγότερο ή περισσότερο ωραίο περιτύλιγμα. Και γι’ αυτές είναι πολύ πιο σημαντικό από την ίδια την σεξουαλική πράξη, η οικειότητα και η κατανόηση με τον σύντροφό τους όπως μας αναφέρει και ο Hill: «Οι γυναίκες διεγείρονται από τις λέξεις, τα συναισθήματα, τα λόγια, τις ενδείξεις αγάπης και στοργής όπως τα φιλιά και τα χάδια». Αυτό είναι λοιπόν το μυστικό των μεγάλων καρδιοκατακτητών. Οι λέξεις πείθουν, κατακτούν, ξεσηκώνουν μια γυναίκα ότι είναι η μία και μοναδική, ότι αυτήν και μόνο επιθυμεί. Ότι είναι και η προσωπικότητά της που τον ελκύει, όχι μόνο η εμφάνισή της. Ότι μόνο αυτή τον διεγείρει. Κάνε μια γυναίκα να αισθάνεται αναντικατάστατη και θα την κερδίσεις για πάντα! 

5. Ο άντρας ζει στο χώρο ενώ η γυναίκα στον χρόνο

Σύμφωνα με τον συγγραφέα David de Angelo, «Για τις γυναίκες η ερωτική έλξη είναι μια διαδικασία, όχι ένα απλό γεγονός. Συμβαίνει μέσα στη διάρκεια του χρόνου και μπορεί να δυναμώσει ή να εξασθενίσει ανάλογα με το αν ο σύντροφός της καταλαβαίνει πως λειτουργεί. Για τον άντρα πάλι η ερωτική έλξη είναι ένα απλό γεγονός, δηλαδή είναι κάτι που ή θα συμβεί ή δεν θα συμβεί. Και δεν έχει απολύτως καμιά σημασία αν η γυναίκα καταλάβει πως λειτούργησε». Η εξήγηση σε αυτό δίνεται από το γεγονός ότι η αντρική απόλαυση είναι κυρίως «του χώρου», όταν δηλαδή, ένας άντρας σκέφτεται την σεξουαλική πράξη, έχει στο μυαλό του μια πραγματική πράξη, την ικανοποίηση του πόθου του. «Ένας άντρας όταν μιλάει για την τελευταία σεξουαλική του περιπέτεια θα θυμηθεί όλες τις λεπτομέρειες σα να περιγράφει ένα φιλμ, ενώ η γυναίκα θα ανακαλέσει την ατμόσφαιρα, την ευχαρίστηση, τη μαγεία της στιγμής» σημειώνει η Μπαλεστριέρι. Αυτό συμβαίνει επειδή η γυναικεία επιθυμία είναι ποιοτική και είναι ρευστή. Για μια γυναίκα όταν κάνει έρωτα σημαντικό είναι το συναίσθημα καθώς αισθάνεται ότι μέσα από αυτή την πράξη ολοκληρώνεται.
Συναισθηματική απιστία: Πώς θα την αναγνωρίσεις

6. Ο καθένας έχει τις ορμόνες του 

Και τώρα λίγη βιολογία… Η ερωτική διέγερση είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που διευθύνεται σοφά από το μυαλό. Ενώ εμείς απολαμβάνουμε το ποτό μας, ρίχνοντας ματιές δεξιά – αριστερά να «δούμε τι παίζει», το μυαλό μας στέλνει μια σειρά μηνυμάτων προς όλα του τα όργανα. Κάποια που διέρχονται από το νευροφυτικό μας σύστημα, μπορούν κινητοποιήσουν και άλλες αντιδράσεις, όπως αυτή του κοκκινίσματος, ή να ανεβάσουν τους παλμούς της καρδιάς. Παράλληλα το μυαλό ρυθμίζει και την έκκριση ορμονών, όπως της τεστοστερόνης μιας ορμόνης κυρίως αντρικής μα που σε μικρή ποσότητα υπάρχει και στον γυναικείο οργανισμό και που ανάβει την ερωτική επιθυμία. Οι γυναίκες έχουν τις δικές τους ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Ενώ η τεστοστερόνη υπάρχει πάντα σε μεγάλη ποσότητα, τα οιστρογόνα εξαρτώνται από τον μηνιαίο κύκλο. Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη και για την έντονη σεξουαλική επιθυμία στους άντρες, γι’ αυτό και σε μικρές ποσότητες μπορεί να χορηγηθεί από το γιατρό και σε γυναίκες σεξουαλικά «ψυχρές» για να τους δημιουργήσει ερωτική διέγερση. «Εάν δούμε την γυναικεία επιθυμία από μια βιολογική και εξελικτική οπτική είναι ιδιαίτερα επιρρεπής της ημέρες της ωορρηξίας, όταν τα οιστρογόνα αυξάνουν την ευαισθησία στο γυναικείο σώμα και στις ερωτογενείς ζώνες. Σήμερα όμως, δεν είναι δυνατό να κάνουμε έναν σαφή διαχωρισμό», υποστηρίζει ο Τραβέρσο. «Τώρα πια υπερισχύει η κοινωνική άποψη, η επίτευξη των σκοπών μας, η επαγγελματική μας καταξίωση ή αντίθετα, μπορεί να υπάρχει σεξουαλική διέγερση για την γυναίκα αν και δεν είναι οι μέρες της ωορρηξίας της. Και για την γυναίκα σήμερα η σεξουαλική επιθυμία δεν εξαρτάται τόσο από τις ορμόνες, όσο από τα ερεθίσματα που είναι κρυμμένα»
Προβλήματα με τον σύντροφό σου; Πώς θα τα επιλύσετε

Εν κατακλείδι…

…οι άντρες είναι οπτικά όντα, σωματικά μεγαλύτερα και δυνατότερα γιατί πρέπει να είναι αυτοί που βρίσκουν και παρέχουν την τροφή, που προστατεύουν, αγαπούν και στηρίζουν την σύντροφο και την οικογένειά τους. Γι’ αυτούς είναι πιο σημαντικό να κατακτούν.
…οι γυναίκες είναι συναισθηματικά δυνατότερες και ανθεκτικότερες και συνήθως πιο ικανές από τους άντρες να διευθετούν και να επιλύουν συναισθηματικές καταστάσεις καθώς και να διατηρούν τις ισορροπίες σε μια σχέση.
Τελικά είναι οι διαφορές μας που μας συμπληρώνουν, κάνοντάς μας μια μονάδα αδιάσπαστη, το ζευγάρι

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *