Type to search

Υγεία Ψυχολογία & Ευεξία

Οι καβγάδες με τον σύντροφό σου επηρεάζουν την υγεία σου – Πώς να τους χειριστείς

Share

Ο έρωτας και οι καβγάδες πάνε χέρι-χέρι. Και μπορεί μετά να ξεχνιούνται όλα και η ζωή να συνεχίζεται, ωστόσο όσο κρατά ο τσακωμός με τον σύντροφο σου το σώμα σου βρίσκεται σε θέση μάχης.

Μια από τις μεγαλύτερες παραδοξότητες των σχέσεων είναι ότι μπορείς να μαλώσεις με κάποιον πολύ άσχημα αλλά ταυτόχρονα να τον αγαπάς πολύ. Αναγνωρίζοντας την ανθρώπινη, ατελή μας φύση θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι σε μια σχέση -και ιδιαίτερα σε μια μακροχρόνια σχέση- λογομαχίες και καβγάδες με τον σύντροφό μας θα υπάρξουν. Καμιά φορά όσο μεγαλύτερη η αγάπη, τόσο μεγαλύτεροι και οι τσακωμοί.
Οι τύποι άντρα που πρέπει να αποφεύγεις αν αναζητάς μόνιμη σχέση

Πώς επηρεάζεται το σώμα σου από τους καβγάδες

Αυτές οι στιγμές της έντασης που φέρνουν το σώμα μας στα άκρα. Όσοι φωνάζουν, βρίζουν ή κοκκινίζει το πρόσωπό τους διατρέχουν κίνδυνο υψηλής πίεσης, πόνου στο στήθος, καρδιακού επεισοδίου. Όσοι πάλι μένουν σιωπηλοί, κρατάνε μούτρα και δεν εκδηλώνονται μπορεί στο μέλλον να έχουν χρόνιους πόνους στην πλάτη, πιθανόν από την ένταση που συσσωρεύεται στο πάνω μέρος του σώματος.
Τα σημάδια στο ραντεβού που δείχνουν αν η σχέση έχει μέλλον

Πώς θα προστατέψεις το σώμα σου από τις εντάσεις 

Να σέβεσαι τα προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει το σώμα σου

Εάν είσαι ο τύπος που φωνάζει, τότε πριν καν ανοίξεις το στόμα σου νιώθεις το πρόσωπό σου να καίει και την καρδιά σου να χτυπά δυνατά. Μην αφήνεις τον θυμό να σε κυριεύει! Όταν αισθανθείς το σώμα σου να σε προειδοποιεί ότι έχεις φτάσει στο κόκκινο, σταμάτα, πάρε βαθιές αναπνοές για 10 δευτερόλεπτα και προσπάθησε να ανταποκριθείς με τρόπο λιγότερο αντιδραστικό και περισσότερο ορθολογικό. 

Συμφώνησε με τον σύντροφό σου να ηρεμήσετε

Το μυστικό είναι πάντα η αυτοσυγκράτηση και η αναγνώριση των συναισθημάτων μας. Όταν καταλαβαίνουμε ότι τα πνεύματα έχουν οξυνθεί και οι καταστάσεις αγριεύουν, είναι ώρα να απομακρυνθούμε. Η απομάκρυνσή μας αυτή, θα κατεβάσει τις εντάσεις και θα μας κάνει να δούμε τα πράγματα πιο αποστασιοποιημένα. Ταυτόχρονα ο ρυθμός της καρδιάς μας θα επιβραδυνθεί και θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο θετικά. Σταμάτα λοιπόν τις φωνές μόλις δεις τον καβγά να έρχεται και ζήτα από τον σύντροφό σου να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα πριν συνεχίσετε τη συζήτηση. Βγες για μια σύντομη βόλτα, ή πήγαινε στο διπλανό δωμάτιο ή στο μπάνιο. Προσπάθησε να βρεις λίγη γαλήνη και ησυχία. Πάρε βαθιές αναπνοές, κάνε μερικές διατάσεις, χαλάρωσε τον αυχένα και τους ώμους σου. Πιο χαλαρή και ήρεμη βρες ξανά τον σύντροφό σου και… συνεχίστε.
Βρίσκεσαι σε μονόπλευρη σχέση; Τα σημάδια που λένε «ναι»

Βρες τον τρόπο να πεις τι χρειάζεσαι 

Τις περισσότερες φορές οι καβγάδες προκαλούνται και συνεχίζονται επειδή εκτοξεύουμε συνεχώς κατηγορίες για το τι έχει κάνει ο σύντροφός μας. «Έκανες αυτό… Ξέχασες εκείνο… Δεν ήρθες εκεί…» και πάει λέγοντας. Αυτό φέρνει αμέσως τον σύντροφό μας σε θέση άμυνας. Θα είχε καλύτερα αποτελέσματα εάν μιλάγαμε για το πώς μας κάνουν οι πράξεις του να αισθανόμαστε: «Ένιωσα πληγωμένη που ξέχασες…», «Ανησύχησα που πήγες…» (Φυσικά οι χαρακτηρισμοί εναντίον του όπως π.χ.«Νιώθω ότι είσαι τρελός για δέσιμο» απορρίπτονται). Στη συνέχεια ανέφερε γιατί νιώθεις έτσι: «…τα γενέθλια της κόρης μας», «…βραδιάτικα για περπάτημα χωρίς να μου πεις τίποτα και χωρίς το κινητό σου μαζί». Ολοκλήρωσε τη φράση σου λέγοντας τι θα μπορούσε να κάνει για να είσαι χαρούμενη: «Θα ήθελα να περάσεις στο κινητό σου τα γενέθλια των παιδιών για να μην τα ξεχάσεις ξανά». Αυτή η απλή, χωρίς προσβολές προσέγγιση είναι λιγότερο επιβαρυντική συναισθηματικά και σωματικά τόσο για σένα όσο και για τον σύντροφό σου και μπορεί να σας κάνει λιγότερο ευέξαπτους, και περισσότερο υγιείς και ευτυχείς.
Πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση;

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *