Μην σε ανησυχεί η συγκατοίκηση! Έτσι θα πάνε όλα καλά!
Share
Κάποιοι επέστρεψαν στο πατρικό τους σπίτι με τους γονείς τους, κάποιοι άλλοι συγκατοικούν με κάποιον φίλο για να μοιράζονται να έξοδα, ενώ άλλοι μένουν μαζί με παραπάνω από έναν συγκάτοικο και κάποιοι με εντελώς ξένους. Είτε ηθελημένα είτε αθέλητα όταν απαιτείται συγκατοίκηση, καλό είναι να γίνει όσο πιο ήρεμη γίνεται.
Συγκατοίκηση. Να μοιράζεσαι ένα σπίτι, προσπαθώντας να προσαρμόσεις και να συμβιβάσεις χαρακτήρες, ρυθμούς και συνήθειες. Μια εμπειρία όχι εύκολη αλλά συχνά αναγκαία. Η δυσκολία εύρεσης εργασίας στον τόπο διαμονής μας, η συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια, η μετανάστευση, τα οικονομικά προβλήματα ή ένα διαζύγιο, αναγκάζουν όλο και περισσότερους να αναζητούν έναν ή περισσότερους συγκάτοικους ακόμα και αν αυτό σημαίνει, την επιστροφή στην οικογενειακή εστία! .
Αναζητώντας τον τέλειο (;) συγκάτοικο
Η διαμονή κάτω από την ίδια στέγη, κρύβει πολλές δυσκολίες, γι’ αυτό και έχει αποτελέσει πηγή πολλών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών σεναρίων. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, κατανόηση και σεβασμός, κυρίως όμως ξεκάθαρους και ειλικρινείς χειρισμούς. Συγκατοικώντας με κάποιον θα αναδειχτούν οι καλύτερες και οι χειρότερες πλευρές του χαρακτήρα μας, όμως μπορεί στο τέλος να έχουμε κερδίσει έναν φίλο. Όποια και αν είναι η μορφή της συγκατοίκησης που θα ακολουθήσουμε το σημαντικό είναι να μην γίνει υποκατάστατο μιας ερωτικής σχέσης. Το να περάσουμε κατευθείαν από τη συγκατοίκηση με την οικογένειά μας, στη συγκατοίκηση με φίλους δεν μας επιτρέπει να βιώσουμε τη μοναξιά, μέσα από την οποία ωριμάζουμε, βιώνουμε την ανεξαρτησία και γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις ανάγκες του.
Τι να προσέξουμε πριν…
Το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος ζωής μας είναι ανάλογος με του υποψήφιου συγκατοίκου μας. Και με αυτό εννοούμε την καθαριότητα, την προσωπική υγιεινή, τον τρόπο διασκέδασης, τις ώρες ύπνου και ξεκούρασης, τη δουλειά, την κοινωνικότητα, το κάπνισμα, το αλκοόλ. Χρειάζεται να θέσουμε όρια και κανόνες από την αρχή. Όλες οι δύσκολες συζητήσεις πρέπει να γίνουν πριν την μετακόμιση και καλό είναι να γίνουν με απόλυτη ειλικρίνεια. Κυρίως χρειάζεται να διατηρήσει ο καθένας τον προσωπικό του χώρο, ο οποίος να είναι απαραβίαστος.
Συγκατοικώντας ξανά με την οικογένεια! Αλλά δεν είσαι πια κοριτσάκι!
Είναι η πιο διαδεδομένη συγκατοίκηση. Μπορεί να είναι βολική αλλά ιδιαίτερα δύσκολο να τη διαχειριστείς. Ειδικά τον προσωπικό σου χώρο. Νομίζεις ότι πέρασαν αιώνες από την εποχή που ήσουν έφηβη και οι γονείς σου ξενυχτούσαν τα βράδια περιμένοντας να επιστρέψεις το βράδυ. Όχι όμως και γι’ αυτούς! Γι’ αυτούς θα είσαι πάντα το απροστάτευτο παιδί τους, και ο κίνδυνος θα ελλοχεύει σε κάθε σου βήμα, εκτός και αν τους δώσεις λεπτομερείς πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στη ζωή σου. Η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, ένα διαζύγιο, μια αρρώστια ενός γονιού, είναι οι συνηθέστεροι λόγοι που επιβάλλουν μια τέτοια συγκατοίκηση, αλλά και το μεσογειακό μοντέλο ζωής που είναι ιδιαίτερα οικογενειοκρατικό και θεωρείται φυσιολογικό τα «παιδιά» να μην εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία παρά με το γάμο.
Πιθανότητες επιτυχίας: Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι γύρω στο 50%. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν βασίζεται στην ισότητα, όπως οι σχέσεις μεταξύ φίλων και δεν ευνοεί την ανεξαρτησία.
Τι μπορείς να κάνεις; Προσπάθησε να διατηρήσεις την αυτονομία σου. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις όλη την ανοχή και την διπλωματικότητά σου και να θυμάσαι ότι οι γονείς είναι πάντα γονείς. Το πιο σημαντικό πάντως αν δεν θέλεις να σου φέρονται σαν παιδί, είναι να πάψεις και εσύ να φέρεσαι έτσι, να βοηθάς στις δουλειές του σπιτιού και να συμμετέχεις στα έξοδα.
Με μια φίλη – Ανάμεσά σας κανένα μυστικό και μια δυνατή σχέση
Γνωρίζεστε από πάντα… Έχετε περάσει ατελείωτες ώρες η μια στο σπίτι της άλλης, να συζητάτε τα ερωτικά σας προβλήματα και ο λογαριασμός του κινητού σας έχει χτυπήσει κόκκινο. Θα μπορούσε να είναι η αδελφή σου, είναι όμως η «κολλητή» σου. Το να συγκατοικήσετε είναι για όλους απολύτως αναμενόμενο. Ξέρετε όλες τις παραξενιές η μια της άλλης και έχετε μάθει να τις σέβεστε, κυρίως όμως τρέφετε αληθινή αγάπη και στοργή. Σας φαίνεται αδιανόητο, όμως τα ίδια αυτά που σας ενώνουν θα μπορούσαν να είναι τα μελλοντικά σας προβλήματα.
Πιθανότητες επιτυχίας: Οι πιθανότητες επιτυχίας αυτού του τύπου της συγκατοίκησης είναι γύρω στο 80% αλλά μπορεί να πέσουν στο 20%. Η συγκατοίκηση με κάποιον τόσο αγαπητό, μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από προστριβές ακατανόητες μεταξύ ξένων. Ειδικά με την «κολλητή» μπορεί να λειτουργήσουν παρόμοιοι μηχανισμοί με αυτούς μιας ερωτικής σχέσης. Ζήλεια, μοναξιά και εγκατάλειψη, αν βγει έξω χωρίς εσένα, ή αν αποκτήσει και άλλες παρέες στις οποίες αισθάνεσαι ότι δεν ταιριάζεις.
Τι μπορείς να κάνεις; Για να μην καταστρέψετε τη φιλία σας διατηρήστε η καθεμιά τον προσωπικό της χώρο, αποκτήστε χόμπι και ασχολίες και μην περιμένετε να τα κάνετε όλα συνέχεια μαζί. Αν η φίλη σου είναι πιο κοινωνική εμπνεύσου από το παράδειγμά της και αναζήτησε καινούριους φίλους. Εαν αυτή είναι η ζηλιάρα προσπάθησε να αποτρέψεις τις εντάσεις συζητώντας τα προβλήματά σας και ζητώντας της συμβουλές όπως παλιά.
Με ξένους – Συγκάτοικοι λόγω ανωτέρας βίας; Ίσως βρεις μια φίλη!
Η συγκατοίκηση με ανθρώπους που δεν τους γνωρίζεις καλά, εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, αλλά μπορεί να κρύβει και όμορφες εκπλήξεις. Μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ ήρεμη και ευχάριστη εμπειρία, αρκεί να ταιριάζετε. Για να τα πας καλά με κάποιον πρέπει να μπορείτε να συντονιστείτε τουλάχιστον σε 3 επίπεδα: Να έχετε παρόμοιες ιδεολογικές πεποιθήσεις, να αντιδράτε στις καταστάσεις με παρόμοιο τρόπο και να ακολουθείτε τους ίδιους καθημερινούς ρυθμούς, δηλαδή να έχετε τα ίδια ωράρια.
Πιθανότητες επιτυχίας: Εάν δεν είστε εντελώς ασύμβατοι χαρακτήρες, αυτός ο τύπος της συμβίωσης που μπορεί να φαίνεται αβέβαιος μπορεί να σας προσφέρει εντελώς ανέλπιστα έναν φίλο. Οι πιθανότητες επιτυχίας που στην αρχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, αυξάνονται στο 40% και με λίγη τύχη μπορούν να αυξηθούν στο 80%.
Τι μπορείς να κάνεις; Υπέρ σας είναι ο μικρός κίνδυνος παρεξηγήσεων, γιατί δεν υπάρχουν μεγάλες συναισθηματικές επενδύσεις, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Χωρίς το συναίσθημα να υποδαυλίζει καταστάσεις, η συγκατοίκηση μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Με φίλους – Μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά εξασφάλισε τον προσωπικό σου χώρο!
Η εμπειρία των φοιτητικών μας χρόνων μας έχει διδάξει ότι αυτού του τύπου η συγκατοίκηση θα μπορούσε να είναι από διασκεδαστική ως εξαιρετικά ταραχώδης, δύσκολα πάντως θα την χαρακτήριζε κανείς ήρεμη. Διστάζεις γιατί ξέρεις ότι μεγαλώνοντας δεν είσαι πια τόσο προσαρμοστική όπως παλιά και φοβάσαι ότι θα βρεθείς παγιδευμένη.
Πιθανότητες επιτυχίας: Οι πιθανότητες να έχετε μια αρμονική συνύπαρξη κυμαίνονται ανάμεσα στο 30 % και στο 60%. Είναι θεμελιώδες ο καθένας να έχει το δικό του δωμάτιο όπου θα μπορεί να κάνει ότι θέλει, να διαβάσει, να ακούσει μουσική, να κοιμηθεί.
Τι μπορείς να κάνεις; Όταν πρέπει να συνδυαστούν οι επιθυμίες και οι ανάγκες παραπάνω από δύο ατόμων, χρειάζεται ανοχή, διπλωματία και τήρηση κανόνων. Ο σεβασμός του προσωπικού χώρου, η καθαριότητα, η έγκυρη εξόφληση των λογαριασμών απ’ όλους, η διακριτικότητα για την προσωπική ζωή των άλλων, παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλους τους τύπους συγκατοίκησης, όμως εδώ έχουν καθοριστική σημασία. Σε περίπτωση καβγά, μην ξεχνάς ότι σε μια ομάδα η τάση να εμφανίζονται αντίθετες απόψεις είναι υψηλή. Ανάμεσα σε δυο άτομα είναι ευκολότερο να επιλύονται οι προστριβές. Αν και είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη η συμβίωση πολλών προσώπων μπορεί να είναι πολύ πιο διασκεδαστική.