Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Οι αναπάντεχοι τρόποι που σε ωφελεί το διάβασμα

Share

Το υποχρεωτικό διάβασμα σχολικών βιβλίων πολλοί εμίσησαν, το διάβασμα βιβλίων, περιοδικών ή άρθρων ωστόσο ελάχιστοι (ευτυχώς!).  

Πόσες και πόσες στερεότυπες εκφράσεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει γονείς και δάσκαλοι στο παρελθόν για να μας κάνουν να αγαπήσουμε το διάβασμα. Πόσες εκθέσεις δεν έχουμε γράψει για τα οφέλη που κρύβει ένα λογοτεχνικό βιβλίο για τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγησή μας. Κάποιοι αγάπησαν το διάβασμα του παλιού, καλού, τυπωμένου βιβλίου. Κάποιοι άλλοι το προτιμούν πιο σύγχρονο να διαβάζεται σε οθόνη. Όπως και νά ‘χει το βιβλίο συνεχίζει να συνεπαίρνει την καρδιά και το μυαλό μας, και τον 21ο αιώνα έχοντας πολλά ακόμα να μας προσφέρει τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Σωματικό όφελος: Το διάβασμα δυναμώνει τον εγκέφαλο

Όταν διαβάζουμε ενεργοποιείται ένα πολύπλοκο δίκτυο κυκλωμάτων στον εγκέφαλο. Με τον καιρό η ικανότητά μας να διαβάζουμε αναπτύσσεται και τα δίκτυα αυτά γίνονται πιο ισχυρά και εξελιγμένα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους. Με την γονική υποστήριξη τα παιδιά θα αναπτύξουν σιγά σιγά τα κυκλώματα αυτά και στη συνέχεια θα τους είναι πιο εύκολο να μελετούν και μόνα τους.

Ψυχικό όφελος: Αυξάνει την ικανότητά μας να συμπάσχουμε

Όσοι διαβάζουν συστηματικά λογοτεχνία έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να κατανοούν τα συναισθήματα και τον τρόπο που σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι. Η μελέτη του τρόπου που αισθάνονται και αντιμετωπίζουν τα διάφορα προβλήματα οι ήρωες των λογοτεχνικών βιβλίων προσφέρει στους αναγνώστες κάποιες ικανότητες προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους ανθρώπους γύρω τους και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους σχέσεις.

Πνευματικό όφελος: Το διάβασμα βοηθά την ανάπτυξη του λεξιλογίου μας

Ένα πρόβλημα που συναντάμε πολύ συχνά ιδιαίτερα στη νέα γενιά είναι το πόσο δυσκολεύονται να εκφραστούν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Σαν να μην γνωρίζουν τις λέξεις για να το κάνουν αυτό. Πρόκειται για ένα πρόβλημα σημαντικό που αποτελεί άμεση απόρροια του ότι δεν διαβάζουν άλλα βιβλία πέρα από τα σχολικά και ίσως κάποια άρθρα στον Ίντερνετ. Μαθητές και φοιτητές που διαβάζουν συχνά βιβλία ξεκινώντας από την παιδική τους ηλικία, αναπτύσσουν μεγάλο λεξιλόγιο, έχοντας έτσι και περισσότερες ευκαιρίες να «εντυπωσιάσουν» μελλοντικούς εργοδότες, πελάτες, ή συναδέλφους.

Σωματικό όφελος: Το διάβασμα βοηθά στην πρόληψη του εκφυλισμού των πνευματικών μας ικανοτήτων λόγω γήρανσης

Πρόκειται για μια οδηγία που δίνεται πολύ συχνά στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους από τους γιατρούς: Να διαβάζουν βιβλία και περιοδικά προκειμένου να βοηθήσουν το μυαλό τους να παραμείνει ακμαίο. Επίσης οι ειδικοί πιστεύουν ότι το διάβασμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου όπως το Αλτσχάιμερ. Μάλιστα όσο πιο νωρίς στην ηλικία ξεκινάς τόσο το καλύτερο.

Ψυχικό όφελος: Το διάβασμα συμβάλει στη μείωση του άγχους

Τριάντα μόλις λεπτά διαβάσματος μειώνει την πίεση του αίματος, τους παλμούς της καρδιάς και το συναίσθημα της ψυχολογικής πίεσης το ίδιο όπως η γιόγκα και το γέλιο.

Σωματικό όφελος: Βοηθά να κοιμηθούμε πιο εύκολα το βράδυ

Οι ειδικοί της Mayo Clinic συνιστούν αν έχουμε πρόβλημα και δεν μας παίρνει ο ύπνος στο κρεβάτι μας, να αλλάζουμε δωμάτιο και να διαβάζουμε κάτι. Μου φαίνεται αρκετά λογικό δεδομένου ότι το διάβασμα μας βοηθά να χαλαρώσουμε και μειώνει το άγχος. Φυσικά εννοούν κάποια έντυπη έκδοση αφού το φως από την οθόνη του υπολογιστή έχει συνδεθεί με αϋπνίες.

Ψυχικό όφελος: Το διάβασμα απαλύνει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (National Health Service) έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα το Reading Well, Books on Prescription (Διαβάζοντας καλά, Βιβλία υπό Συνταγογράφηση). Εκεί ειδικοί γιατροί συνταγογραφούν βιβλία αυτοβοήθειας τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένες ψυχικές ανάγκες.

Σωματικό όφελος: Μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο

Δωδεκαετής μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι συνταξιούχοι διάβαζαν καθημερινά (βιβλία, περιοδικά, θέματα στο Ίντερνετ) έζησαν περίπου 2 χρόνια περισσότερο από αυτούς που δεν διάβαζαν. Επίσης η ίδια μελέτη έδειξε ότι όσοι διάβαζαν περισσότερο από 3½ ώρες την εβδομάδα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από αυτούς που δεν άνοιγαν βιβλίο, περιοδικό ή υπολογιστή.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *