Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Οδηγός επιβίωσης για πεθερόπληκτες…

Share

Αν νομίζεις ότι οι σχέσεις σου με την πεθερά σου (ή τη νύφη σου) δεν μπορούν να γίνουν καλύτερες απατάσαι! Με λίγη διπλωματία και διακριτικότητα μπορείς να την μετατρέψεις από «μέγαιρα» σε «αγαπημένη» φίλη! 

Υπάρχει ένας αγώνας παλιός ίσως τόσο παλιός όσο η εμφάνιση του homo sapiens στη γη, μια μονομαχία ύπουλη, χωρίς όπλα και δίχως έλεος, που έχει εμπνεύσει γενιές και γενιές συγγραφέων και σεναριογράφων και που δεν τελειώνει παρά μόνο με την συντριβή του ενός απ’ τους δύο αντιπάλους! Αυτός, αυτή και η πεθερά… Και έτσι ξεκίνησαν όλα… 

Η νύφη…

Όταν κοίταξες τον αγαπημένο σου στα μάτια και διάβασες μέσα την αγάπη του για εσένα, όταν περπατάγατε χεράκι – χεράκι κάνοντας ρομαντικούς περιπάτους, όταν σου είπε ότι σε αγαπά, θα σε αγαπά για πάντα και θα ήθελε να μοιραστεί τη ζωή του μαζί σου και εσύ συγκινημένη είπες το «ναι»… σε καμιά περίπτωση δεν φαντάστηκες ότι η κοινή σας ζωή σας θα περιλάμβανε και «ΑΥΤΗΝ»! Όπου στο ρόλο της «ΑΥΤΗΣ» είναι η μαμά του! Να όμως που η πραγματικότητα σας χτύπησε την πόρτα!

Η πεθερά…

Όταν κοιλοπόναγες ώρες ατελείωτες μέχρι να τον φέρεις στο φως, όταν ξενύχταγες στο προσκεφάλι του όταν ήταν άρρωστος, όταν καρδιοχτυπούσες πότε θα γυρίσει σπίτι στα πρώτα του ξενύχτια και του έλεγες μαλώνοντας τον «όταν παντρευτείς και κάνεις παιδιά θα μάθεις», δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα έφτανε τόσο σύντομα αυτή η ώρα που κάποια «ΑΛΛΗ» θα σου τον έπαιρνε. Κάποια που όσο καλή, έξυπνη, μορφωμένη, ευγενική και αν είναι σε καμιά περίπτωση δεν είναι ανώτερη ή έστω ισάξια του γιού σου! Γιατί η καρδιά της μάνας ξέρει πάντα καλύτερα!

Και ο γάμος…

Είτε μας αρέσει είτε όχι, όταν παντρευόμαστε τον σύντροφό μας, «παντρευόμαστε» και την οικογένειά του και η σχέση με τα πεθερικά μας γίνεται μέρος της ζωής μας. Το να έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους είναι σημαντικό για την οικογενειακή μας ευτυχία, κυρίως επειδή δείχνει ότι σεβόμαστε τον σύντροφό μας. Του δείχνουμε με αυτόν τρόπο, ότι τα πρόσωπα που είναι γι’ αυτόν σημαντικά, είναι και για μας, ότι είμαστε πρόθυμες να προσπαθήσουμε να τον ευχαριστήσουμε. 

Η μάχη της αγάπης

Επειδή βαθιά μέσα μας το αντιλαμβανόμαστε, ιδιαίτερα στην αρχή της σχέσης ή του γάμου μας, θέλουμε να τους είμαστε συμπαθείς, όπως και αυτοί θέλουν να είναι συμπαθείς σε μας. Στην πραγματικότητα και οι δυο πλευρές ανταγωνίζονται για την αγάπη και την προτίμηση του ίδιου προσώπου. Είναι τόσο γεμάτες με προσδοκία και άγχος αυτές οι συναντήσεις, που δημιουργούν μια βαριά ατμόσφαιρα γεμάτη ένταση και αμηχανία, όπου ο καθένας αναμετρά τον άλλο, και θέλει να του γίνει αρεστός προσπαθώντας να μην πει ή κάνει, κάτι που θα τον φέρει σε δύσκολη θέση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν τα πεθερικά αναπόσπαστο κομμάτι της συζυγικής ζωής! Το μεσογειακό αυτό μοντέλο οικογένειας, είναι καταστροφικό για το γάμο. Αργά αλλά σταθερά διαβρώνει τη σχέση μεταξύ των δυο συζύγων και τους αποξενώνει. Καλή σχέση με τα πεθερικά μας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το τι συμβαίνει μέσα στη σχέση μας! Καμιά φορά «η σιωπή είναι χρυσός». Είναι πολύ δύσκολο για έναν γονιό να διακρίνει πότε το παιδί του έχει άδικο και να το κατευθύνει σωστά. Άθελά του παρασύρεται από την αγάπη του, χρεώνοντας όλα τα άδικα στον σύντροφό του και δίνοντας λάθος συμβουλές για την επιβίωση του γάμου τους. 

Η πεθερά μου, αυτή η άγνωστη

Αυτό που βοηθάει είναι αντί να εστιάζουμε σε ιδιότητες και τίτλους όπως νύφη και πεθερά, να εστιάσουμε στον άνθρωπο, και να αντιμετωπίσουμε αυτή την σχέση σαν καινούρια, που χρειάζεται, χρόνο, διάλογο, καλή διάθεση και πρόθεση, σεβασμό και κατανόηση, ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί και το δέσιμο. Κανένας δεν λέει ότι πρέπει να συμπαθήσουμε την πεθερά μας, πρέπει όμως να προσπαθήσουμε να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση μαζί της. Δεν παύει να είναι η μητέρα του συζύγου μας, όπου γι’ αυτήν είναι το πιο πολύτιμο πλάσμα στον κόσμο, ενώ αγαπήσαμε τον σύζυγό μας επειδή είχε κάποια χαρίσματα, που του δόθηκαν  από την ανατροφή αυτής της γυναίκας. Όσο δύσκολος και αν είναι ο χαρακτήρας της, υπάρχουν και καλά στοιχεία και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να τα βρείτε.

Πώς να γίνεις μια καλύτερη νύφη: 

Συνειδητοποίησε ότι έχετε διαφορετικές επιδιώξεις από αυτή την σχέση.
Το σημαντικό είναι να υφίσταται η από κοινού επιθυμία για επαφή. Η πεθερά δεν μπορεί να γίνει μητέρα ή η νύφη κόρη, μπορούν όμως να γίνουν φίλες με αμοιβαίο σεβασμό και συμπάθεια.
Συμπεριφέρσου σαν ώριμη ενήλικη, ίση με αυτήν.
Το ότι είσαι νύφη της δεν σημαίνει ότι είσαι ένα ντροπαλό, πειθήνιο κοριτσάκι, χωρίς γνώμη ή αισθήματα, Όπως και αν επιλέξεις να την φωνάζεις, «μαμά», «κυρία» ή με το μικρό της όνομα, φρόντισε να απαντάς στα σχόλια της με ηρεμία, ωριμότητα και ψυχραιμία, συμπεριφερόμενη ισότιμα σαν ενήλικη προς ενήλικη. Μην απολογείσαι για τις πράξεις σου ούτε να θυμώνεις. Να εκφράζεσαι πάντα με επιχειρήματα και μέσω διαλόγου.
Να είσαι ειλικρινής και ευθύς.
Μην την κουτσομπολεύεις πίσω από την πλάτη της. Αντί να γκρινιάζεις στο σύζυγό σου για να σας λύσει αυτός, τις διαφορές σας μίλα στην ίδια! Εξήγησέ της τι σε πείραξε, πώς αισθάνθηκες, και προσπάθησε να καταλάβεις και τη δική της πλευρά αποφεύγοντας τα ξεσπάσματα οργής ή συγκίνησης!
Να έχεις θετική στάση απέναντί της και θέσε τα όρια σου. Δεν μπορείς να αλλάξεις εκείνη, μπορείς όμως να αλλάξεις εσύ συμπεριφορά. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση ορίων, προάγει τις σχέσεις, αποφεύγοντας  παρεξηγήσεις και εντάσεις. Αν π.χ. επιμένει να έρχεται στο σπίτι χωρίς πρώτα να τηλεφωνήσει, ενώ εσύ της έχεις επανειλημμένα ζητήσει το αντίθετο, μην ανοίξεις την πόρτα.
Αποδέξου την! Δεν υπάρχει η τέλεια πεθερά ή η τέλεια οικογένεια. Δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί για να αλλάξεις τα πρόσωπα και τα πράγματα. Αντί να την αποφεύγεις, πλησιάσετε την. Μίλα μαζί της, ρώτα την για τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Δες για λίγο τον κόσμο μέσα από τα μάτια της.
Μην παρασύρεσαι σε ένα συνεχή ανταγωνισμό! Ο κυριότερος λόγος που οι νύφες δεν τα πάνε καλά με τις πεθερές είναι επειδή (συνειδητά ή υποσυνείδητα), ανταγωνίζονται για την αγάπη, την προσοχή και την φροντίδα του ίδιου άντρα. Αν συνειδητοποιήσουν πως άλλες ανάγκες καλύπτει η καθεμία, ο  ανταγωνισμός θα αντικατασταθεί με συνεργασία, και η μεταξύ τους σχέση θα βελτιωθεί και θα δυναμώσει. Φυσικά η συμπεριφορά του συζύγου είναι βασική για να καθορίσει την μεταξύ τους σχέση. Αν από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι όσο και αν αγαπάει την μητέρα του (και την αγαπάει υπερβολικά πολύ), ωστόσο εσύ είσαι η πιο σημαντική γυναίκα της ζωής του, θα σου είναι πιο εύκολο να υποχωρείς στις προκλήσεις της πεθεράς σου. 

Πώς να δημιουργήσετε κοινό μέτωπο με τον σύζυγό σου:

Αν  συμφωνήσεις με τον σύζυγό σου να αντιμετωπίζετε τους γονείς σας με παρόμοιο τρόπο θα είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσετε καλές και υγιείς σχέσεις με τα πεθερικά σας, κάτι που μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει και τον γάμο σας.

  • Ο/Η σύζυγος έρχεται πρώτος. Όταν παντρεύεται κανείς είναι αρκετά ώριμος ώστε να αφήσει τους γονείς του, να αντικαταστήσει τον μέχρι τώρα ρόλο του παιδιού, με αυτόν του υπεύθυνου ενήλικα και να εστιάσει πλέον στην νεοσύστατη οικογένεια του. Όχι ότι θα τους στείλει στο «πυρ το εξώτερον», αλλά ότι δεν θα τους επιτρέπει να ανακατεύονται στη σχέση του με τον/την σύντροφό του (και αυτό ισχύει και για τους κυρίους αλλά και για τις κυρίες).
  • Θέστε όρια. Πολλά μπορούν να συμβούν σε ένα γάμο, όμως τίποτα απ’ αυτά δεν αφορά τους γονείς. Εάν τρέχετε στον μπαμπά ή στη μαμά κάθε φορά που τσακώνεστε με τον/την σύντροφό σας, είναι σαν να ακυρώνετε την ίδια σας την κρίση και την ικανότητα σας επίλυσης προβλημάτων.
  • Θέστε κοινούς κανόνες. Όπως και με την ανατροφή των παιδιών, έτσι και με τους γονείς, χρειάζεται το ζευγάρι να υιοθετήσει και να κρατήσει κοινή στάση και συμπεριφορά. Πότε θα περνάτε χρόνο μαζί τους; Ποιες γιορτές; Θα τους ρωτάτε για σημαντικές αποφάσεις που θέλετε να πάρετε π.χ. αγορά σπιτιού, αυτοκινήτου, σχολείο παιδιού; Θα πρέπει να διαφωνείτε ή ακόμα και να συζητάτε μπροστά τους τα προσωπικά σας προβλήματα;
  • Αποδέξου την κοινωνική και μορφωτική προέλευση του συζύγου σου. Μπορεί ο ίδιος να κατάφερε πολλά στη ζωή του, όμως να προέρχεται από ένα κατώτερο κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε οι γονείς του. Το ότι παντρευτήκατε σημαίνει ότι, ακόμα και αν δεν είναι σε καθημερινή βάση, θα υπάρξουν σημαντικά γεγονότα όπου θα πρέπει να έρθεις σε επαφή μαζί τους.
  • Μην κατακρίνεις τους γονείς του. Όσο δίκιο και αν έχεις, ακόμα και αν αρχικά συμφωνήσει μαζί σου, μακροπρόθεσμα, η συνεχής γκρίνια σου θα δημιουργήσει μεταξύ σας εντάσεις, πικρία και δυσαρέσκεια οπότε καλό είναι να αποφεύγεται.
  • Να συμπεριφέρεσαι στην πεθερά σου με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελες και ο/η σύζυγός σου να συμπεριφερθεί στη μητέρα σου. Δεν θα ήθελες βέβαια να είναι άδικος ή αγενής! Έτσι και εσύ θα πρέπει να της συμπεριφέρεσαι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευγένεια, σεβασμό, ωριμότητα και ανεκτικότητα.
  • Μην περιμένεις πάντα από τον άντρα σου να σε σώσει. Βρες τη φωνή σου, όρθωσε το ανάστημά σου και με σταθερή φωνή πες τη γνώμη σου.

Πώς να γίνεις μια καλή πεθερά

Συνειδητοποίησε ότι ο γιός σου δεν είναι πια το μικρό και απροστάτευτο αγοράκι σου. Ενθάρρυνε τον να βάζει την οικογένειά του πάνω από εσένα, να αγαπά και να τιμά τη γυναίκα του. Να σέβεσαι τις αποφάσεις που παίρνει το ζευγάρι και μην κατηγορείς τη νύφη σου πίσω από την πλάτη της.
Να θεωρείς τον γιο και τη νύφη σου ενήλικες. Ο ρόλος σου ως γονιού και μητέρας έχει πια περιοριστεί. Nα αντιμετωπίζεις τον γιο και τη νύφη σου σαν υπεύθυνα άτομα, που ορίζουν τη ζωή τους, που χρίζουν σεβασμού και εμπιστοσύνης, και που επιζητούν την αποδοχή και την ενθάρρυνση.  Η διακριτική στάση, είναι αναγκαία.
Προσπάθησε να δεις τα πράγματα από την οπτική του ζευγαριού. Η σύγχρονη ζωή, γεμάτη υποχρεώσεις, πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο τους αφήνει. Να έχεις κατανόηση όσον αφορά το χρόνο που μπορούν να σου διαθέσουν και προσπάθησε να τους διευκολύνεις όταν ζητούν τη βοήθειά σου χωρίς να τους γεμίζεις ενοχές.
Να σέβεσαι τις ανάγκες τους. Συνειδητοποίησε ότι δεν δρουν εναντίον σου, αλλά ότι είναι δυο διαφορετικοί άνθρωποι με άλλες επιθυμίες και προτιμήσεις από τις δικές σου. Αντί λοιπόν να θυμώνεις και να προσβάλλεσαι, προσπάθησε να συζητάς μαζί τους και να δείχνεις κατανόηση.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *