Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Ο κανόνας των 10 δευτερολέπτων για να παίρνεις αυτό που θέλεις

Share

Ο διάλογος είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Εάν θέλεις να έχεις καλύτερα αποτελέσματα όταν συζητάς και να καταφέρνεις να παίρνεις πάντα (ή σχεδόν πάντα) αυτό που θέλεις καλό είναι να έχεις υπόψη σου τον πιο κάτω κανόνα των 10 δευτερολέπτων. 

Μπορεί να ακούγεται εύκολο ωστόσο δεν είναι εύκολο πράγμα η συζήτηση όταν επιθυμείς να επηρεάσεις τους άλλους προκειμένου τελικά να παίρνεις αυτό που θέλεις. Κάποιες φορές δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε να πούμε, άλλες φορές επηρεαζόμαστε από το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας, ενώ υπάρχουν και φορές που τα συναισθήματά μας μας πνίγουν ή που διαφωνούμε εντελώς με αυτά που λέγονται. Για όλες αυτές τις φορές υπάρχει ο κανόνας των 10 δευτερολέπτων…
Δες εδώ ποιες χειρονομίες μαρτυρούν ότι έχεις αυτοπεποίθηση.

Ποιος είναι ο κανόνας των 10 δευτερολέπτων και πώς θα σε βοηθήσει

Σύμφωνα με τον Jason Aten, συγγραφέα και αναλυτή τεχνολογίας, όταν νιώθουμε τους τόνους να ανεβαίνουν ή τα επιχειρήματά μας να χάνονται κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης χρειάζεται να εφαρμόσουμε τον κανόνα των 10 δευτερολέπτων: Δηλαδή να αφήσουμε να περάσουν 10 δευτερόλεπτα πριν απαντήσουμε. Απλώς σταματάμε, περιμένουμε, και δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να επεξεργαστεί τα δεδομένα και να απαντήσει βάσει λογικής και όχι παρόρμησης ή συναισθήματος. Δες τώρα πώς θα σε βοηθήσει αυτό:

Πέφτει πάγος στην συζήτηση που έχει πάρει φωτιά

Όταν νιώθουμε πληγωμένοι ή προσβεβλημένοι ή όταν πιστεύουμε ότι δεν εισακούγονται τα επιχειρήματα μας χάνουμε την ψυχραιμία μας, θολώνουμε και παρασυρόμαστε από τα συναισθήματά μας. Το αποτέλεσμα είναι σύντομα η συζήτηση να πάρει φωτιά και να χαθεί κάθε ίχνος λογικής. Κάνοντας ένα διάλειμμα 10 δευτερολέπτων πριν απαντήσουμε έχουμε την ευκαιρία να συμμαζέψουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και να απαντήσουμε πιο συγκρατημένα. Έτσι μπορούμε να στρέψουμε ξανά το κλίμα υπέρ μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές βαθιές αναπνοές.

Κάνουμε τον συνομιλητή μας να τα χάσει

Ενώ λοιπόν εμείς κάνουμε ένα απροσδόκητο διάλειμμα 10 δευτερολέπτων προκειμένου να ανασυνταχτούμε, κάτι… μαγικό συμβαίνει. Ο συνομιλητής μας τα χάνει από αυτήν την αναπάντεχη παύση και αφαιρείται για λίγο. Βλέπεις, όταν κάποιος είναι προσβεβλημένος ή βρίσκεται σε άβολη θέση τείνει να επιτίθεται. Όταν λοιπόν δεν το κάνεις αυτό (δεν βάζεις δηλαδή τις φωνές ούτε κάνεις υστερίες), ο άλλος αρχικά τα χάνει και στη συνέχεια αναγκάζεται να σε προσέξει όταν απαντήσεις. Έχεις δημιουργήσει δηλαδή το κλίμα για έναν εποικοδομητικό διάλογο αντί για μια μάχη.

Αναγκάζεσαι να επανεστιάσεις στο βασικό θέμα

Τέλος όταν κάνουμε ένα διάλειμμα πριν δώσουμε την απάντησή μας, έχουμε την ευκαιρία να προσέξουμε ξανά τον άνθρωπο (ή τους ανθρώπους) που έχουμε απέναντί μας και να θυμηθούμε πάλι τι θέλουμε να επιτύχουμε από αυτή τη συζήτηση. Αυτό θα μας βοηθήσει να επαναθεωρήσουμε τη στάση μας, να απομακρυνθούμε από τη λανθασμένη πορεία που έχει πάρει ο διάλογος και να τον επαναφέρουμε στις αρχικές μας επιδιώξεις. Το θέμα δεν είναι τελικά ποιος έχει δίκιο ή ποιος φταίει λιγότερο αλλά το να μπορέσουμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *