Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Να πώς θα μετατρέψεις την αποτυχία σου σε επιτυχία

Share

Πίσω από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια κρύβεται η επιτυχία, αρκεί να μην παραιτηθείς! «Επτά φορές αν πέσεις, οκτώ να σηκωθείς», όπως λέει και η γιαπωνέζικη παροιμία. Δες λοιπόν πώς μπορείς να μετατρέψεις μια φαινομενική αποτυχία σε επιτυχία.

Είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια αποτυχία. Μια απόλυση, ένας χωρισμός, μια απόρριψη είναι αρκετά για να πλήξουν την ψυχολογία μας και να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε ολόκληρη τη ζωή μας. Ξαφνικά όλα μας φαίνονται μαύρα, η αυτοπεποίθησή μας μηδενίζεται, η αυτοεκτίμησή μας αγγίζει το ναδίρ. Και με τις φτερούγες μας τσακισμένες, αναρωτιόμαστε «Που έκανα λάθος; Πως έφτασα εδώ; Γιατί έκανα λάθος επιλογή;»  Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε μια αποτυχία σε επιτυχία;

Θα πάθεις και θα μάθεις

Αν και το να μην επιτυγχάνουμε πάντα ότι επιθυμούμε, -ιδιαίτερα όταν έχουμε επενδύσει χρόνο και κόπο-, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, ωστόσο μόνο μέσα από τις αποτυχημένες προσπάθειες έχουν επιτευχθεί οι περισσότερες επιτυχίες. Δεν υπάρχει επιχειρηματίας, αθλητής, ή επιστήμονας που να μην έχει γευτεί την πικρή γεύση της αποτυχίας, όμως ο τρόπος που αντιδρούν σε αυτήν διαφέρει από αυτόν των υπόλοιπων ανθρώπων. Αναλογίζονται τις αιτίες, αλλάζουν τακτική και προσπαθούν ξανά, βασισμένοι στην εμπειρία που τους δίδαξε η «αποτυχία». Την αντιμετωπίζουν δηλαδή σαν μια ευκαιρία, ένα μάθημα για να γίνουν καλύτεροι. Όπως είπε και ο Τόμας Έντισον όταν μετά από πολλές  προσπάθειες εφηύρε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα: «Πολλοί από τους αποτυχημένους δεν κατάλαβαν πόσο κοντά βρισκόταν στην επιτυχία πριν τα παρατήσουν». 

Η συμπεριφορά των γονιών υπαγορεύει αυτήν των παιδιών 

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την αποτυχία έχει άμεση σχέση με τις βρεφικές και παιδικές μας εμπειρίες καθώς και με τη σχέση μας με τους γονείς μας. Οι αιτίες των φόβων μας βρίσκονται καλά κρυμμένες στην παιδική μας ηλικία καθώς και στα λόγια των γονιών μας. Η συμπεριφορά μας καθορίζεται από το πώς μεγαλώσαμε ως παιδιά, έτσι είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε τις εμπειρίες μας σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής μας. Το οικογενειακό περιβάλλον ή αποδέχεται τα παιδιά ως έχουν, με μέτριες, ή καλές επιδόσεις ή αποζητά την τελειότητα. Αυτή η υπό όρους αποδοχή των παιδιών δημιουργεί τάσεις για τελειομανία. Ένας άλλος παράγοντας είναι το γεγονός ότι το παιδί μιμείται την συμπεριφορά των γονιών του. Εάν αυτή είναι λοιπόν μια τέτοια συμπεριφορά, αυτή μαθαίνει και αυτή αντιγράφει. 

Μια αποτυχία δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου!

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Τζιόρτζιο Καβίλια «πολλοί φοβούνται τόσο πολύ την αποτυχία, ώστε αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν οποιουδήποτε είδους πρόκληση». Όμως με τον τρόπο αυτό είναι «καταδικασμένοι» και να μην πετύχουν, αφού προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η προσπάθεια, η επιμονή και η διεκδίκηση. Όταν αποδέχεσαι την ζωή, σαν μια σειρά απροσδόκητων γεγονότων όπου η αποτυχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, τότε θέτεις ενεργή υποψηφιότητα για το κλαμπ των επιτυχημένων. Όσο περισσότερα ρίσκα αναλαμβάνεις, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποτύχεις, όμως οι ενδεχόμενες αυτές αποτυχίες, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ευκαιρίες και κομμάτι της διαδικασίας αυτής που θα μας φέρει πιο κοντά στις επιδιώξεις μας. Η επιτυχία είναι εξελικτική εμπειρία, είναι ταξίδι και όχι προορισμός. 

Συμβουλές για… επιτυχημένες αποτυχίες!

Μην γενικεύεις

Το σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι μια αποτυχία είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, δεν είναι ολόκληρη η ζωή σου, ούτε αυτό που είσαι. Γενικεύσεις και απλοποιήσεις του τύπου: «Είμαι αποτυχημένη», «Δεν θα ξαναβρώ δουλειά», «Κανείς δεν θα με ξαναγαπήσει», «Δεν είμαι σε τίποτα καλός/ή», δεν βοηθούν. Μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο το συναισθηματικό φορτίο και μεταφέρουν το πρόβλημα αλλού. Πρέπει να εστιάζουμε στο συγκεκριμένο γεγονός, να εξετάζουμε τι δεν πήγε καλά, ποια είναι η αιτία και πως μπορούμε να το αλλάξουμε.

Προσπάθησε ξανά και ξανά και…

Σαφέστατα θα υπάρξει μια περίοδος θλίψης και απολογισμού. Μην αφήνεις να ξεπεράσει τους δύο με τρεις μήνες. Όσο το δυνατόν πιο σύντομα θα πρέπει να ανακάμψεις και να αντιμετωπίσεις ανάλογες «μάχες». 

Ανασύνταξε τις δυνάμεις σου

Χαλάρωσε, βρες νέες δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να απομακρύνεις από το μυαλό σου την προηγούμενη αποτυχία, συγκεντρώσου σε οτιδήποτε θετικό σου συμβαίνει και με πιο ανοιχτό πνεύμα επανεξέτασε πώς μπορείς να αλλάξεις τη στρατηγική σου για να επιτύχεις τις επιδιώξεις σου. 

Μίλησε τόσο όσο να ανακουφιστείς

Τόσο η υπερβολική συζήτηση με φίλους και συγγενείς γι’ αυτό που συνέβη, όσο και το κλείσιμο στον εαυτό σου και η άρνηση οποιασδήποτε σχετικής συζήτησης, μπορεί να γιγαντώσουν το πρόβλημα και να το κάνουν αφόρητο.

Μην αφήνεις την θλίψη να σε κυριεύσει

Αν αισθάνεσαι ότι σε κυριεύει η κατάθλιψη μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού σύμβουλου ψυχικής υγείας. Το να αναγνωρίσουμε  με ποιο τρόπο κινούμαστε είναι μια πρώτη σημαντική συνειδητοποίηση. Με την έναρξη μιας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας μπορούμε να οδηγηθούμε  στη λύση του θέματος. Είναι η βασικότερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στον εαυτό μας για να καρπωθούμε ένα και μοναδικό όφελος. Αυτό της επαφής με τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση και με τους άλλους.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *