Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Να αγαπάς τον εαυτό σου! Σου κάνει καλό!

Share

Όσο πολύ και αν αγαπάς το σύντροφό σου, πιο μεγάλη σημασία έχει να αποδέχεσαι και να αγαπάς και τον εαυτό σου. Είναι άλλωστε σίγουρο ότι θα μείνεις μαζί του μέχρι το τέλος.

Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας; Ίσως να το έχεις διαπιστώσει ήδη, ίσως ακόμα να το αναζητάς. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η ευτυχία δεν προέρχεται από τα υλικά αγαθά, την εκθαμβωτική εμφάνιση ή την τέλεια ερωτική σχέση. Η ευτυχία έρχεται από μέσα μας. Γι’ αυτό και αν θέλεις να γίνεις πραγματικά ευτυχισμένη πρέπει να ασχοληθείς, να αποδεχτείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου.

Μαθαίνοντας να αποδέχεσαι εσένα

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά ενώ είμαστε τόσο πρόθυμοι να συμπαρασταθούμε στον σύντροφό μας και να τον αποδεχτούμε ως έχει, δεν κάνουμε το ίδιο και με τον εαυτό μας. Γιατί αποδέχομαι εμένα σημαίνει ότι δίνω στον εαυτό μου τη δυνατότητα να αξιολογήσει όλα μου τα χαρακτηριστικά, θετικά και αρνητικά, και να δεχτεί ότι και οι αρνητικές του πλευρές είναι μέρη της προσωπικότητάς μου. Αποδέχομαι εμένα σημαίνει ότι αγαπώ το σώμα μου ακόμα και αν δεν έχει το ιδανικό βάρος ή σχήμα, ή δεν είναι τόσο γυμνασμένο όσο θα ήθελα, ή απέχει από τις εικόνες των μοντέλων που βλέπω στα περιοδικά. Σημαίνει ότι έχω την ικανότητα να μην αφήνω τις αρνητικές κριτικές των άλλων για μένα να με επηρεάζουν και να με κάνουν να στρέφομαι εναντίον μου. Αποδέχομαι εμένα σημαίνει ότι αναγνωρίζω τις ικανότητές μου, πιστεύω στις δυνατότητές μου και έχω αυτοπεποίθηση ότι τελικά θα τα καταφέρω.

Αναζητώντας την τελειότητα, ο δρόμος για την καταστροφή

Μέρος της αποδοχής του εαυτού μου σημαίνει ότι αναγνωρίζω τις δυνάμεις μου και δέχομαι τις αδυναμίες μου. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αναζητώ την τελειότητα πιέζοντας με να μάχομαι όλο και περισσότερο για να διορθώσω τις ατέλειές μου και να πλησιάσω περισσότερο το ιδανικό. Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις ένα μικρό άγχος ή πίεση με βοηθά να επιτυγχάνω πιο πολλά και σίγουρα είναι καλοδεχούμενο, με βοηθά να εξελιχθώ. Όταν όμως οι απαιτήσεις γίνονται υπερβολικές διακινδυνεύω την ψυχική μου υγεία, νιώθω έντονη θλίψη, σε κάποιες περιπτώσεις κατάθλιψη, ενώ βλέπω ότι μερικοί δίπλα μου θλίβονται τόσο πολύ που τους έρχονται σκέψεις αυτοκτονίας. Στη σημερινή εποχή τα κοινωνικά δίκτυα προβάλλουν συνεχώς αυτές τις εικόνες τελειότητας, που όμως είναι επίπλαστη και ψεύτικη. Είναι μια τελειότητα την οποία πρέπει να μάθω να αναγνωρίζω ως ανύπαρκτη και να μην την αφήνω να με επηρεάσει. Και εκτός από κατάθλιψη η τελειομανία συνδέεται επίσης με διαταραχές διατροφής, άγχος και σχιζοφρένεια.

Να έχεις συμπόνοια για τον εαυτό σου

Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε να δείχνουμε καλοσύνη στον συνάνθρωπό μας, πόσοι από εμάς όμως κάνουμε το ίδιο προς τον εαυτό μας; Αν ήμουν λίγο πιο συμπονετική και ευσπλαχνική προς εμένα θα μπορούσα να εξουδετερώσω αυτά τα οδυνηρά και αγχογόνα συναισθήματα που μου προκαλεί η τελειομανία μου. Θα τα παρατηρούσα με κατανόηση και διάθεση συμπονετική. Θα τα αναγνώριζα ως μάταια. Η τελειομανία σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις αποτύχει εάν κάνεις λάθος. Αλλά εάν παρατηρήσεις το λάθος σου με συμπόνοια τότε βλέπεις ότι είναι απλώς ένα λάθος σαν αυτό που μπορεί όλοι να κάνουν και τελικά μαθαίνεις από αυτό. Η φιλευσπλαχνία προς τον εαυτό μας δεν πρέπει να υπάρχει μόνο όταν βρισκόμαστε στη μέση μιας δύσκολης ή και επώδυνης στιγμής της ζωής μας, αλλά κυρίως (και πιο σημαντικά) όταν ο πόνος μας οφείλεται στις προσωπικές μας ενέργειες, στις αποτυχίες και στις αστοχίες μας. Ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές όπως είναι ένα διαζύγιο, η συμπόνοια μπορεί να αποτελέσει το δίχτυ ασφαλείας που θα απορροφήσει τους αρνητικούς κραδασμού και θα βοηθήσει στην συναισθηματική μας αποκατάσταση.

Τα τρία συστατικά της συμπόνοιας προς τον εαυτό μας

Αν και οι Ανατολικές φιλοσοφίες είχαν μελετήσει την ιδέα της συμπόνοιας προς τον εαυτό μας ήδη από την αρχαιότητα, στον σημερινό κόσμο μας είναι μια έννοια σχετικά νέα. Σύμφωνα με τα Βουδιστικά κείμενα η συμπόνοια προς τον εαυτό μας έχει τρία βασικά συστατικά:

  • Δεν είναι επικριτική. Όταν έχουμε συμπόνοια για τον εαυτό μας τον παρηγορούμε και του συμπαραστεκόμαστε όταν έχει ανάγκη, όπως θα κάναμε σε κάποιον αγαπημένο μας φίλο. Δεν τον αντιμετωπίζουμε με σκληρό, επικριτικό και άσπλαχνο τρόπο όταν υποφέρει.
  • Αποδέχεται την ανθρώπινη φύση μας. Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι το να είμαστε άνθρωποι σημαίνει ότι είμαστε ατελείς, ότι έχουμε αποτυχίες, ότι κάνουμε λάθη. Αυτό μας δίνει μια πιο ευρεία προοπτική όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας.
  • Μας βοηθά να είμαστε πιο συνειδητοί. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής μας και αποδεχόμαστε την αξία της, χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις αρνητικές σκέψεις και εμπειρίες αλλά και χωρίς να τις αγνοούμε.

Η αυτολύπηση δεν έχει θέση εδώ

Θα πρέπει να θυμόμαστε βέβαια ότι το να έχουμε συμπόνοια προς τον εαυτό μας δεν σημαίνει ότι τον λυπόμαστε, ούτε ότι υποκύπτουμε στις διαθέσεις της στιγμής. Σημαίνει ότι θέλουμε να είμαστε υγιείς και ευτυχείς μακροπρόθεσμα. Δεν θα πρέπει να το εκλάβουμε ως δικαιολογία προκειμένου να στραφούμε σε ανθυγιεινές συνθήκες όπως π.χ. να πάρουμε ναρκωτικά, να τρώμε περισσότερο προκειμένου να παρηγορηθούμε για κάτι άσχημο, να μην σηκωνόμαστε από τον καναπέ μας. Συνειδητά συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας ευγενικά και με καλοσύνη, ενώ κάνουμε σωστές επιλογές για να είμαστε υγιείς και να έχουμε καλή ποιότητα ζωής.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *