Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Οι τρόποι για να γίνεις πιο χαρισματική είναι αυτοί…

Share

Μερικοί άνθρωποι φαίνεται σαν να έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας: ότι και να κάνουν είναι τόσο χαρισματικοί που οι άλλοι φαίνεται να τους συμπαθούν από την πρώτη στιγμή. Δες που οφείλεται η χαρισματικότητά τους και πώς μπορείς να το αποκτήσεις και εσύ!  

Αναμφισβήτητα οι περισσότερες ινφλουένσερς στα κοινωνικά δίκτυα έχουν αυτό που αποκαλούμε χάρισμα. Μπορούν και επηρεάζουν τους άλλους και τους κάνουν να ενδιαφέρονται γι’ αυτές. Φαίνεται σαν να είναι κάτι φυσικό, σαν να έχουν γεννηθεί με αυτό. Είναι όμως έτσι; Μήπως το να είσαι χαρισματικός δεν είναι κληρονομικό ούτε οφείλεται αποκλειστικά σε κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, αλλά είναι κάτι που μπορεί να διδαχτεί και να αποκτηθεί μετά από αφοσίωση και πρακτική; 

Τι λέει η επιστήμη

Ακόμα και η επιστήμη έχει ασχοληθεί με αυτό που ονομάζουμε «χάρισμα».  Έρευνα του 2018 το περιόρισε σε δύο χαρακτηριστικά: επιρροή και καταδεκτικότητα. Λέγοντας «καταδεκτικότητα» οι ερευνητές εννοούν ότι  τα χαρισματικά άτομα είναι εύκολο να τα προσεγγίσεις συναισθηματικά. Πρόκειται δηλαδή για άτομα που χαμογελούν συχνά, τα πηγαίνουν καλά με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, και που κάνουν τους άλλους να αισθάνονται καλά κοντά τους. Ενώ με τον όρο «επιρροή» οι ερευνητές μιλούν για κάποιο είδος μαγνητισμού που έχουν οι χαρισματικοί και που κάνει τους πάντες να γυρίσουν να τους δουν όταν μπαίνουν σε έναν χώρο. 

Τα χαρακτηριστικά των χαρισματικών ατόμων

Τις περισσότερες φορές τα χαρισματικά άτομα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά:

  • Αποπνέουν ζεστασιά και αίσθηση ικανότητας.
  • Έχουν ισχυρές κοινωνικές ικανότητες και επικοινωνούν εξαιρετικά τόσο με τη γλώσσα του σώματος όσο και με τις λέξεις. 
  • Πολύ συχνά επιδεικνύουν ελαφρώς μη συμβατική συμπεριφορά. 
  • Είναι πολύ συμπαθείς. 

Ωστόσο δεν οφελεί να προσπαθήσεις να υποκριθείς ότι είσαι τα παραπάνω, αν αυτό απέχει πολύ από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου. Μην ξεχνάς άλλωστε: οι χαρισματικοί είναι αυθεντικοί, και οι άλλοι έχουν μια τρομερή ικανότητα να αντιλαμβάνονται αμέσως το ψεύτικο. 

Πώς μπορείς να γίνεις πιο χαρισματική

Οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι το χάρισμα είναι κληρονομικό. Αντίθετα πιστεύουν ότι αν καλλιεργήσουμε κάποια από τα πιο κάτω χαρακτηριστικά θα μπορέσουμε να γίνουμε πιο συμπαθείς και χαρισματικοί στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους και στις κοινωνικές μας συναναστροφές. 

Να χαμογελάς περισσότερο

Για τους ανθρώπους το χαμόγελο είναι πάντα μια ένδειξη εγγύτητας, μια πρόσκληση για επαφή. 

Να κοιτάζεις τους ανθρώπους στα μάτια

Όταν μιλάς και κοιτάζεις τον άλλον στα μάτια αυτομάτως παίρνει το μήνυμα ότι τον προσέχεις. Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς όταν το κάνεις αυτό οι άλλοι σε θεωρούν πιο ελκυστική, συμπαθή και ικανή.

Χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να συνοδεύσεις τα λόγια σου

Οι χειρονομίες με τα χέρια ενώ μιλάμε δίνουν ζωή στον λόγο μας και κάνουν ενδιαφέρουσα την παρουσία μας. Όταν λοιπόν βρίσκεσαι μαζί με κάποιον άλλο μην κρύβεις τα χέρια σου, άφησέ τα εκτεθειμένα. Είναι μια ένδειξη ότι δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, είσαι άτομο έμπιστο και ειλικρινές. 

Να αποδέχεσαι τις ιδιαιτερότητές σου

Αντί να ρωτάς τα ίδια και τα ίδια βαρετά όταν συναντάς κάποιον π.χ. για τον καιρό, για την υγεία, για το σχολείο των παιδιών κ.λπ. δοκίμασε να τον ξαφνιάσεις με ερωτήσεις ιδιαίτερες όπως για παράδειγμα: Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου πάθος αυτόν τον καιρό; Συνέβη κάτι συνταρακτικό τον τελευταίο καιρό; Προγραμματίζεις κάτι ιδιαίτερο για το επόμενο διάστημα; Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τους άλλους να σε θυμούνται για πολύ καιρό.

Φανέρωσε τις ευαισθησίες σου

Όταν αποκαλύπτεις στον άλλο τις ευαισθησίες σου, όταν παραδέχεσαι κάτι που σε κάνει να ντρέπεσαι, μια δύσκολη στιγμή σου, κάτι που σε πλήγωσε, κάνεις τον άλλο να ταυτίζεται περισσότερο μαζί σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρασυρθείς σε μια ατελείωτη εξομολόγηση! Απλά φανέρωσε μερικά στοιχεία που σε κάνουν πιο οικεία, πιο ανθρώπινη. Είναι οι ατέλειές μας που μας κάνουν πιο συμπαθείς.

Να ακούς προσεκτικά και με όλη σου την καρδιά

Στις συζητήσεις με τους άλλους να είσαι παρούσα, να ακούς με προσοχή χωρίς να διακόπτεις και να απαντάς σε αυτά που λέει ο άλλος. Μην βιάζεσαι να αλλάξεις θέμα, να δείξεις ότι βαριέσαι ή να χασμουρηθείς. Δείξε ενδιαφέρον, εάν δεις κάποιο σημάδι άγχους, φόβου ή λύπης ρώτησέ τον περισσότερα. Η ήρεμη φωνή και η αμέριστη προσοχή χωρίς ίχνος επικριτικότητας κάνει τους άλλους να νιώθουν ότι έχουν κερδίσει τον σεβασμό.

Αποκάλεσε τον άλλο με το όνομά του

Οι άνθρωποι λατρεύουν να ακούν τους άλλους να να τους απευθύνονται με το όνομά τους. Γι’ αυτό και όταν μιλάς, χαιρετάς ή αποχαιρετάς κάποιον να χρησιμοποιείς πάντα το όνομά του. Όταν δε τον συστήνεις σε κάποιον άλλο φρόντισε να αναφέρεις και κάποιο επίτευγμά του: «Από εδώ η Νίκη. Είναι το διαμάντι του γραφείου μας. Οργανώνει τα πάντα τέλεια!»

Αναζήτησε κοινά σημεία 

Αναζήτησε κοινές εμπειρίες, ιδέες και σχέσεις με τον άλλο. Οτιδήποτε μπορεί να έχετε κοινό: αυτοκίνητο, ζώδιο, ομάδα, φοβία, εργασία, σούπερ μάρκετ, τόπο διακοπών κ.ά. Και όταν το βρεις κάνε περισσότερες ερωτήσεις, μοιράσου ωραίες στιγμές, ελαττώματα, αναμνήσεις.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *