Μπορείς να διατηρήσεις τη σπίθα του πάθους στην αγάπη;
Share
Είναι η παθιασμένη αγάπη ένα συναίσθημα που περνάει με τον καιρό; Σύμφωνα με κάποιους αυτού του τύπου η αγάπη «καίγεται» στις ίδιες τις φλόγες του πάθους της μέσα σε ένα με δύο χρόνια, για να αντικατασταθεί ωστόσο από τους ήρεμους, δυνατούς δεσμούς που δημιουργεί η συντροφικότητα.
Θα ομολογήσω ότι έπεσα και εγώ θύμα του διχασμού #teamirina ή #teamladygaga που έσπειρε η τελευταία εμφάνιση της Λέιντι Γκάγκα και του Μπράντλεϊ Κούπερ στα φετινά Όσκαρ. Δεν ξέρω αν έχουν σχέση ή όχι, αν έπεσαν θύμα των ρόλων που ερμήνευαν ή αν παίζουν πολύ καλά τους ρόλους τους και εκτός πλατό. Και δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο ηλεκτρισμός που εξέπεμπε το βλέμμα τους, το πάθος που φαινόταν να έχει βάλει φωτιά σε ότι βρισκόταν κοντά τους κάνοντας την καημένη την σύντροφο του Μπράντλεϊ Ιρίνα Σάικ αόρατη. Μπορεί βέβαια η Λέιντι Γκάγκα να μας διαβεβαιώνει ότι ο Μπράντλεϊ είναι ένας «αληθινός φίλος και καλλιτεχνική ιδιοφυΐα» αλλά όπως είχε πει και ο Jeremy Taylor: «έρωτα ονομάζουμε την φιλία που έχει πάρει φωτιά» και νομίζω ότι σε αυτήν την περίπτωση αυτό τα λέει όλα.
Άλλωστε κάτι τέτοια έλεγε και η Αντζελίνα Τζολί για τον Μπραντ Πιτ μετά τα γυρίσματα της ταινίας τους «Mr and Mrs Smith» προκειμένου να καθησυχάσει τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για πραγματικό έρωτα μεταξύ τους. Ωστόσο 9 χρόνια και 4 παιδιά αργότερα (έξι, μαζί με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της Αντζελίνα που υιοθέτησε στη συνέχεια και ο Μπραντ) είδαμε ότι πράγματι ο ηλεκτρισμός, η χημεία και το πάθος μεταξύ τους ήταν τελικά εντελώς αληθινά.Όλα όμως αυτά πυροδότησαν μέσα μου ξανά την αμφιβολία: Τελικά κρατάει ο έρωτας; Υπάρχει αυτή η φλόγα ή σβύνει κάποια στιγμή αφήνοντάς μας μόνους να αναζητούμε τον επόμενο σύντροφο;
Έρωτας και πάθος, αυτό το μυστήριο
Τι συμβαίνει όμως με το πάθος του έρωτα; Γιατί ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητο συστατικό για να ξεκινήσει μια σχέση κάπου στην πορεία χάνεται; Είναι τελικά ένα συναίσθημα που απλώς περνά, που «καίγεται» από τις ίδιες του τις φλόγες ή μπορεί να διαρκέσει ίσως και για πάντα; Γιατί στο τέλος τέλος όλοι μας αυτό το: «…και ζήσανε αυτοί καλά, και εμείς καλύτερα» αναζητούμε. Και είναι αυτή η ματαίωση της προσδοκίας μας που μας απογοητεύει. Έχουμε όμως δίκιο; Μήπως οι προσδοκίες μας είναι πολύ υψηλές; Μήπως τελικά αυτό το πάθος και ο έρωτας είναι από τη φύση τους καταδικασμένα; Μήπως η ρομαντική αγάπη που έχει χάπι εντ υπάρχει μόνο στα παραμύθια και στα άρλεκιν;
Υπό το βλέμμα της επιστήμης
Έρευνες που μελέτησαν τις ζωές παντρεμένων ζευγαριών στο πέρασμα του χρόνου δείχνουν ότι το πάθος «πεθαίνει» μετά τα δύο πρώτα χρόνια της σχέσης, μένει «κοιμισμένο» για περίπου 15 χρόνια και «φουντώνει» ξανά αφού τα παιδιά φύγουν από το σπίτι. Βέβαια αυτού του είδους οι έρευνες έχουν εξ ορισμού το ψεγάδι ότι μελετούν ανθρώπους που παραμένουν παντρεμένοι. Οι διαζευγμένοι έφυγαν από το γάμο γιατί προφανώς ήταν δυστυχισμένοι ή/και γιατί η φλόγα του πάθους έσβησε. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Dr. Barbara Acevedo «Η ρομαντική αγάπη, αυτή που χαρακτηρίζεται από εγγύτητα, δοτικότητα και σεξουαλική έλξη μπορεί να κρατήσει μια ζωή. Οι εγκέφαλοι των ατόμων που βιώνουν αυτού του είδους την αγάπη μπορούν να συνεχίζουν να πυροδοτούν αυτή τη σπίθα ο ένας για τον άλλο με τον ίδιο τρόπο που συνέβη όταν πρωτοσυναντήθηκαν 20 χρόνια ή και περισσότερα πριν». Αισιόδοξα δεν μας τα λέει;
Ρομαντική αγάπη Vs Παθιασμένου έρωτα
Το πρόβλημα είναι ότι πολύ συχνά μπερδεύουμε την ρομαντική αγάπη με τον παθιασμένο έρωτα ή εμμονική αγάπη. Αυτά τα δύο μοιάζουν πολύ, ωστόσο η εμμονική αγάπη περιέχει συναισθήματα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και φόβου. «Περιέχουν ένα εμμονικό, βασανιστικό στοιχείο» λέει η κοινωνική ψυχολόγος Elaine Hatfield, «μια κατάσταση έντονης λαχτάρας για ένωση με τον άλλο, που χαρακτηρίζεται από ενοχλητικές σκέψεις, αβεβαιότητα και διαταραχές της διάθεσης». Αυτού ακριβώς του είδους η αγάπη μπορεί να λειτουργήσει στις αρχές μιας σχέσης, εντούτοις γίνεται βασανιστική και επώδυνη στη συνέχεια.
Που βρίσκεται η σχέση σου στην κλίμακα παθιασμένης αγάπης;
Η Hatfield μαζί με τη συνεργάτιδά της Susan Sprecher δημιούργησαν την Κλίμακα Παθιασμένης Αγάπης όπου ανέπτυξαν τις ιδιότητες που έχει αυτή. Δες ποιες είναι αυτές και κρίνε που βρίσκεται η δική σου σχέση.
Γνωστικά στοιχεία:
- Σκέφτεσαι ή ανησυχείς για τον σύντροφό σου.
- Έχεις εξιδανικεύσει τον σύντροφό σου ή την σχέση σου.
- Επιθυμείς να γνωρίσεις τον σύντροφό σου και θέλετε και ο σύντροφός σου να σε γνωρίσει.
Συναισθηματικά στοιχεία:
- Ο σύντροφός σου σε έλκει και σε διεγείρει σεξουαλικά.
- Νιώθεις πολύ καλά όταν τα πράγματα βαίνουν καλώς.
- Νιώθεις άσχημα όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα.
- Αγαπάς και επιθυμείς να σε αγαπούν.
- Θέλεις ολοκληρωμένη και μόνιμη σχέση ένωσης.
Στοιχεία συμπεριφοράς:
- Προσπαθείς να ανακαλύψεις πώς νιώθει ο σύντροφός σου.
- Βοηθάς έμπρακτα το σύντροφό σου.
- Είσαι σωματικά κοντά με τον σύντροφό σου.
- Είναι σαφές ότι η αγάπη είναι πιο πολύπλοκη και περιέχει πολύ περισσότερα στοιχεία από την απλή σεξουαλική έλξη.
Οι τέσσερις φάσεις της αγάπης
Φάση 1η: Η επιλογή του συντρόφου
Διαλέγεις το πρόσωπο με το οποίο θέλεις να είσαι μαζί. Μπορεί να είναι μια διαδικασία ασυνείδητη, βάσει ενστίκτου.
Φάση 2η: Έρωτας
Αυτό ακριβώς είναι το στάδιο το οποίο περιγράφεται σε όλες τις ταινίες, τη μουσική και τα βιβλία. Είναι ένα στάδιο γεμάτο έντονα συναισθήματα, όπου δεν μπορείς να δεις τον άλλο καθαρά όπως είναι, αλλά όπως εσύ νομίζεις ότι είναι. Ο έρωτας είναι τυφλός, δεν λένε;
Φάση 3η: Η πτώση του έρωτα
Ακόμη και τα πιο αγαπημένα ζευγάρια περνάνε την φάση αυτή, όταν πια ο έρωτας του πρώτου καιρού έχει περάσει, το πάθος έχει εξαφανιστεί και ο σύντροφός σου δεν σε αναστατώνει με μια του ματιά. Είναι η φάση της πραγματικότητας. Έχεις την ευκαιρία να δεις τον άλλο όπως πραγματικά είναι και να εκτιμήσεις το αν θέλεις και μπορείς να μείνεις μαζί του ή όχι. Εάν όχι τότε θα πρέπει να χωρίσεις και να συνεχίσεις αναζητώντας έναν άλλο σύντροφο.
Φάση 4η: Αληθινή αγάπη
Εάν, αφού τελειώσει ο έρωτας και το πάθος, αποφασίσεις ότι αυτός είναι ο σύντροφος που θέλεις και επιθυμείς, τότε έχεις βρει την αληθινή αγάπη. Συμβαίνει αργά και βαθμιαία 1-2 χρόνια μετά από την 3η φάση. Και τα συναισθήματά σου θα συνεχίσουν να ωριμάζουν και να δυναμώνουν στο πέρασμα του χρόνου.