Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Μήπως σε ζηλεύει η φίλη σου; Πώς θα το καταλάβεις-Τι μπορείς να κάνεις

Share

Μια καλή φίλη είναι πάντα καλή, χαίρεται μαζί μας στις χαρές μας και λυπάται στις λύπες μας… Σωστά; Μμμ, ίσως και όχι! Κάποιες φορές η ζήλια “χώνεται” και στις καλύτερες φιλίες.

Σίγουρα η ζήλια δεν έχει θέση σε μια φιλιά. Έτσι δεν σκεφτόμασταν όταν ήμασταν παιδιά; Μια καλή φίλη θα αντιμετώπιζε τις επιτυχίες μας σαν δικές της, θα μας ενθάρρυνε πάντα και θα στεκόταν δίπλα μας. Αυτό δεν είναι το σωστό; Δυστυχώς όμως η ζήλια είναι αρκετά πιο περίπλοκη και μπορεί να πηγάζει από βαθύτερα ψυχολογικά τραύματα και ανασφάλειες. Δες λοιπόν πώς μπορείς να καταλάβεις εάν κάποιος σε ζηλεύει και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

3 τρόποι να καταλάβεις εάν κάποιος σε ζηλεύει

Η ζήλια μπορεί να δηλητηριάσει μια καλή φιλία εάν δεν την έχουμε καταλάβει έγκαιρα. Ευτυχώς αναγνωρίζοντας εγκαίρως τα σημάδια ότι κάποιος φίλος μας ζηλεύει μπορούμε να το εμποδίσουμε να συμβεί.

1. Δεν ενθουσιάζεται με τα καλά νέα και τις επιτυχίες μας

Ένα πολύ συνηθισμένο σημάδι ζήλιας είναι η έλλειψη χαράς και ενθουσιασμού όταν μας συμβαίνουν ευχάριστα πράγματα. Αυτό μπορεί να φανεί μέσω μικρών σχολίων (γνωστών και ως… καρφιά) ή ακόμα και μέσω παρατηρήσεων αποτροπής ή και προσπάθειας να υποβιβάσει τη σημασία του.

2. Είναι υπερβολικά επικριτικός/η

Η λεγόμενη παθητική επιθετικότητα είναι ένα είδος καλυμμένης επιθετικότητας όταν κάποιος δεν θέλει να εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του. Είναι επίσης ένας τρόπος που συχνά χρησιμοποιούν τα άτομα που ζηλεύουν για να υποβιβάσουν αυτούς που θεωρούν ανώτερους. Είναι μια προσπάθεια να επισημαίνουν συνεχώς τα λάθη ή τα ελαττώματα κάποιου προκειμένου οι ίδιοι να αισθάνονται καλύτερα για τις ελλείψεις τους (αληθινές ή φανταστικές). Συχνά αυτός ο τρόπος προέρχεται από μια βαθιά ανασφάλεια που μπορεί να έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία ή από προσωπικές εμπειρίες.

3. Υποβιβάζει τις επιτυχίες και τα κατορθώματά σου

Οι ζηλιάρηδες τείνουν να ελαχιστοποιούν την σημασία των επιτευγμάτων των άλλων όπως είναι η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά που κατέβαλλαν προκειμένου να τα επιτύχουν. Εάν ενώ πληροφορείς την φίλη σου για την επιτυχία σου, αυτή προσπαθεί να αλλάξει θέμα αντί να σε ρωτήσει περισσότερες λεπτομέρειες τότε το πιθανότερο είναι ότι ζηλεύει.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη ζήλια στις σχέσεις σου

Κάνε διάλογο

Αντί να κατηγορείς ή να θυμώνεις με το άλλο άτομο που νομίζεις ότι σε ζηλεύει, αντιμετώπισέ το κάνοντας ερωτήσεις. Χωρίς να το κατηγορήσεις ως ζηλιάρη, προσπάθησε καλύτερα να ανοίξεις διάλογο. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να “τσακωθείς” και να διαλευκάνεις την κατάσταση, παρά να αφήσεις να πλανώνται οι υποψίες. Ρώτα: Γιατί το λες αυτό; Εξήγησέ μου, γιατί πετάς αυτά τα καρφιά; Υπονοείς κάτι και το λες αυτό;

Έλα στη θέση του άλλου

Ιδανικά ο διάλογος και η συζήτηση θα ανοίξουν έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσά σας. Συχνά όταν κάποιος ζηλεύει υπάρχουν πολλά ψυχολογικά τραύματα μέσα του, πρόκειται για τον ίδιο και όχι για εσένα και τις επιτυχίες σου. Ανάλογα με το τι περνάμε στη ζωή μας μπορεί όλοι να ζηλέψουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας και να μας είναι δύσκολο να γιορτάσουμε την επιτυχία ενός φίλου μας.

Να έχεις επίγνωση

Εάν πιστεύεις συνεχώς ότι κάποιος/α σε ζηλεύει, ψάξε την απάντηση μέσα σου και αναρωτήσου γιατί να συμβαίνει αυτό; Εξέτασε τα στοιχεία, γιατί το λες; Είναι επειδή π.χ. δεν σου είπε τι ωραία που είχες ντυθεί την προηγούμενη μέρα ενώ σε όλους τους άλλους άρεσε; Είναι κάτι που το κάνει συνεχώς ή είναι η πρώτη φορά; Μήπως έχεις και η ίδια ένα μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό; Μήπως π.χ. παινεύεσαι συνεχώς για το πόσο πολύ σου κάνουν κομπλιμέντα οι άλλοι, ενώ ξέρεις ότι η ίδια παλεύει με τα κιλά της; Μήπως μιλάς, για παράδειγμα, συνεχώς για το παιδί σου ενώ η φίλη σου προσπαθεί να κάνει παιδί με εξωσωματική και δεν τα καταφέρνει;

Εάν χρειαστεί, θέσε τα όριά σου

Υπάρχουν περιπτώσεις που μια φιλία δεν μπορεί να φτιάξει παρόλο που έχεις προσπαθήσει με το διάλογο και τη συζήτηση. Μπορεί η αρνητική συμπεριφορά του άλλου ατόμου να μην διορθώνεται και να συνεχίζει να σε ζηλεύει. Τότε ίσως χρειάζεται να θέσεις τα όριά σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να σταματήσεις να πληγώνεσαι από την συμπεριφορά του άλλου και να μπορέσεις να επικεντρωθείς στην αυτοβελτίωσή σου. Ίσως χρειαστεί να ψάξεις να βρεις άτομα που σε υποστηρίζουν και σε κάνουν να νιώθεις καλά. Εάν μη τι άλλο, σου αξίζει να χαίρεσαι με τα επιτεύγματά σου και να προσπαθείς συνεχώς να γίνεσαι όλο και καλύτερος άνθρωπος.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *