Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Μήπως ο σύντροφός σου είναι χειριστικός; Τα σημάδια που το φανερώνουν

Share

Κάποιες φορές τα πράγματα ξεκινούν ονειρικά για να καταλήξουν εφιαλτικά. Συνήθως αυτό συμβαίνει στις ερωτικές σχέσεις όπου άλλος πιστεύουμε ότι είναι ο χαρακτήρας του συντρόφου μας στην αρχή και άλλος αποδεικνύεται στη συνέχεια. Αν νιώθεις ότι ο σύντροφός σου είναι χειριστικός και προσπαθεί να σε χειραγωγήσει προκειμένου να εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες, δες ποια σημάδια φανερώνουν ότι έχεις δίκιο.

Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σου η φράση «πολύ καλό για να είναι αληθινό» για έναν καινούριο σύντροφό σου; Ξέρεις… αυτό που είναι σε όλα τέλειος σαν ήρωας αισθηματικής κομεντί, σε ραίνει με κομπλιμέντα, σε κοιτάζει ερωτικά στα μάτια και σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι πραγματικά η μία, η γυναίκα της ζωής του! Και πάνω που λες «αυτό είναι, βρήκα τον άνθρωπό μου» και αρχίζεις να πιστεύεις ότι ζεις το προσωπικό σου «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ», το σενάριο αλλάζει, ο σύντροφός σου μεταμορφώνεται στον κακό της ταινίας και πλέον η σχέση σας θυμίζει περισσότερο το «Νύχτες με τον εχθρό μου». Τι συμβαίνει; Ίσως να έχεις πέσει θύμα χειραγώγησης από τον σύντροφό σου. Πολύ συχνά τέτοιου είδους άνθρωποι είναι ναρκισσιστικές προσωπικότητες, ιδιαίτερα χειριστικοί, που βομβαρδίζουν από την πολύ αρχή της σχέσης το ταίρι τους με υπερβολική στοργή, δώρα, επαίνους και κολακίες προκειμένου να το κερδίσουν ώστε μακροπρόθεσμα να μπορέσουν να το ελέγξουν.
Πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση;

Ποια σημάδια αποκαλύπτουν ότι ο σύντροφός σου προσπαθεί να σε χειραγωγήσει 

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πιο κάτω συμπεριφορές θα πρέπει να είναι το καμπανάκι που θα σε κάνει να ανησυχήσεις. Δείχνουν ότι ο σύντροφός σου είναι χειριστικός και με ύπουλο τρόπο προσπαθεί να σε ελέγξει και να σε φέρει στα νερά του.
Οι τύποι άντρα που πρέπει να αποφεύγεις αν αναζητάς μόνιμη σχέση

Προσπαθεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι θα μπορούσες να τα καταφέρεις και καλύτερα

Φυσικά και θέλουμε οι άνθρωποι που μας αγαπούν να μην μας αφήνουν να επαναπαυόμαστε, αλλά να μας ωθούν για να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κριτικάρουν οτιδήποτε κάνουμε. Όταν ο σύντροφός σου από τη μια σε ανεβάζει στα ουράνια κάνοντάς σε να αισθανθείς μοναδική, αλλά όταν επιζητά περισσότερη προσοχή δεν διστάζει να γκρεμίσει ότι βρίσκεται κοντά σου ανθρώπους ή πράγματα προκειμένου να σε πείσει ότι ο ίδιος αξίζει περισσότερο, τότε μάλλον προσπαθεί να σε χειραγωγήσει. Θέλει να φαίνεται ότι αυτός και μόνο είναι ο ήρωας της ζωής σου, ο μόνος που θα σε βοηθήσει σε οποιαδήποτε κατάσταση ή θα σε σώσει από οτιδήποτε μπορεί να σε απειλεί. 

Λέει πάντα αυτό που θέλεις να ακούσεις

Κάνει πάντα οτιδήποτε μπορεί ώστε να ελέγξει την κατάσταση προκειμένου να λάβει την αμέριστη στοργή και προσοχή σου. Αυτό σημαίνει ότι σου λέει αυτό που θέλεις να ακούσεις ακόμα και αν δεν είναι αληθές.
Οι καβγάδες με τον σύντροφό σου επηρεάζουν την υγεία σου – Πώς να τους χειριστείς

Σου κάνει ακριβά δώρα φροντίζοντας όμως να μάθεις και πόσο κοστίζουν

Το να σου κάνει κάποιος που σε αγαπά δώρα δεν είναι κακό. Όμως ο χειριστικός σύντροφος αντί να σε κακομάθει, σε κάνει να νιώθεις υποχρεωμένη, γιατί δεν διστάζει με κάποιον τρόπο να σε κάνει να καταλάβεις πόσα ξοδεύει για σένα. Είναι σαν να «επενδύει» σε σένα δίνοντάς σου μια πολύ υψηλή τιμή και (φυσικά!) περιμένει την ανάλογη συμπεριφορά. 

Σε «πνίγει» με τα κομπλιμέντα του

Είναι υπέροχο ο σύντροφός σου να σε θεωρεί ότι καλύτερο του έχει τύχει και να σου κάνει συνεχώς κομπλιμέντα. Ωστόσο ο χειριστικός σύντροφος δεν το κάνει αυτό μόνο επειδή είναι ερωτευμένος μαζί σου. Βαθύτερα μέσα του θέλει να σου δημιουργήσει την υποχρέωση να ανταποδώσεις τα κομπλιμέντα του ακόμα και αν δεν νιώθεις έτσι. Επιπλέον όμως, με αυτόν τον τρόπο σε κάνει μακροπρόθεσμα να εξαρτηθείς από τα ίδια τα κομπλιμέντα, να θέλεις να τα ακούς συνέχεια για να νιώθεις ασφαλής, οπότε να επιζητάς να βρίσκεται συνεχώς κοντά σου και έτσι να απομονώνεσαι από άλλους ανθρώπους. 

Κάνει επίδειξη της αγάπης και της αφοσίωσής του 

Δεν πρέπει μόνο εσύ να γνωρίζεις το πόσο σημαντική είσαι γι’ αυτόν και το πόσα κομπλιμέντα σου κάνει. Πρέπει να το γνωρίζει και ο οικογενειακός και φιλικός σου κύκλος, γι’ αυτό και επιδεικνύει συνεχώς την αγάπη του: Σε αγγίζει συνεχώς μπροστά στους άλλους, χρησιμοποιεί γλυκόλογα, σου κάνει ακόμα περισσότερα κομπλιμέντα ώστε να τον ακούσουν ή ακόμα σχολιάζει στα κοινωνικά δίκτυα ώστε όλοι να γνωρίζουν.

Προσπαθεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι έχεις κάνει κάτι λάθος (ενώ δεν έχεις)

Οι ναρκισσιστικές προσωπικότητες συχνά προσπαθούν να κάνουν τους άλλους να νιώσουν ένοχοι ή σε σύγχυση. Θέλουν να σε κάνουν να νομίζεις ότι εσύ είσαι υπεύθυνη για την δική τους κακή συμπεριφορά. Επειδή οι ίδιοι νιώθουν ανασφάλεια δεν μπορούν να διαχειριστούν ισχυρά συναισθήματα όπως π.χ. ο φόβος ότι δεν τους αγαπούν αρκετά. Το παρουσιάζουν λοιπόν ως κάτι που είναι δική σου ευθύνη (το να τους αγαπάς πολύ) και έτσι μεταφέρουν το πρόβλημα σε εσένα για να το λύσεις. Είναι σαν να λένε: «Εγώ σε αγαπώ τόσο πολύ, αλλά εσύ δεν με αγαπάς αρκετά. Γιατί δεν με αγαπάς τόσο όσο έχω ανάγκη και χρειάζομαι;»

Περιμένει από εσένα να του παρέχεις την στοργή που θέλει

Θέλει πάντα να κάθεται δίπλα σου, να σε αγγίζει, να σε αγκαλιάζει και κυρίως να σε βλέπει όταν ο ίδιος θέλει. Και αν… τολμήσεις να μην απαντήσεις αμέσως σε ένα μήνυμα που σου έστειλε ή αν αρνηθείς να τον συναντήσεις γιατί είσαι κουρασμένη, τραβά τα πράγματα στα άκρα απειλώντας σε ακόμα και με χωρισμό επειδή δεν τον αγαπάς (ή δεν τον υπολογίζεις) αρκετά.
Έρωτας και φιλία: Μπορεί ο σύντροφός σου να είναι και ο πιο καλός σου φίλος;

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *