Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Μήπως είσαι ο χειρότερος εχθρός σου; 4 σημεία που το αποκαλύπτουν

Share

Καμιά φορά αναζητούμε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Πολλές φορές όμως ο εχθρός μπορεί να κρύβεται πολύ κοντά μας… μπορεί να είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. 

«Να κρατάς τους φίλους σου κοντά, αλλά τους εχθρούς σου κοντύτερα» λέει η σικελιάνικη παροιμία. Για κάποιους από εμάς αυτό είναι αναπόφευκτο, αφού ο χειρότερος εχθρός μας μπορεί να κατοικεί απίστευτα κοντά μας, μπορεί να βρίσκεται κάτω από το δέρμα μας. Κάποιες φορές (ελπίζω όχι πάντα) ίσως ο χειρότερος εχθρός μας να είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Αυτός που με τα λόγια και τις πράξεις του μπορεί να σαμποτάρει τη δουλειά μας, τις σχέσεις μας, την υγεία ή την οικονομική μας κατάσταση.

Τα 4 σημεία που αποκαλύπτουν ότι εσύ, η ίδια, είσαι ο χειρότερος εχθρός σου

Τα πιο κάτω σημεία αποτελούν χαρακτηριστικά ενός εχθρικού προσώπου. Πόσα από αυτά αναγνωρίζεις στον εαυτό σου;

1. Ο εχθρός είναι αμείλικτος

Ένα εχθρός θέλει να κατακτήσει ή να καταστρέψει τον άλλο. Μισεί τον τρόπο που μιλά, που συμπεριφέρεται, που σκέφτεται, που δρα. Θέλει να τον μειώσει, να τον εξαφανίσει. Και τώρα κάνε το τεστ: Για σκέψου κάτι άσχημο, κάτι αρνητικό για τον εαυτό σου… Το βρήκες κιόλας; Πριν περάσουν 10 δευτερόλεπτα; Κοιτάξου στον καθρέφτη. Μόλις αντίκρυσες έναν εχθρό. Όμως ακόμα και αν τον αναγνώρισες, δεν μπορείς να αλλάξεις τη σχέση σου μαζί του από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορείς ωστόσο να κάνεις ανακωχή. Μπορείς να τον αποδεχτείς ως έχει, χωρίς απαραίτητα να τον λατρέψεις. Αναγνώρισε τα ελαττώματά σου: Ναι, εσύ είσαι που χάνεις τα κλειδιά σου συνέχεια, που σου είναι αδύνατον να αδυνατίσεις μερικά κιλά, που έχεις κοιλιά, που είσαι αφηρημένη, που νιώθεις αμήχανα όταν χρειάζεται να συναντήσεις κόσμο… Ναι, έχεις πολλά αρνητικά, όμως δεν πειράζει!
Τι να κάνεις: Αποδέξου ότι δεν μπορείς να είσαι σε όλα τέλεια, η τελειότητα δεν είναι συμβατή με την ανθρώπινη φύση. Πες στον εαυτό σου:«Δεν είμαι τέλεια, αλλά προσπαθώ» και θα δεις ότι με ένα μαγικό τρόπο θα νιώσεις πιο ανάλαφρη, λιγότερο αγχωμένη. Θα παρατηρήσεις ότι καθώς μαθαίνεις να ανέχεσαι τα ελαττώματά σου, αυτά αρχίζουν να μικραίνουν και σιγά σιγά να εξαφανίζονται. Και τότε θα αντιληφθείς τον βασικό κανόνα της αυτοβελτίωσης: Αυτό στο οποίο επιμένουμε και αντιστεκόμαστε παραμένει, αυτό που αποδεχόμαστε μπορεί να αλλάξει.  

2. Ο εχθρός κάνει προπαγάνδα

Η προπαγάνδα είναι ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία ακόμη χρόνια στον πόλεμο προκειμένου να φοβηθεί ο αντίπαλος και να καμφθεί το ηθικό του. Είναι η χρήση σκληρής γλώσσας που μειώνει τον άλλο. Εσύ πώς μίλησες στον εαυτό σου σήμερα; Τι του είπες; Πώς τον χαρακτήρισες; Τον είπες:
«Χοντρή» γιατί το παντελόνι σου είναι στενό;
«Ηλίθιο ζώο» γιατί ξέχασες να πληρώσεις τον λογαριασμό;
«Βλαμμένη» γιατί δεν θυμάσαι που έχεις παρκάρει το αυτοκίνητο;
Καλώς ήρθες φίλη μου στον πόλεμο της προπαγάνδας!
Τι να κάνεις: Προσπάθησε να κάνεις ειρήνη με τον εαυτό σου σταματώντας να του μιλάς άσχημα ή ακόμα χειρότερα, να μιλάς άσχημα γι’ αυτόν στους άλλους. Αντιμετώπισέ τον ως σύμμαχο και να του απευθύνεσαι πάντα ευγενικά. 

3. Ένας εχθρός εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες σου

Δουλεύεις σκληρά και για πολύ καιρό κάτι σημαντικό για την εργασία σου;
Μαγειρεύεις και κοπιάζεις γιατί έχεις καλεσμένους;
Προσπαθείς να είσαι τέλεια για μια συνάντηση; Ωραία!
Μήπως όμως μετά κάθεσαι και απαριθμείς ξανά και ξανά οτιδήποτε μπορεί να μην πήγε καλά; Μήπως ο σπόρος της αμφιβολίας τριβελίζει μέσα σου και δεν σε αφήνει να χαρείς; Νάτος πάλι ο εχθρός! Γνωρίζει τις αδυναμίες σου και σε χτυπάει αλύπητα χωρίς να σε αφήνει στιγμή να ησυχάσεις.
Τι να κάνεις: Την επόμενη φορά που θα τον ακούσεις να σου απευθύνεται επικριτικά απάντησε στα σχόλια του:
«Μπορεί να μην τα ήταν όλα τέλεια αλλά τα κατάφερες πολύ καλά».
«Έκανες το καλύτερο που μπορούσες. Δεν μπορούσες να κάνεις κάτι περισσότερο».
Ή αν δεις ότι δεν καταφέρνεις να τον συνετίσεις και επιμένει στα αρνητικά του σχόλια, πες του το κορυφαίο: «Βρε δεν με παρατάς». Κάτι τέτοιο δεν θα έλεγες και σε έναν ενοχλητικό;

4. Ο εχθρός δεν συγχωρεί

Θυμάσαι εκείνη την φορά που ήπιες λίγο παραπάνω σε έναν γάμο και χόρευες υστερικά; Αλίμονο, η ανάμνησή της σε τριβελίζει κάθε μέρα.
Μήπως θυμάσαι όταν ξέχασες να στείλεις τα μέιλ με τα έγγραφα και παραλίγο να χάσετε έναν πελάτη στο γραφείο; Μα ναι, ξεχνιόνται αυτά;
Φυσικά και ξεχνιόνται, άλλο αν εσύ δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις, αν τα φέρνεις ξανά και ξανά στο μυαλό σου σαν λούπα, και δεν μπορείς να ηρεμήσεις. Είναι ο εχθρός μέσα σου που σε βασανίζει αργά και μεθοδικά.
Τι να κάνεις: Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσει η λούπα σταμάτα ότι κάνεις και πάρε χαρτί και μολύβι. Κάτσε κάτω και γράψε με λεπτομέρειες αυτήν την… ασυγχώρητη. πράξη. Μην παραλείψεις τίποτα, όσο και αν η ανάμνησή της σε κάνει να ντρέπεσαι. Στη συνέχεια κάτσε σε μια άλλη καρέκλα, διάβασέ το προσεκτικά και γράψε: «Άκουσα την εξομολόγησή σου. Σε συγχωρώ. Συνέχισε την ζωή σου». 

Να θυμάσαι…

Ένας πόλεμος ενάντια στον εαυτό μας δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί…Μπορείς μόνο να συμφιλιωθείς και να κάνεις ειρήνη μαζί του, και τότε θα δεις ότι ο κόσμος θα γίνει ένα πιο ωραίο, πιο φιλικό μέρος. Ακόμα όμως και αν δεν το πιστεύεις αυτό ίσως σε πείσει ο αγγλοσαξωνικός κανόνας του 20-40-60: Στα 20 θεωρείς ότι όλοι ασχολούνται μαζί σου. Στα 40 αρχίζει να μην σε ενδιαφέρει πια τι γνώμη έχουν οι άλλοι για σένα. Στα 60 συνειδητοποιείς την αλήθεια: Κανείς δεν ασχολιόταν μαζί σου τόσα χρόνια! Ήταν όλοι τόσο απασχολημένοι να τσακώνονται με τον χειρότερο εχθρό τους που ούτε καν πρόσεχαν τα δικά σου ελαττώματα. 

Δες εδώ πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς τον εαυτό σου.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *