Type to search

Slider Υγεία Ψυχολογία & Ευεξία

Μήπως έχεις υπερκόπωση; Ποια σημάδια το φανερώνουν

Share

Είσαι κουρασμένη ή έχεις υπερκόπωση; Γνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στα δύο και ξέρεις πώς να βοηθήσεις τον εαυτό σου εάν βρίσκεσαι στα πρόθυρα υπερκόπωσης ή burnout όπως την ονομάζουμε… χαϊδευτικά; Δες ποια 6 σημάδια θα στο αποκαλύψουν.

Υπερβολικά πολλές ώρες δουλειάς, μεγάλος όγκος εργασίας, άσχημο εργασιακό περιβάλλον, ανησυχία και ανασφάλεια για το αύριο μπορούν να σταθούν αίτια υπερκόπωσης. Εάν δε, είμαστε γυναίκες ή ανήκουμε σε επαγγέλματα ευθύνης όπως γιατροί, νοσοκόμοι, εκπαιδευτικοί κ.ά. τότε το burnout το έχουμε στο… τσεπάκι μας. Δες πιο κάτω ποια είναι τα έξι σημάδια που φανερώνουν ότι μάλλον έχουμε υπερκόπωση.

Έχουμε κενά μνήμης

Εκτός από εξουθενωμένοι νιώθουμε ότι το μυαλό μας δεν λειτουργεί και πολύ καλά, ενώ μας έχουν εμφανιστεί και κενά μνήμης. Η αιτία είναι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο. Ένας ειδικός γιατρός θα μπορέσει να μας βοηθήσει αποτελεσματικά.

Οι πληγές μας αργούν πολύ να επουλωθούν

Η υπερκόπωση επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα μας αργεί να επουλωθεί. Σύμφωνα με τοους ειδικούς η ταχύτητα επούλωσης σχετίζεται άμεσα με την ψυχολογική μας κατάσταση.

Κάνουμε ανήσυχο ύπνο ή δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ

Οι λίγες ώρες ύπνου ή ο κακής ποιότητας ύπνος είναι βασική αιτία κούρασης. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από 7-8 ώρες ύπνο καθημερινά ιδανικά δε, το βράδυ. Καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ ή άλλων ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη και να τρώμε ένα ελαφρύ δείπνο 3-4 ώρες πριν πάμε να ξαπλώσουμε. Οι ωτοασπίδες και το απόλυτο σκοτάδι θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε καλύτερα.

Οι συνθήκες της δουλειάς μας είναι άσχημες

Το εργασιακό άγχος προκαλεί έντονη σωματική κούραση, ψυχολογικά προβλήματα και πεσμένη διάθεση. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επαγγελματικών μας προβλημάτων και η επίλυση τυχόν διαφορών με τους συνεργάτες μας είναι πολύ σημαντική για να μην πάθουμε υπερκόπωση. Η εργασιακή ηρεμία είναι βασικός παράγοντας καλής ψυχολογικής διάθεσης.

Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την πέψη μας

Δεν ονομάζεται τυχαία το εντερικό μας σύστημα «δεύτερος εγκέφαλος»! Υπάρχει σύνδεση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου γι’ αυτό και τα ψυχολογικά μας προβλήματα όπως π.χ. το άγχος και η κατάθλιψη προκαλούν ή/και επιδεινώνουν τα πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία κ.ά.

Έχουμε έντονη φαγούρα

Πολύ συχνά το άγχος και το στρες εκδηλώνονται στο δέρμα μας. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η έντονη φαγούρα που «αναγκάζει» κάποιους να ξυστούν μέχρι να ματώσουν. Ακόμα και αν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ειδική φαρμακευτική αγωγή, αυτό θα επανέλθει αφού τα αίτια εμφάνισης είναι πολύ βαθύτερα.

Εάν έχεις πάθει υπερκόπωση:

  • Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη και εξουθενωμένη.
  • Αρρωσταίνεις εύκολα.
  • Πεινάς πολύ και δεν χορταίνεις ή αντίθετα δεν έχεις καθόλου όρεξη για φαγητό.
  • Δεν έχεις διάθεση να κάνεις πράγματα ή αναβάλεις συνεχώς τις υποχρεώσεις σου.
  • Έχεις ανεξήγητους σωματικούς πόνους ή/και πονοκεφάλους.
  • Έχεις αίσθημα εγκλωβισμού.
  • Νιώθεις αποτυχημένη και αμφισβητείς τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου.
  • Εκνευρίζεσαι εύκολα με τους άλλους.
  • Θέλεις να μένεις μόνη σου.
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *