Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Μην πετάς τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ! Έχουν πολλές χρήσεις

Share

Οι χρησιμοποιημένοι κόκκοι καφέ δεν είναι καλοί μόνο για λίπασμα φυτών. Αντίθετα έχουν πολλές χρήσεις κάποιες από τις οποίες μπορεί να μην τις έχεις ούτε καν φανταστεί. 

Τι γίνονται οι χρησιμοποιημένοι κόκκοι καφέ μετά την χρήση; Η εύκολη απάντηση είναι ότι βρίσκουν την θέση τους στα σκουπίδια. Άντε να τους ρίξουμε ως λίπασμα σε καμιά γλάστρα. Στην πραγματικότητα όμως μπορούν να μας φανούν χρήσιμοι με πολλούς τρόπους.

Λίπασμα για φυτά

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη χρήση των κόκκων καφέ. Τα φυτά χρειάζονται άζωτο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και θείο για να αναπτυχθούν. Οι κόκκοι του καφέ μπορούν να διατηρήσουν την περιεκτικότητα σε άζωτο του εδάφους, κάτι που μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη των φυτών.

Απολέπιση για το σώμα

Αναμειγνύοντας τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ με νερό ή μέλι ή έλαιο καρύδας σε ίσες ποσότητες μπορούμε να φτιάξουμε ένα πολύ καλό σκραμπ σώματος. Το καφεϊκό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχει ο καφές, πιθανώς μειώνει την πρόωρη γήρανση και βοηθά στην αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου. 

Εντομοαπωθητικό

Ο καφές περιέχει συστατικά τα οποία είναι τοξικά για τα έντομα. Αυτό τον κάνει άριστο φυσικό εντομοαπωθητικό για τα φυτά μας. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παρουσία καφέ μπορεί να κρατήσει τα κουνούπια και τα μυρμήγκια μακριά μας αλλά και τους ψύλλους μακριά από τους τετράποδους φίλους μας. Βέβαια το τελευταίο χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί η καφεΐνη είναι τοξική για τους σκύλους και τις γάτες. Αν λοιπόν δοκιμάσουμε να τρίψουμε τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ στην γούνα τους, θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην τους φάνε.  

Φυσική βαφή 

Οι λεκέδες από καφέ δεν βγαίνουν εύκολα από τα ρούχα και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι κόκκοι καφέ αποτελούν μια πρώτης τάξεως φυσική βαφή για υφάσματα. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βαφή μαλλιών αλλά φυσικά όχι με τη διάρκεια και το έντονο αποτέλεσμα που χαρίζουν οι χημικές. 

Απορροφούν τις μυρωδιές

Η καφεΐνη στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ μπορεί να μειώσει τις μυρωδιές σε ένα χώρο καθώς απορροφά τα μόρια υδρόθειου από τον αέρα. Αποτελούν δηλαδή έναν εξαιρετικό τρόπο εξουδετέρωσης της μυρωδιάς των παπουτσιών.

Κάνουν πιο τρυφερό το κρέας

Κάποια φρούτα όπως ο ανανάς και η παπάγια περιέχουν ένζυμα που κάνουν το κρέας πιο τρυφερό όταν το μαρινάρουμε. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον καφέ. Μαρινάροντας το κρέας σε καφέ ή τρίβοντας το με κόκκους καφέ πριν το μαγειρέψουμε, το κάνουμε πιο τρυφερό ενώ αποκτά και ιδιαίτερη γεύση. 

Διορθώνουμε τις γρατζουνιές στα ξύλινα έπιπλα

Το σκούρο χρώμα των χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ ταιριάζει με τα ξύλινα έπιπλα. Αρχικά φτιάχνουμε μια πάστα ανακατεύοντας τους κόκκους με λίγο νερό. Στη συνέχεια την τρίβουμε απαλά στις γρατζουνιές και απομακρύνουμε με στεγνό πανί τα υπολείμματα. Θαύματα δεν κάνει, το αποτέλεσμα ωστόσο είναι αρκετά ικανοποιητικό.
Δες εδώ με ποιους τρόπους ο καφές ευεργετεί την υγεία.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *