Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Μην αφήνεις τους φόβους σου να σε κυριεύουν-Έτσι θα τους αντιμετωπίσεις

Share

Ο φόβος είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα που μας βοηθά να αποφεύγουμε τον κίνδυνο. Συχνά όμως γίνεται παράλογος, μας παραλύει και γίνεται αιτία να στερηθούμε ευτυχισμένες στιγμές και εμπειρίες. Δες πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου.

Ο φόβος ως ανθρώπινο συναίσθημα είναι αυτό που μας ενεργοποιεί να απομακρυνθούμε από επικίνδυνες καταστάσεις και ως τέτοιο είναι απόλυτα χρήσιμο. Συχνά όμως γίνεται παράλογος. Όταν ήμασταν παιδιά οι φόβοι μας κρύβονταν στο σκοτάδι, κάτω από το κρεβάτι, μέσα στη ντουλάπα. Μάθαμε να τους αντιμετωπίζουμε ανάβοντας το φως, και κάποια στιγμή τους αποδεχτήκαμε και τους ξεπεράσαμε. Μεγαλώνοντας τα τέρατα της παιδικής μας φαντασίας έγιναν πιο πολύπλοκα, πήραν άλλη μορφή πιο αφηρημένη, έγιναν πιο επικίνδυνα γιατί συχνά μας εμποδίζουν να ζήσουμε τη ζωή μας. Και όσο εμείς αρνούμαστε να τον αντιμετωπίσουμε, τόσο αυτός γιγαντώνεται.
Ξεπέρασε τα ψυχικά σου εμπόδια με τις αρχές του κουνγκ φου

Πώς να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου

Το βασικότερο -όπως και σε οτιδήποτε άλλο αφορά τη συμπεριφορά μας- είναι να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας. Να είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε, όσο και αν το μυαλό μας προσπαθεί να μας στήσει παγίδες. «Feel the fear and do it anyway» (Νιώσε τον φόβο αλλά κάντο όπως και νά’χει) είναι ο τίτλος του βιβλίου της Susan Jeffers που προσπαθεί να μας εμπνεύσει την αποδοχή του φόβου μας αλλά και τη δράση μας ξεπερνώντας τον.

Σταμάτα να κατακρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου για τους φόβους σου

Κρίνοντας και κατακρίνοντας συνεχώς τον εαυτό μας επειδή φοβόμαστε, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Στην πραγματικότητα θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Αντί να κρίνεις τα συναισθήματα σου για το αν είναι καλά ή κακά, σωστά ή λάθος, εξέτασε τις πληροφορίες που σου δίνει το σώμα σου και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτές. Αν η καρδιά σου χτυπά δυνατά και κόβεται η αναπνοή σου για παράδειγμα, συγκεντρώσου σε αυτό, προσπάθησε να ηρεμήσεις και να αναπνεύσεις πιο βαθιά και αργά. 

Εμπιστεύσου την αναπνοή σου 

Ο φόβος μας παραλύει. Η αναπνοή μας γίνεται γρήγορη και κοφτή, με αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε και να φοβόμαστε ακόμα περισσότερο. Η θωρακική αναπνοή (αυτή δηλαδή που φτάνει μόνο μέχρι το στήθος μας) δεν βοηθά. Για να μπορέσουμε να κατευνάσουμε τον φόβο μας χρειάζεται να αναπνεύσουμε αργά και βαθιά μέχρι την κοιλιά μας. Ακούμπησε απαλά το χέρι σου στην κοιλιά σου και παρατήρησέ την να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει.

Παρατήρησε τι σε κάνει να φοβάσαι 

Μην αγνοείς τα συναισθήματά σου. Αντί να κλείνεσαι και να δέχεσαι κάτι ως δεδομένο ή να το αγνοείς σα να μην υπάρχει, ερεύνησέ το. Γιατί έχεις αυτόν τον φόβο; Από που προέρχεται; Ποιες είναι οι ρίζες του; Είναι κάτι υπαρκτό ή κάτι που το έχεις φτιάξει με την φαντασία σου; Μπορεί να βρεις έναν καινούριο τρόπο να αντιμετωπίσεις αυτούς τους φόβους σου ή ίσως να συνειδητοποιήσεις ότι τελικά υπάρχουν λιγότερα τρομακτικά πράγματα από ό,τι νόμιζες.
Μήπως είσαι ο χειρότερος εχθρός σου; 4 σημεία που το αποκαλύπτουν

Υιοθέτησε έναν θετικό τρόπο σκέψης

«Δεν θα μπορέσω να το κάνω ποτέ αυτό». «Δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρω να ξεπεράσω τον φόβο μου για…». «Όσο και αν προσπάθησα, δεν τα κατάφερα. Δεν γίνεται να αντιμετωπίσω τον φόβο μου για…» Μήπως αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτές τις φράσεις; Η άρνηση δεν μας βοηθά να εξελιχθούμε ούτε να βελτιωθούμε και φυσικά δεν μας βοηθά να ξεπεράσουμε και τους φόβους μας. Αντίθετα χρειάζεται να μιλάς στον εαυτό σου καθησυχαστικά, θετικά και ήρεμα: «Εντάξει, θα τα καταφέρω, θα προσπαθήσω». «Μπορεί να μην τα κατάφερα στο παρελθόν αλλά θα δοκιμάσω ξανά». «Το έκανα ξανά στο παρελθόν, θα το ξανακάνω». «Αφού το έκαναν τόσοι πολλοί θα το κάνω και εγώ. Ίσως όχι αμέσως, αλλά θα το καταφέρω»

Δοκίμασε να εκτίθεσαι σταδιακά στους φόβους σου

Έχει βρεθεί ότι όσοι εκτίθενται αργά και σταδιακά σε αυτό που φοβούνται, με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν να νιώθουν πιο ασφαλείς. Είναι πολύ σημαντικό να νιώσεις έτοιμος να δοκιμάσεις, να εκτεθείς. Αυτό μπορεί να σε θωρακίσει και να σε κάνει πιο αποφασισμένο να ρισκάρεις. Χρειάζεται να διδάξουμε το μυαλό μας να καταλάβει ότι εμείς είμαστε αυτοί που επιλέγουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που φοβόμαστε. 

Κάνε ψυχοθεραπεία 

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην περίπτωση αντιμετώπισης των φόβων μας, ιδιαίτερα η συμπεριφοριστική (ή γνωσιακή). Αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο λόγω οικονομικών προβλημάτων, μπορούμε να προσπαθήσουμε και μόνοι μας μελετώντας και κάνοντας πρακτική με βιβλία αυτοβελτίωσης.

Μπορεί να είναι δύσκολο να το φανταστείς αλλά η αντιμετώπιση των φόβων μας συνοδεύεται από ένα συναίσθημα θριάμβου, ελευθερίας και αυτοπεποίθησης. Μόλις αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που φοβόμαστε, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που μπορεί να μας κρατήσει πίσω.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *