Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Μία αγκαλίτσα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Share

Μια αγκαλιά μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση, να σε κάνει να χαμογελάσεις, να τονώσει την αυτοπεποίθησή σου, να σε βοηθήσει να αποφορτιστείς από το στρες, και όλα αυτά πλέον με τη σφραγίδα της επιστήμης.

Το μεγαλύτερο αντίδοτο στο θυμό, το άγχος και την κακή διάθεση είναι… μια αγκαλιά! Το ανθρώπινο αυτό άγγιγμα είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που συνδέεται με την έκλυση από τον οργανισμό μας περισσότερων ορμονών που προάγουν την καλή διάθεση. Πιστεύω ότι έχει αποτέλεσμα ακόμα και αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη σχέση, καθώς μετά από μια αγκαλιά κατευνάζονται τα αρνητικά συναισθήματα και η άσχημη διάθεση, και το ζευγάρι αισθάνεται πιο αισιόδοξο.

Μια έρευνα πολύ αποκαλυπτική

Αν αυτά ήταν συμπεράσματα μόνο δικά μου μπορεί να μην τα μοιραζόμουν μαζί σου, ωστόσο η επιστήμη έρχεται να με επιβεβαιώσει. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS One τον Οκτώβρη του 2018 σε δείγμα άνω των 400 ενηλίκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Μια πολύ απλή συμπεριφορά όπως είναι η αγκαλιά μπορεί να είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για να λάβουν υποστήριξη τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν συνεχείς διενέξεις στη σχέση τους». Εκτός όμως από αυτό μια αγκαλιά μπορεί να επιτύχει πολύ περισσότερα. Σου αναφέρω μερικά για να πάρεις μια γεύση…

Η αγκαλιά μειώνει το στρες

Παρόλο που ο λόγος δεν είναι εξακριβωμένος ωστόσο οι ερευνητές του Carnegie Mellon υποστηρίζουν ότι όταν τυλίγουμε τα χέρια μας γύρω από κάποιον του δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε γι’ αυτόν και τον υποστηρίζουμε, κάτι που τον κάνει να νιώθει καλύτερα. Το πιο σημαντικό μάλιστα είναι ότι αυτό είναι αμφίδρομο, δηλαδή νιώθει καλύτερα όχι μόνο αυτός που λαμβάνει την αγκαλιά αλλά και αυτός που την προσφέρει. Μάλιστα το δίνουν και… συνταγογραφημένο: Μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων ακολουθούμενη από 10 λεπτά κράτημα των χεριών μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση της αρτηριακής πίεσης και των παλμών της καρδιάς.

Kάνει καλό στην καρδιά

Ήξερες ότι στις 21 Ιανουαρίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Αγκαλιάς; Γιατί η αγκαλιά δεν βοηθά απλώς στη βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και στην υγεία της καρδιάς μας. Όταν αγκαλιαζόμαστε με κάποιον αυξάνεται ειδικά στις γυναίκες η έκλυση της ορμόνης οξυτοκίνης, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», ενώ μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης κάτι που προστατεύει ιδιαίτερα και ωφελεί τις γυναίκες.

Κρατά τις ιώσεις μακριά

Σου φαίνεται παράξενο; Και όμως, η καλή διάθεση, που οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της οξυτοκίνης, καθώς και τα μειωμένα επίπεδα άγχους που μας προσφέρει η αγκαλιά θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνουν λιγότερο ευπρόσβλητους σε ασθένειες. «Η προστατευτική επίδραση της αγκαλιάς μπορεί να οφείλεται είτε στην ίδια την φυσική επαφή των δύο ατόμων, είτε στο ότι είναι μια πράξη υποστήριξης και οικειότητας» λένε οι ερευνητές και συνεχίζουν: «Πάντως ότι και να ισχύει από τα δύο, το γεγονός είναι ότι αυτοί που δέχονται περισσότερες αγκαλιές είναι με κάποιο τρόπο πιο προστατευμένοι από τις ιώσεις». Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι η πίεση του αγκαλιάσματος ενεργοποιεί το θύμο αδένα (βρίσκεται στο στέρνο), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύουν το σώμα από τις ασθένειες.

Μία αγκαλίτσα είναι λίγη, πολύ λίγη…

…μπορώ να πω παραφράζοντας τους στίχους του γνωστού τραγουδιού, χρειάζεσαι πολλές περισσότερες για να είσαι υγιής και ευτυχής. Ίσως έχεις ακούσει ότι τα μωρά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα αναπτύσσονται πιο αργά και αντιμετωπίζουν διάφορα ψυχολογικά προβλήματα γιατί δεν τα αγκαλιάζουν και δεν τα χαϊδεύουν αρκετά. Το ίδιο σημαντικός είναι ο ρόλος του αγγίγματος και της αγκαλιάς και στα υπόλοιπα στάδια της ζωής μας. Άνθρωποι που δεν δέχονται συχνά αγκαλιές και χάδια υποφέρουν από κατάθλιψη, μοναξιά, στρες και άλλες αγχώδεις διαταραχές. Όπως είχε πει και η ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir: «Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε οχτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε σε καλή κατάσταση. Χρειαζόμαστε δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για αναπτυχθούμε». Ίσως να πρόκειται για την πιο όμορφη συμβουλή που θα μπορούσε ποτέ να μας προσφέρει ένας ειδικός. Και μην ξεχνάς: Δεν είναι ανάγκη να περιμένεις από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα, ούτε είναι απαραίτητο να δέχεσαι μια αγκαλιά μόνο από το σύντροφό σου! Αγκάλιασε μια φίλη, ένα συγγενή, κάποιον που έχεις καιρό να δεις ή ακόμα και το αγαπημένο σου κατοικίδιο. Τα οφέλη είναι το ίδιο σημαντικά.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *