Μάθε μια νέα δεξιότητα στο μισό χρόνο κάνοντας αυτό…
Share
Τώρα δεν χρειάζεται να είσαι υπερήρωας για να μάθεις γρήγορα. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του John Hopkins το μυστικό της ταχείας εκμάθησης δεν κρύβεται στο χρόνο που αφιερώνεις αλλά στον τρόπο που μαθαίνεις.
Όταν προσπαθείς να μάθεις κάτι καινούριο είτε είναι μια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο ή ένα σπορ, χρειάζεται να κάνεις εξάσκηση. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην πορεία προς την μάθηση γιατί θα σου χαρίσει εμπειρία. Τώρα όμως το Πανεπιστήμιο του John Hopkins υποστηρίζει ότι πιο σημαντικό ακόμα από το χρόνο που πρέπει να αφιερώσεις είναι ο τρόπος που εξασκείσαι.
Πώς μαθαίνουμε συνήθως
Οι περισσότεροι για να μάθουμε κάτι νέο επαναλαμβάνουμε τις ίδιες κινήσεις: Γράφουμε και προφέρουμε ξανά και ξανά τις καινούριες λέξεις στην ξένη γλώσσα, επαναλαμβάνουμε την ίδια μελωδία που έχουμε να μελετήσουμε στη μουσική, κάνουμε τις ίδιες κινήσεις στα σπορ κ.ο.κ. Κάνουμε τα ίδια και το ίδια προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι έχουμε γίνει εξπέρ στο συγκεκριμένο. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα σωστό, στην πραγματικότητα μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Κάνε την αλλαγή
«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι μαθαίνεις πολύ καλύτερα και πολύ πιο γρήγορα όταν εξασκείσαι με έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο πάνω στον τομέα που θέλεις να κατακτήσεις, παρά όταν επαναλαμβάνεις το ίδιο συνεχώς πολλές φορές στη σειρά» ισχυρίζεται ο επικεφαλής της έρευνας Pablo A. Celnik, M.D. καθηγητής φυσιατρικής και αποκατάστασης στο John Hopkins. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έχει εφαρμογή όχι μόνο για το πώς να μάθεις π.χ. να παίζεις ένα μουσικό όργανο ή ένα νέο σπορ, αλλά μπορεί να βοηθήσει και ασθενείς μετά από εγκεφαλικό ή με νευρολογικές ασθένειες για να ξαναβρούν την κινητικότητά τους».
Μικρές αλλαγές είναι καλύτερα
Στο ερώτημα γιατί να συμβαίνει αυτό οι ειδικοί προς το παρόν εικάζουν. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό μάλλον συμβαίνει εξαιτίας της διαδικασίας της επανασύνδεσης (reconsolidation) όπου οι υπάρχουσες αναμνήσεις ανακαλούνται και τροποποιούνται με νέες γνώσεις. Ωστόσο σύμφωνα με τον Celnik οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να είναι μικρές και να μην απομακρύνονται πολύ από το βασικό μοτίβο της μάθησης: «Εάν κάνεις τον εναλλακτικό τομέα μάθησης πολύ διαφορετικό από τον βασικό, τότε δεν θα μπορέσεις να επωφεληθείς από τη διαδικασία της επανασύνδεσης. Οι τροποποιήσεις θα πρέπει να είναι πολύ μικρές». Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι ο χρόνος: η επανάληψη θα πρέπει να γίνει 6 ώρες μετά την αρχική παρουσίαση αφού σύμφωνα με τις έρευνες τόσο χρόνο χρειάζεται για να ξεκινήσει η διαδικασία επανασύνδεσης για τις νέες γνώσεις.
Μαθαίνοντας μια νέα δεξιότητα
- Αρχικά μελέτησε αυτό που θέλεις να μάθεις, προσπάθησε να το κατανοήσεις και κάνε εξάσκηση.
- Μελέτησέ το ξανά και κάνε εξάσκηση. Κανονικά η δεύτερη φορά θα είναι καλύτερο από την πρώτη.
- Κάνε ένα διάλειμμα 6 ωρών ώστε να δώσεις την ευκαιρία στη μνήμη σου να αφομοιώσει τη νέα γνώση και να αρχίσει να λειτουργεί η διαδικασία της επανασύνδεσης.
- Κάνε ξανά εξάσκηση μόνο που αυτή τη φορά κάντο λίγο διαφορετικά, για παράδειγμα: άλλαξε το ρυθμό (πιο γρήγορα, πιο αργά), χώρισέ το σε μικρότερα τμήματα ανάλογα με τις έννοιες, το σκοπό, το θέμα κ.ο.κ.
- Επανέλαβε τη διαδικασία.
Μην κάνεις το ίδιο και το ίδιο, ξανά και ξανά ελπίζοντας ότι θα βελτιωθείς. Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να μάθεις πιο γρήγορα είναι οι μικρές αλλαγές κατά τη διάρκεια της πρακτικής και το διάλειμμα που πρέπει να κάνεις προκειμένου να δώσεις στη μνήμη σου την ευκαιρία να αφομοιώσει το καινούριο.