Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Κατερίνα Καραβαγγέλη: «Η συνάντησή μου με τη γιόγκα ήταν σαν μια συνάντηση με το πεπρωμένο»

Share

Πνεύμα ελεύθερο και ανεξάρτητο, τη νιώθεις να κινείται αιθέρια και άυλη σε μια ατμόσφαιρα μοναδικά ποιητική και ρομαντική. Η Κατερίνα Καραβαγγέλη δεν είναι απλώς μια δασκάλα γιόγκα, αλλά και ένας αυθεντικός άνθρωπος με μια ιδιαίτερη φιλοσοφία ζωής, κάτι που την έσπρωξε να γράψει το πρώτο της βιβλίο: «Hridaya». Διάβασέ το, αξίζει τον κόπο!

Για ποιους λόγους αποφάσισες να γίνεις δασκάλα γιόγκα Κατερίνα;

Η συνάντησή μου με τη γιόγκα ήρθε τυχαία, αστραπιαία και κεραυνοβόλα. Όπως αναφέρει και ο Πλάτωνας «Την ειμαρμένην ουδ’ αν εις εκφύγοι». Έτσι ακριβώς βίωσα την πρώτη επαφή με τη γιόγκα. Σαν μια συνάντηση με το πεπρωμένο. Τότε δεν το γνώριζα, σήμερα όμως δεν μπορώ να με φανταστώ σε κάποια άλλη συνθήκη- σε ένα πλάνο ζωής όπου θα απουσίαζε η διδασκαλία της γιόγκα.
Το νήμα της ιστορίας μου ξετυλίγεται το 2013, όπου ένα μυστικό μονοπάτι με οδήγησε στο πρώτο μάθημα γιόγκα. Έχοντας υπάρξει χορεύτρια για χρόνια, ο συγχρονισμός κίνησης και αναπνοής με γοήτευσε μεμιάς. Νιώθοντας την επουλωτική και μεταμορφωτική δύναμη της γιόγκα αποφάσισα να ακολουθήσω την τέχνη της διδασκαλίας.
«Το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που διαρκώς προσπαθεί να σε αλλάξει σε κάτι άλλο, είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα. Η γιόγκα μπορεί να υπάρξει ένα αποτελεσματικό μέσο για να αγκαλιάσει κανείς τον αυθεντικό του εαυτό. Γι’ αυτό διδάσκω. Γι’ αυτό αναπνέω. Για έναν κόσμο πιο αυθεντικό.»

Πολύ όμορφο και ποιητικό αυτό που λες! Από τα τόσα διαφορετικά είδη γιόγκα που υπάρχουν, εσύ ποιο διδάσκεις;

Έχω εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί (260h) στην Prana Vinyasa Flow. Ένα σύστημα γιόγκα όχι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό. Ωστόσο, στα μαθήματά μου ενσωματώνω στοιχεία κι από άλλα είδη γιόγκα, όπως κι από διάφορα είδη χορού. 

Εξήγησέ μου σε παρακαλώ, τι είναι η Prana Vinyasa Flow; 

Η Prana Vinyasa Flow είναι ένα ενεργειακό-ολιστικό σύστημα προσέγγισης της γιόγκα εμπνευσμένο από την Shiva Rea:
Hatha, Tantra Yoga, Ayurveda, Μουσική, Ποίηση, Χορός. Ένας συγκερασμός διαφορετικών ωκεανών που ενσωματώνονται μέσα σε δημιουργικά waves και καλούν τον μαθητή, σαν άλλες Σειρήνες, να ακούσει το τραγούδι τους και να αφεθεί στα μαγευτικά  χέρια της Prana.

Πολύ ενδιαφέρον πράγματι. Μπορείς να μας εξηγήσεις λίγο τους όρους;

Prana: η ζωτική ενέργεια.
Vinyasa: ο κύκλος, η εξέλιξη.
Και Flow: η κατάσταση της ενοποιημένης συνειδητότητας.
Τα μαθήματα Prana Vinyasa® είναι δομημένα με έναν μοναδικό τελετουργικό τρόπο, σαν μία ιεροτελεστία της ψυχής, σχεδιασμένα από mudras, pranayama, creative sequences, movement meditation, chanting και pranam. Κυρίαρχο συστατικό αυτής της αλχημείας είναι η συνειδητή κίνηση και αναπνοή που βοηθάει τον ασκούμενο να βιώσει την κατάσταση της ενοποιημένης συνειδητότητας.
Οι πρακτικές χωρίζονται σε Solar (ηλιακές) και Lunar (σεληνιακές) Sadhanas, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα όσον αφορά τη ροή και τις ποιότητες των συναισθημάτων, από τα πιο διαλογιστικά και θεραπευτικά μαθήματα μέχρι τα πιο δυναμικά και αναζωογονητικά. Έχοντας ως δεδομένο, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, ότι το  σώμα μας είναι μια μικρογραφία του σύμπαντος, κάθε μάθημα Prana Vinyasa® τιμά και ξυπνά μέσα μας  ένα διαφορετικό στοιχείο της φύσης:
Γη – Νερό – Φωτιά – Αέρας – Αιθέρας.
Η διαλογιστική ροή, η αλχημεία των θέσεων και οι αρχετυπικές κινήσεις εμπνευσμένες από αρχαίους πολιτισμούς καθιστούν κάθε μάθημα Prana Flow σε ένα μεταμορφωτικό ταξίδι αυτοπραγμάτωσης. 

«Τη γιόγκα την διδάχθηκα ενεργειακά και το ίδιο ενεργειακά θέλω να την μεταφέρω προς τα έξω. Αν τη στιγμή της πρακτικής δεν χάνεις ολότελα τον εαυτό σου, τότε αυτή η στιγμή δεν είναι μια στιγμή γιόγκα»

Τι επιδικώκεις να πάρουν οι μαθητές σου φεύγοντας από το μάθημά σου; 

Μια αίσθηση ουτοπίας! Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο (Eduardo Galeano) είχε πει ότι:
«Ουτοπία είναι κάτι που όταν κάνεις ένα βήμα προς το μέρος του, αυτό απομακρύνεται δύο. Όταν κάνεις δύο αυτό απομακρύνεται τέσσερα, όταν κάνεις τρία αυτό απομακρύνεται έξι και ούτω καθ’ εξής… Και σε τι χρησιμεύει η ουτοπία; Σε κάνει να προχωράς όλο και πιο μπροστά».
Αυτό ακριβώς επιθυμώ να βιώσουν οι μαθητές μου. Να χάσουν την αίσθηση του χωροχρόνου. Να αισθανθούν το ανέγγιχτο. Αυτό το οποίο δεν μπορείς να αγγίξεις παρά μόνο να βιώσεις ενεργειακά. Κι όμως να ξέρεις ότι στο τέλος του μαθήματος, αυτό θα σε πάει μπροστά Σωματικά, Πνευματικά, Ψυχικά.
Ποτέ δεν εστίαζα στις ευθυγραμμίσεις, παρά μόνο στις αισθήσεις. Τη γιόγκα την διδάχθηκα ενεργειακά και το ίδιο ενεργειακά θέλω να την μεταφέρω προς τα έξω. Αν τη στιγμή της πρακτικής δεν χάνεις ολότελα τον εαυτό σου, τότε αυτή η στιγμή δεν είναι μια στιγμή γιόγκα. Όταν νους, σώμα και πνεύμα συναντώνται στον κάθετο άξονα των αισθήσεων, ο οριζόντιος άξονας του χρόνου εξαφανίζεται. Ζω και αναπνέω γι’ αυτή την «κάθετη» στιγμή  με τους μαθητές μου.

Ποια συμβουλή θα ήθελες να δώσεις σε όσους θα ήθελαν να ξεκινήσουν γιόγκα αλλά διστάζουν; 

Να ξεκινήσουν τώρα. Τη στιγμή που διαβάζουν αυτές εδώ τις λιγοστές λέξεις. Η ζωή είναι μικρή για να αναβάλλουμε λόγια και πράξεις. Αν μου έχει αφήσει κάτι η covid εποχή είναι η παρακάτω φράση:
«Η ύπαρξη πραγματώνεται στο παρόν, και η μόνη αληθινή στιγμή είναι το τώρα».
Με την καθοδήγηση του κατάλληλου δασκάλου η γιόγκα μπορεί να σε οδηγήσει σε μονοπάτια  της ψυχής ανεξερεύνητα και μέχρι πρότινος ανέγγιχτα. Η σύνδεση με την αναπνοή είναι το βάλσαμο που όλοι αναζητούμε έξω κι όμως βρίσκεται μέσα μας. Είναι πάντα πανταχού παρών. Εκεί. Για εσένα. Αρκεί να την παρατηρήσεις.

Η λέξη Hridaya είναι σανσκριτική και μπορεί να μεταφραστεί ως «πνευματική καρδιά».

Πρόσφατα έγραψες και εξέδωσες το βιβλίο «Hridaya». Τι σημαίνει ο τίτλος και τι πραγματεύεται; 

Η λέξη Hridaya είναι σανσκριτική και μπορεί να μεταφραστεί ως «πνευματική καρδιά». Η αγάπη που τρέφω για τη γιόγκα, χρόνο με τον χρόνο άρχισε να απλώνει, να απλώνει και να αγκαλιάζει κάθε πτυχή του εαυτού μου. Σταδιακά, έγινε ένα με την καρδιά. Γι’ αυτό και το πρώτο μου βιβλίο πήρε το όνομα Hridaya.
Είναι ένας σύγχρονος οδηγός ροής που φέρνει τον αναγνώστη σε επαφή με τον κόσμο των ιδεών αυτής της πανάρχαιας ολιστικής τέχνης. Θα μελετήσει κανείς έννοιες γύρω από τη γιόγκα που έχουν ως κεντρικό άξονα την ενέργεια, το συναίσθημα, την άυλη επαφή. Όπως και στα μαθήματά μου εστιάζω στη σπουδαιότητα της ενεργειακής ευθυγράμμισης, το ίδιο οφείλω και επιθυμώ να μεταφέρω μέσα από την Hridaya.
Το βιβλίο ξετυλίγεται σταδιακά σαν μια ιστορία ενός μυθιστορήματος. Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή πρώτα με τη θεωρία, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως κινείται η αναπνοή (prana) μέσα στο σώμα, απαντάει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με το 4ο ενεργειακό κέντρο, το τσάκρα της καρδιάς, προετοιμάζει τον προσωπικό του χώρο για την sadhana (πρακτική) και έπειτα περνάει στις asanas (θέσεις γιόγκα) – και πιο συγκεκριμένα στα backbends- μια κατηγόρια θέσεων που συνδέονται με το τσάκρα της καρδιάς. Έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στη μουσική, σκέφτηκα να μοιραστώ με τους αναγνώστες αγαπημένα μουσικά κομμάτια που μπορούν να ακούσουν κατά τη διάρκεια της γιόγκα. Με λίγα λόγια, προσπάθησα να μεταφέρω όλο το τελετουργικό στοιχείο της αίθουσας στο σπίτι του κάθε αναγνώστη.
Έχοντας μελετήσει πηγές και μιλώντας πάντα βιωματικά, θέλησα οι αναγνώστες του βιβλίου μου να έχουν μια επίγευση γλυκιά σαν καραμέλα και αέρινη σαν μέντα. Όπως ακριβώς είναι η ροϊκότητα του κορμιού. Αίσθηση βελούδινη στα χείλη και δροσιάς στα ακροδάχτυλα. 

Από που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος το βιβλίο;

Αυτή τη στιγμή η Hridaya διατίθεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας μου. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μου: yogamusekaterina.com, να διαβάσει πληροφορίες για το βιβλίο και να «ξεφυλλίσει» κάποιες σελίδες του σε digital μορφή. Το προϊόν φθάνει στον αναγνώστη κατευθείαν από τον δημιουργό. Καθώς είμαι φύσει ρομαντική, επέλεξα έναν τρόπο «παραγγελίας-αποστολής» του βιβλίου, άμεσο και τρυφερό. Ο αναγνώστης μου στέλνει προσωπικό μήνυμα είτε στην ιστοσελίδα μου είτε στα social media, κι έτσι έχω την δυνατότητα να έρθω σε επαφή με τον εν δυνάμει αναγνώστη της Hridaya, να συν- διαλεχθώ και να συν-δεθώ! Έπειτα, εγώ η ίδια πακετάρω το βιβλίο, μια διαδικασία τελετουργική όπως συνηθίζω να λέω, κι έτσι το πακέτο λαμβάνει το προορισμό του. Πολλές φορές όταν οι αναγνώστες μένουν στην ίδια πόλη με εμένα, επιλέγω να πιω καφέ μαζί τους, να τους γνωρίσω από κοντά και να τους δώσω με τα χέρια μου την Hridaya. Αυτή η στιγμή είναι η πιο αισθαντική!
Το βιβλίο είναι 100% χειροποίητο, ανεξάρτητο (καθώς πρόκειται για αυτοέκδοση), οικολογικό (πιστοποιημένο χαρτί κατά FSC), φτιαγμένο με πολλή αγάπη από εμένα και τους συντελεστές του. Η Hridaya είναι γυναικεία υπόθεση καθώς πίσω από κάθε εργασία βρίσκεται μία νέα και πολλά υποσχόμενη στο χώρο της γυναίκα. Η μόνη αντρική φιγούρα στο όλο ταξίδι της Hridaya υπήρξε ο τυπογράφος μου. Θέλοντας να στηρίξω τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ένιωσα την ανάγκη να συνεργαστώ με άτομα γένους θηλυκού που τολμούν, ονειρεύονται και αγωνίζονται για λίγες σταγόνες λευκό στον καμβά της ζωής.

Κατερίνα, σε ευχαριστώ πολύ! Ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη και ποιητική συνέντευξη!

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *