Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Κακός συνάδελφος; Αντιμετώπισέ τον αποτελεσματικά

Share

Όταν κάποιος σε ενοχλεί, απλώς σταματάς να τον κάνεις παρέα. Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο κάποιος είναι συνάδελφος, πελάτης ή ο προϊστάμενός σου; Φυσικά και δεν θα παραιτηθείς! Απλά θα αλλάξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον κακό συνεργάτη.

Μήπως ο λόγος που μισείς τη δουλειά σου είναι στην πραγματικότητα κάποιος συνεργάτης σου; Αντιμετώπισέ τον έξυπνα και αποτελεσματικά με τα όπλα της ψυχολογίας. Βασισμένοι στα βασικά ψυχολογικά προφίλ παθολογικών προσωπικοτήτων σκιαγραφήσαμε τα πιο δύσκολα στη συνεργασία άτομα. Φυσικά δεν σημαίνει πώς επειδή κάποιος είναι δύστροπος ή κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ταιριάζουν με τα προβαλλόμενα αντιμετωπίζει ψυχιατρικό πρόβλημα! Αυτό μόνο ένας ειδικός θα μπορούσε να το αποφανθεί μετά τη διενέργεια ειδικών ψυχομετρικών τεστ.  

Ο ναρκισσιστής 

Πώς μοιάζει: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα αγαπημένα του αφού του δίνουν την ευκαιρία να «ποστάρει» συνεχώς σέλφις και να ανεβάζει «status» επί παντός επιστητού. Καμιά άλλη εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν πρόσφερε περισσότερες ευκαιρίες για αυτοπροβολή και αυτοθαυμασμό όσο η σημερινή. Ο ναρκισσιστής πιστεύει πώς όλα περιστρέφονται γύρω από αυτόν, οτιδήποτε λένε ή κάνουν οι άλλοι έχει άμεση σχέση με τον ίδιο. Προσπαθεί να είναι πάντα το κέντρο της προσοχής, μονοπωλεί τις συζητήσεις και συχνά υποτιμά τους άλλους και το έργο τους. Οι ναρκισσιστές δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των άλλων, δεν μπορούν να συνεργαστούν σε μια ομαδική δουλειά και συχνά καρπώνονται τους κόπους των άλλων προς συμφέρον τους.
Αντιμετώπισέ τον όπως του αξίζει: Δεν πιστεύει ότι ο χαρακτηρισμός «ναρκισσιστής» είναι κάτι κακό. Αντίθετα θεωρεί ότι είναι μια κολακευτική παραδοχή της υπέροχης προσωπικότητας του. Συχνά θα τον ακούσεις να παραπονιέται πώς εξαιτίας της ομορφιάς ή του ταλέντου του έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Αν η σχέση σας είναι απλώς συναδελφική ή αν είσαι σε ανώτερη θέση αντιμετώπισέ τον με χιούμορ και καλή διάθεση ώστε να καλλιεργήσεις ένα υγιές εργασιακό κλίμα. Αν όμως είναι ανώτερος σου ή εξαρτάσαι από αυτόν μην περιμένεις ότι θα τον εντυπωσιάσεις μόνο με τη δουλειά σου. Θα πρέπει να φερθείς λίγο πιο χειριστικά… Παρουσίασε τις ιδέες ή την εργασία σου εμπνευσμένα από αυτόν, από κάτι που είπε ή έκανε. Έτσι έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις την εύνοιά του. Φρόντισε όμως να μην το παρακάνεις με τα κομπλιμέντα, γιατί μπορεί να τον κάνεις ακόμα χειρότερο και… κανείς δεν θα το ήθελε αυτό.  

Ο κοινωνιοπαθής

Πώς μοιάζει: Στην αρχή κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στο γοητευτικό, σπιρτόζικο και συνήθως ευφυές παρουσιαστικό του. Πίσω όμως από αυτό το προσωπείο του κρύβεται μια προσωπικότητα ανειλικρινής, αντικοινωνική και αναξιόπιστη. Είναι ψυχρός, εκδικητικός, αδυνατεί να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων, συχνά φέρεται με σκληρότητα ενώ οι κρίσεις θυμού του είναι τρομερές. Είναι εξαιρετικός στο να αλλάζει συζήτηση, να αντιστρέφει τα δεδομένα, να εκλογικεύει τις καταστάσεις και να τα εξηγεί όλα όπως τον βολεύει. Τελικά αρχίζεις να αμφιβάλλεις για τη διανοητική σου ικανότητα. Ζεις σε ένα συνεχές συναισθηματικό χάος, αγχωμένος, φοβισμένος, χωρίς να μπορείς να προβλέψεις το επόμενο ξέσπασμα της οργής του.   
Αντιμετώπισέ τον όπως του αξίζει: Το καλύτερο είναι να απομακρυνθείς από κοντά του, κάτι που δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Προσπάθησε να διαπεράσεις το «συμπαθητικό» προσωπείο του και μελέτησε τον τρόπο που φέρεται ώστε να αντισταθείς στις μηχανορραφίες του. Συνήθως όταν επιδιώκει κάτι, φοράει το γοητευτικό του χαμόγελο και κολακεύει τον συνομιλητή του επικαλούμενος τον καλό του χαρακτήρα, την ευγένεια, την εργατικότητα και τη γενναιοδωρία του. Αντί να πέσεις στην παγίδα του, αποστασιοποιήσου και σκέψου: «Γιατί μου τα λέει αυτά; Τι θέλει να κερδίσει από μένα;». Φρόντισε να προστατεύσεις τη φήμη σου από τυχόν συκοφαντίες εκ μέρους του εναντίον σου. Να φέρεσαι πάντα με ευγένεια, να αποφεύγεις τα πηγαδάκια και τα κουτσομπολιά, να διατηρείς ξεκάθαρες και ειλικρινείς σχέσεις με όλους. Όσο πιο σοβαρός και ακέραιος χαρακτήρας φαίνεσαι ότι είσαι, τόσο λιγότερο ευάλωτη θα είσαι στις διαβολές του. 

Ο ψυχοπαθής

Πώς μοιάζει: Όταν τους πρωτοσυναντάς φαίνονται συμπαθητικοί, συνηθισμένοι άνθρωποι. Καθώς όμως τους γνωρίζεις καλύτερα ανακαλύπτεις ότι πάσχουν από παντελή έλλειψη ηθικής συνείδησης και ενσυναίσθησης, ενώ δεν τρέφουν αισθήματα για τους άλλους. Φέρονται εγωιστικά και σαν αρπακτικά προσπαθούν να απομυζήσουν από τους άλλους όσο περισσότερα μπορούν προκειμένου να αναρριχηθούν κοινωνικά ή επαγγελματικά και δε διστάζουν να τους παραμερίσουν χωρίς τύψεις ή ενοχές όταν θεωρήσουν ότι πια δεν τους εξυπηρετούν στο σκοπό τους.
Αντιμετώπισέ τον όπως του αξίζει: Όλοι μας έχουμε το «κουμπί» μας. Μπορεί να είναι μια ασχολία, ένα χόμπι, μια αθλητική ομάδα, η οικογένειά μας… κάτι που πυροδοτεί το ενδιαφέρον μας ή αντίθετα κάτι που μας θυμώνει πολύ. Αυτό δεν πρόκειται να διαφύγει από την παρατηρητικότητα μιας χειριστικής προσωπικότητας, που θα χρησιμοποιήσει την ευαισθησία σου αυτή ώστε να σε φέρει στη συναισθηματική κατάσταση που θέλει προκειμένου να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντά του. Συνήθως το κάνει σε ιδιωτικές συζητήσεις πείθοντάς σε ότι αυτός είναι ο «άνθρωπός» σου, αυτός που σε καταλαβαίνει και έχει τα ίδια «θέλω» και «πιστεύω» με εσένα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δημιουργήσει μια στενή σχέση. Μην πέσεις στην παγίδα! Εάν χρειάζεται να συνεργάζεσαι συχνά μαζί του απέφυγε να κάνεις και τη δική του δουλειά και μην τον καλύπτεις όταν ανακαλύψουν ότι είναι αναποτελεσματικός. Μη νομίζεις ότι έτσι θα εξασφαλίσεις την εκτίμησή του! Στο μέλλον όταν δεν θα σε έχει πια ανάγκη δεν θα διστάσει να στρέψει τους άλλους εναντίον σου, ακόμα και να σε εκβιάσει. Το πιο σημαντικό όμως είναι να φροντίσεις να μην έρθεις ποτέ σε ανοιχτή ρήξη με έναν τέτοιο άνθρωπο. 

Και αν εσύ είσαι το πρόβλημα;

Μήπως νιώθεις ότι έχεις αρκετά χαρακτηριστικά από τις πιο πάνω προσωπικότητες και ότι ίσως τελικά εσύ είσαι η αιτία των προβλημάτων; Ίσως υπερβάλλεις! Ζούμε σε μια εποχή που εξυμνούνται οι υποκριτικές, χειριστικές και ναρκισσιστικές συμπεριφορές. Το ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας, οι reality εκπομπές στην τηλεόραση, τα κοινωνικά δίκτυα ασκούν μεγάλη πίεση πάνω μας και μας επιβάλλουν τέτοιες συμπεριφορές ως πρότυπα, ενώ αυξάνουν και την ανεκτικότητά μας απέναντι σε αυτές. Και πάλι όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ψυχιατρικό πρόβλημα αλλά για τάση. Το ότι σου αρέσει να ανεβάζεις τακτικά selfies στο facebook δεν σε κάνει ψυχοπαθητική προσωπικότητα, όπως και το ότι σου αρέσει το σαββατόβραδο να μένεις σπίτι να βλέπεις ταινίες δεν σε κάνει αντικοινωνική. Τα άτομα με προβλήματα έχουν μόνιμα πρότυπα δυσπροσαρμοστικής συμπεριφοράς, βαθιά ριζωμένα μέσα τους που τους καθοδηγούν να συμπεριφέρονται άσχημα και να προκαλούν άγχος και πόνο στους γύρω τους. Αν πραγματικά πιστεύεις ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα σε βοηθούσε. Μπορείς πάντως να είσαι αισιόδοξη. Όπως βεβαιώνει και ο Dr James Falon, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου «Psychopath Inside» (Ο ψυχοπαθής μέσα μου) ο οποίος διαγνώστηκε ότι είναι ψυχοπαθής στα σχετικά τεστ, αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη θέληση: «Είμαι κυρίως επιστήμονας γι’ αυτό και σκέφτηκα “Μπορώ να προσπαθήσω να φέρομαι καλύτερα και να ενεργώ με περισσότερη ενσυναίσθηση ακόμη και αν στην πραγματικότητα δε νοιάζομαι;” Έτσι άρχισα να κάνω πράγματα που δεν μου άρεσαν πραγματικά, αλλά ήταν πιο ανθρώπινα, πιο σωστά. Ειλικρινά δεν τα κάνω με την καρδιά μου, είναι για μένα ένα παιχνίδι, ένας συνεχής ανταγωνισμός με τον εαυτό μου, αν θα τα καταφέρω. Και απ’ ότι φαίνεται λειτουργεί». 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *