Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Η σειρά γέννησης στην οικογένεια επηρεάζει τον χαρακτήρα! Δες πώς

Share

Πρωτότοκη, μεσαία ή υστερότοκη; Η σειρά που γεννήθηκες μέσα στην οικογένειά σου αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου. Δες πώς σε επηρεάζει!

Πρώτος, ο ψυχαναλυτικός ψυχολόγος Άλφρεντ Άντλερ διατύπωσε την θεωρία του Οικογενειακού Αστερισμού, βάση της οποίας, η σειρά γέννησης των παιδιών σε μια οικογένεια, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και στη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των αδελφών. 

Η σημασία της σειράς γέννησης

Φαίνεται λοιπόν ότι τα πρωτότοκα παιδιά περνούν κάποιο μέρος της ζωής τους ως μοναχοπαίδια, έχοντας την προσοχή όλων στραμμένη πάνω τους και αναπτύσσοντας έτσι μια έντονη αίσθηση αυτοπεποίθησης. Με την άφιξη του δεύτερου παιδιού έρχεται και ο εκθρονισμός του πρώτου, το οποίο βιώνει υποσυνείδητα την απόρριψη και ξεκινά να «μάχεται» για τη χαμένη θέση του και για την προσοχή των γονιών του. Πιστεύει ενδόμυχα ότι «αν είμαι καλό παιδί, θα με αγαπούν» και έτσι, δείχνει περίσσεια προθυμία στις επιθυμίες των γονιών του και είναι έτοιμο να βοηθήσει τους μεγαλύτερους αποφεύγοντας τη δημιουργία προβλημάτων. 

Πρωτότοκα, τα «καλά» παιδιά

Τα πρώτα παιδιά συνήθως γίνονται πιο ενεργητικά, τους αρέσει να ηγούνται και να αναλαμβάνουν ευθύνες και πρωτοβουλίες, είναι φιλόδοξα, λογικά, με αυτοπεποίθηση και συνήθως έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Συχνά γίνονται τελειομανείς, πολύ δύσκολα ικανοποιούνται επιζητώντας πάντα το καλύτερο από τον εαυτό τους και τους άλλους, είναι εγωιστές και τείνουν να θέλουν να συμφωνούν με τον ισχυρότερο. Οι στατιστικές δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς προέδρους των Η.Π.Α. είναι πρωτότοκοι καθώς επίσης και η πλειοψηφία των αστροναυτών.
Διάσημοι πρωτότοκοι Μαντόνα, Oprah Winfrey, Σάρον Στόουν (πολύ υψηλό I.Q. 154).

Οι κοινωνικοί υστερότοκοι

Οι υστερότοκοι δεν βιώνουν ποτέ την αποκλειστική προσοχή των γονιών τους, καθώς  έχουν πάντα κάποιον μπροστά τους, ο οποίος είναι πιο προχωρημένος και πιο ικανός, κάτι που συμβάλει στο να αποκτούν σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της μειονεξίας. Συνήθως, ανταγωνίζονται το πρώτο παιδί, προσπαθώντας να το ξεπεράσουν σε τομείς πού το πρώτο αποτυγχάνει.Έτσι συνήθως γίνονται ιδιαίτερα κοινωνικοί, με χιούμορ, ιδεαλιστές, ριψοκίνδυνοι, ευαίσθητοι, στοργικοί, τους αρέσει να πηγαίνουν ενάντια στους κανόνες αλλά και ανώριμοι, εγωκεντρικοί, επιζητούν την προσοχή στις σχέσεις τους.
Διάσημοι υστερότοκοι Κάρλα Μπρούνι, Αντζελίνα Τζολί, Μπιλ Γκέιτς και Ντάννυ ντε Βίτο.

Τα… «προβληματικά» μεσαία αδέλφια

Σε οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά, τα μεσαία αδέλφια αντιμετωπίζουν συνήθως τα περισσότερα προβλήματα. Τα μεσαία παιδιά δεν έχουν ούτε τα δικαιώματα του πρώτου, ούτε τα προνόμια του μικρότερου και παράλληλα, υποχρεωτικά μοιράζονται την προσοχή των γονέων τους ενώ δεν λαμβάνουν την ιδιαίτερη φροντίδα πού εισπράττει το μικρότερο. Παγιδευμένα ανάμεσα στην δεσποτική προσωπικότητα του πρωτότοκου και στην όλο τσαχπινιά των μικρότερων, προσπαθούν να βρουν ένα διαφορετικό τρόπο έκφρασης. Συνήθως φέρονται με διπλωματία, διευθετούν τις καταστάσεις κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποφεύγουν τους καβγάδες, είναι ευπροσάρμοστα, ρεαλιστές, κοινωνικά, έμπιστα, αλλά και ανταγωνιστικά, επαναστάτες, πεισματάρικα και δύσπιστα.
Διάσημα μεσαία παιδιά Τζούλια Ρόμπερτς, Τζένιφερ Λόπεζ.

Δίδυμα αδέλφια, οι «κολλητοί»

Τα δίδυμα αδέλφια συνήθως έχουν διαφορετικό χαρακτήρα με το ένα να γίνεται πιο δυναμικό και επιθετικό ενώ το άλλο πιο ντροπαλό, ήσυχο και μοναχικό. Όταν είναι μαζί έχουν μια ιδιαίτερα στενή σχέση, έχουν αυτοπεποίθηση, τους αρέσει να παίρνουν ρίσκα και να ξεχωρίζουν. Μεγαλώνοντας ή το δέσιμο μεταξύ τους μένει ίδιο με τον ένα δίδυμο να ζει στη σκιά του άλλου ή επιλέγουν δυο εντελώς διαφορετικούς δρόμους προσπαθώντας να ξεχωρίσουν σαν προσωπικότητες.
Διάσημα δίδυμα οι αδελφές Mary-Kate και Ashley Olsen, ηθοποιοί από τα γεννοφάσκια τους, λανσάρουν τη δική τους σειρά ρούχων, κυκλοφορούν συνήθως μαζί.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *