Type to search

Υγεία Ψυχολογία & Ευεξία

Η σχέση σου επηρεάζει την υγεία σου-Δες πώς

Share

Είναι λίγος καιρός τώρα που αισθάνεσαι κουρασμένη και τις νύχτες δεν κοιμάσαι καλά. Ή που προσέξες ότι η περίοδός σου δεν είναι τόσο τακτική. Φυσικά δεν είναι κάτι σοβαρό, απλώς έχεις την αίσθηση ότι οφείλεται στην ψυχολογική σου κατάσταση. Ε, λοιπόν ίσως να έχεις δίκιο! Η σχέση μας μπορεί πράγματι να επηρεάσει την υγεία μας.

Νεότερες έρευνες υπογραμμίζουν την αλληλεπίδραση ψυχής και σώματος καθώς και ότι η καλή υγεία είναι αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης συναισθηματικής ζωής. Αναμφισβήτητα η σχέση με τον σύντροφό μας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Λόγια που δεν λέγονται, φράσεις που μένουν ημιτελείς, χειρονομίες που δεν ολοκληρώνονται, περιστατικά -φαινομενικά ασήμαντα– που τα αφήσαμε ασχολίαστα αν και μας πείραξαν, καταγράφονται στην ψυχή μας και προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο να εκφραστούν και να μας κάνουν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της σχέσης μας.

Οι λόγοι που τα προβλήματα υγείας μπορεί να είναι ψυχοσωματικά

Οι σχέσεις δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον παράγοντα χρόνο, ρουτίνα, τριβή. Αργά ή γρήγορα προστίθενται οι φράσεις: «Το κεφάλι μου πάει να σπάσει», «Έχω μια καούρα», «Μ’ έπιασε πάλι αλλεργία»… Φυσικά μπορεί να υπάρχει κάποιος φυσικός, οργανικός λόγος που αυτό συμβαίνει, μπορεί όμως το συναισθηματικό άγχος να παρουσιάζεται με την μορφή ασθένειας χωρίς κάποια βιολογική αιτία όπως π.χ. στομαχικές και κοιλιακές ενοχλήσεις, αϋπνία, συχνοί πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα, διάρροια, διαταραχές της εμμήνου ρήσεως, εκζέματα, διάφορες αλλεργίες. Πρώτα βέβαια πρέπει να γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να αποκλείσουμε τα βιολογικά αίτια. Όταν αντιμετωπίζουμε συναισθηματικές δυσκολίες, το μυαλό αποσυντονίζεται και στέλνει «μπερδεμένα» μηνύματα στον οργανισμό με αποτέλεσμα την εκδήλωση διαφόρων μικροπροβλημάτων υγείας.
Βρίσκεσαι σε μονόπλευρη σχέση; Τα σημάδια που λένε «ναι»

Τα πιο συχνά ψυχοσωματικά προβλήματα και τι μπορεί να σημαίνουν

Αυχένας – Ίσως κρύβει μια βαθιά αδιαλλαξία

Φυσικά αίτια: Ένα κρύο ρεύμα αέρα, το αιρ κοντίσιον, μια απότομη κίνηση του κεφαλιού είναι αρκετό για να τραυματιστούν οι μύες του αυχένα και να «στραβολαιμιάσουμε»
Ψυχολογικά αίτια: Οι πόνοι στον αυχένα σε χρόνια φάση προέρχονται από την λεγόμενη ιατρικά «αυχεναλγία τάσεως» δηλαδή την συνεχή και ακούσια σύσπαση των μυών εξαιτίας έντονου άγχους και ανησυχίας. Οι μη αρμονικές σκέψεις, η διανοητική αναταραχή εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων, η αναποφασιστικότητα, η δίψα για απελευθέρωση και οι εσωτερικές ερινύες δημιουργούν μια εγκλωβισμένη συμπαγή μάζα και ο αυχένας σκληραίνει. Χρησιμοποιούμε την έκφραση «μου έκατσε στο σβέρκο», για να δηλώσουμε την προσπάθεια κάποιου να μας επιβληθεί και την άρνηση μας να τον αφήσουμε. Ίσως κρύβει και μια βαθιά αδιαλλαξία, να μην είμαστε διαθέσιμοι για συμβιβασμούς, ούτε με τον εαυτό μας ούτε με τον σύντροφό μας. Οι έντονες ευθύνες, η μειωμένη βούληση και η αντίθεση μεταξύ θέλω και πράττω, κάνουν την σπονδυλική στήλη όπως μια χύτρα ατμού που βγάζει την ένταση στο καπάκι, στην κορυφή, δηλαδή στον αυχένα.
Τι μπορείς να κάνεις:  Αν τα αίτια είναι φυσικά, απαλό μασάζ με αλοιφή με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν είναι ψυχολογικά, θα βοηθούσε αν έβλεπες τα πράγματα και από τη σκοπιά του άλλου. Αν έμπαινες για λίγο στη θέση του και αντιδρούσες όπως αυτός. Θα σε βοηθούσε να αντιληφθείς ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο και ότι με το διάλογο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα.

Κεφάλι – Έντονα συναισθήματα που δεν εκφράζονται

Φυσικά αίτια: Οι πονοκέφαλοι ταλαιπωρούν περισσότερο τις γυναίκες και πολύ συχνά συνδέονται με τις ορμόνες και το μηνιαίο κύκλο. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η ατμοσφαιρική μόλυνση, η υπερβολική κούραση, το ξενύχτι, η κληρονομικότητα, οι συνθήκες στο χώρο εργασίας (π.χ. φωτισμός με λάμπες φθορισμού, πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή)
Ψυχολογικά αίτια: Πολύ συχνά ο πονοκέφαλος και η αρρώστια είναι σημάδι καταπιεσμένων αισθημάτων θυμού, φόβου, στενοχώριας και ενοχής. Είναι δηλαδή έντονα συναισθήματα που δεν εκφράζονται, η δυσκολία να αποδεχτείς τον εαυτό σου και η αίσθηση ότι δεν σε υπολογίζουν όσο θα ήθελες. Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες συχνά είναι σημάδια χρόνιας θλίψης και συγκινησιακού στρες, κυρίως σε εξουσιαστικά, αυταρχικά άτομα, φιλόδοξες προσωπικότητες και υποδηλώνουν εσωτερική οργή και αντιπαλότητα προς τον εαυτό μας. Μπορεί να υποδηλώνουν ότι η σχέση μας, μας απασχολεί υπερβολικά, μας έχει κάνει να «χάσουμε» το μυαλό μας, ότι είναι ένας γρίφος που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε.
Τι μπορείς να κάνεις: Χαλάρωσε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο παίρνοντας βαθιές εισπνοές για 15 λεπτά περίπου. Αν δεν υποχωρήσει ο πόνος, τότε πάρε παυσίπονο. Αν έχεις συχνά πονοκεφάλους απευθύνσου στο γιατρό σου για να σου προτείνει συγκεκριμένη θεραπεία. Αν τα αίτια είναι ψυχολογικά δοκίμασε αυτή την άσκηση: Ξάπλωσε ανάσκελα, λύγισε να πόδια και ακούμπησε τις πατούσες στο πάτωμα. Φέρε τα γόνατα προς την λεκάνη πλησιάζοντας τις φτέρνες στους γλουτούς ενώ ταυτόχρονα σήκωσε τα χέρια σου ψηλά παίρνοντας 6 – 7 αργές αναπνοές. Επανέλαβε 3 φορές.
Πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση;

Μυαλό – Φοβάσαι να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα τα προβλήματα

Φυσικά αίτια: Η υπερβολική κατανάλωση καφέ, η γυμναστική αργά το απόγευμα, το βραδινό υπερβολικό φαγητό, η ζέστη, ο θόρυβος, μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο μας. Κάποιες φορές μπορεί η αϋπνία να είναι αποτέλεσμα του αγχώδη τρόπου ζωής μας, οικονομικών ή νομικών προβλημάτων. Επίσης από αϋπνία μπορεί να υποφέρουν γυναίκες στην περίοδο της κλιμακτηρίου, ή που υποφέρουν από κατάθλιψη, ή με προβλήματα θυρεοειδούς.
Ψυχολογικά αίτια: Χάνεις τον ύπνο σου όταν αισθάνεσαι ότι κάτι δεν «πάει καλά» στη σχέση σου. Φοβάσαι να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα τα προβλήματα και ίσως και να αρνείσαι να τα δεις. Η αϋπνία είναι μια υποσυνείδητη ενέργεια του μυαλού ώστε να μην μπορέσουν να εκδηλωθούν ούτε και κατά την διάρκεια της νύχτας (που χάνεται το συνειδητό).
Τι μπορείς να κάνεις: Να αποφεύγεις την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ το απόγευμα, καθώς και το βαρύ. φαγητό, να ακούς ήρεμους φυσικούς ήχους και μουσική, και να διαβάσεις ένα βαρετό βιβλίο. Δοκίμασε επίσης να κάνεις και ένα ζεστό ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια λεβάντας, κάνε μασάζ στην κάτω πλευρά του μεγάλου δάχτυλου του ποδιού με αιθέρια έλαια λεβάντας, ή βασιλικού, ή Ylang – Ylang, ή τριαντάφυλλου, ή γιασεμί. Εάν το πρόβλημα είναι η σχέση σου, κάνε μια προσπάθεια να αντιμετωπίζεις «κατά μέτωπο» τους φόβους και τις ανησυχίες σου. 

Λαιμός – Ίσως είναι μια έκφραση άγχους, θλίψης και πόνου

Φυσικά αίτια:  Ένα κρυολόγημα, μια ίωση, λανθασμένη χρήση της φωνής με αποτέλεσμα να «γρατζουνιστεί» ο λαιμός, ξενύχτι, τσιγάρα.
Ψυχολογικά αίτια: Τα αγχώδη άτομα πολύ συχνά υποφέρουν από ξηροστομία και βράχνιασμα στο λαιμό, εξαιτίας της υπερβολικής έκκρισης αδρεναλίνης. Αν βραχνιάζεις συχνά, κυρίως όταν συζητάς με τον σύντροφό σου, ίσως είναι ένα υποσυνείδητο μήνυμα που εκφράζει άγχος, θλίψη και πόνο. Οι λέξεις που με δυσκολία τις προφέρεις, δείχνουν ένα βουβό κλάμα και την αδυναμία σου να λυτρωθείς με τα δάκρυα. Σύμφωνα με την Λιούις Χέιζ, ο βήχας είναι μια ένδειξη να φωνάξουμε δυνατά «Εδώ είμαι, προσέξτε με».
Τι μπορείτε να κάνεις: Αν προέρχεται από κρυολόγημα ένα ρόφημα με μέλι σε θερμοκρασία δωματίου θα σε ανακουφίσει. Μπορείς να κάνεις και εισπνοές σε νερό που βράζει με τίλιο ή χαμομήλι. Αν η σχέση σου με τον σύντροφό σου είναι το πρόβλημα, σκέψου ποια είναι αυτά που σε ενοχλούν, γράψε τα και κάποια στιγμή που θα είστε και οι δυο ήρεμοι βρες το κουράγιο και μίλησέ του. Θα ανακαλύψεις ότι μπορείς να το κάνεις χωρίς να πληγωθεί κάποιος. 

Δέρμα – Έντονη ψυχολογική φόρτιση

Φυσικά αίτια: Φαγούρα εξαιτίας αλλεργίας από κοσμήματα, καλλυντικά ή απορρυπαντικά.
Ψυχολογικά αίτια : Ο φόβος, η οργή, η αίσθηση εκμετάλλευσης, προκαλούν έντονη ψυχολογική φόρτιση με αποτέλεσμα την εμφάνιση εκζεμάτων, έρπη, φαγούρας και ακμής. Ίσως η έκφραση «7 χρόνια φαγούρα» να εννοεί αυτό ακριβώς το πράγμα. Μια σχέση που είναι πιο στενή απ’ ότι θα ήθελες, μπορεί να σε καταπιέζει, δίνοντας αυτή τη διέξοδο στην ψυχή σου για να εκφραστεί. Δεν είναι τυχαίο που ενώ για χρόνια φορά κάποιος την βέρα του, ξαφνικά εμφανίζει έκζεμα σ’ αυτό το δάχτυλο.
Τι μπορείς να κάνεις: Μια επίσκεψη σε ένα δερματολόγο θα σε βοηθήσει. Σε περίπτωση αλλεργίας ίσως πρέπει να κάνεις το ειδικό τεστ σε έναν αλλεργιολόγο. Εάν είναι ψυχολογικοί οι λόγοι, προσπάθησε να βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Βρες κάποιο χόμπι, πήγαινε μια εκδρομή, μάθε να εκφράζεις τα συναισθήματά σου με όλο σου το σώμα, με δάκρυα χαράς ή λύπης, δυνατό γέλιο, έντονη ομιλία.
Τα σημάδια στο ραντεβού που δείχνουν αν η σχέση έχει μέλλον

Κοιλιά – Έχεις κουραστεί να δίνεις χωρίς να λαμβάνεις

Φυσικά αίτια: Λανθασμένη διατροφή, ταξίδι, έλλειψη χρόνου, άγχος.
Ψυχολογικά αίτια: Η κινητικότητα του εντέρου εξαρτάται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, που είναι σε άμεση σχέση με την συναισθηματική μας κατάσταση. Η δυσκοιλιότητα δείχνει ότι έχεις κουραστεί να δίνεις χωρίς να λαμβάνεις, ενώ η διάρροια ότι έχεις ανάγκη να εκφράσεις όλη σου τη στοργή.
Τι μπορείς να κάνεις: Άλλαξε τρόπο διατροφής με πολλά φρούτα και σαλάτες. Προτίμησε τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά. Βρες το χρόνο να χαλαρώσεις μέσα στην μέρα. Φτιάξε μια λίστα με αυτά που θα ήθελες από τον σύντροφό σου και διστάζεις να του το ζητήσεις. Την επόμενη φορά προσπάθησε ευγενικά να ακολουθήσεις τις δικές σου επιθυμίες ακόμα και αν πρόκειται απλώς για το εστιατόριο που θα πάτε. 

Στομάχι – «Δεν μπορείς να χωνέψεις» τις εντάσεις

Φυσικά αίτια: Οι «καούρες», η δυσκολία στη χώνεψη, τα ρεψίματα, το «βάρος» στο στομάχι, μπορεί να είναι μια μορφή γαστρίτιδας εξαιτίας πολλών καφέδων, τσιγάρων, κακής διατροφής.
Ψυχολογικά αίτια : Μήπως σου «κάθισε στο στομάχι» η σχέση σου και «δεν μπορείς να χωνέψεις» τις εντάσεις; Ίσως φοβάσαι και δυσκολεύεσαι να εκφράσεις τις αντιρρήσεις σου και απλώς τα «καταπίνεις» όλα προκαλώντας την έκκριση γαστρικών οξέων με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα.
Τι μπορείς να κάνεις: Απέφυγε την κατανάλωση φαρμάκων. Προτίμησε ελαφρά μαγειρεμένες τροφές, σαλάτες και φρούτα. Απέφυγε τα λιπαρά και πάντα να προτιμάς ελαιόλαδο. Αν οι λόγοι είναι ψυχολογικοί εκπαίδευσε τον εαυτό σου να εκφράζει το θυμό του! Όταν οδηγείς στην κίνηση φώναξε, μέσα στο προστατευμένο σου αυτοκίνητο όταν κάποιος σε ενοχλήσει. Αντέδρασε. Βγάλε από μέσα σου το θυμό. Ίσως λίγο άκομψα στην αρχή αλλά θα μάθεις να τολμάς. 

Περίοδος – Ίσως η θηλυκότητά σου να θυσιάζεται

Φυσικά αίτια: Οι διαταραχές της περιόδου μπορεί να οφείλονται σε κούραση, απότομο αδυνάτισμα, ορμονικές διαταραχές, υπερβολικό στρες.
Ψυχολογικά αίτια: Το ψυχολογικό στρες διαταράσσει την ισορροπία των ορμονών σου, και κατά συνέπεια και την τακτικότητα της περιόδου. Μπορεί εξαιτίας αυτού η ερωτική σου διάθεση να είναι λιγότερο έντονη. Είναι μια δήλωση ότι ίσως η θηλυκότητά σου θυσιάζεται, ότι έχεις γίνει υπερβολικά μητρική ή λίγο θηλυκή.
Τι μπορείς να κάνεις: Μια επίσκεψη στον γυναικολόγο θα βοηθούσε να προσδιορίσεις τα αίτια της διαταραχής. Αν είναι ψυχολογικά, ασχολήσου λίγο περισσότερο με την θηλυκή σου πλευρά. Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή των εσωρούχων σου, κάνε ένα μπάνιο με αρωματικά άλατα, χαλάρωσε στο φως των κεριών, κοιμήσου φορώντας μόνο το αγαπημένο σου άρωμα.
Οι τύποι άντρα που πρέπει να αποφεύγεις αν αναζητάς μόνιμη σχέση

Βάρος – Ανάγκη για τρυφερότητα και υποστήριξη

Φυσικά αίτια : Αφέθηκες να παρασυρθείς από τις παρέες ή τον σύντροφό σου σε τροφικές ατασθαλίες με το πρόσχημα ότι από αύριο θα αρχίσεις δίαιτα. Ή αντίθετα ακολούθησες μια περιοριστική δίαιτα χάνοντας πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και τώρα τα ξαναπήρες πολλαπλά.
Ψυχολογικά αίτια: Πολλές φορές το κενό που δημιουργείται από την ανάγκη για τρυφερότητα και υποστήριξη από τον σύντροφό σου (ή αλλιώς συναισθηματική «πείνα») μπορεί να ερμηνευτεί από τον οργανισμό σαν πραγματική πείνα και να προσπαθήσεις να το καλύψεις τρώγοντας. Ή αντίθετα η θλίψη προκαλεί επιβράδυνση του ρυθμού αναπνοής και ανορεξία. Ίσως γι’ αυτό μετά από ένα χωρισμό άλλοι το ρίχνουν στα παγωτά και παχαίνουν και άλλοι χάνουν την όρεξή τους.
Τι μπορείς να κάνεις: Βρες έναν διαιτολόγο. Στρώσε τραπέζι να φας ακόμα και αν είσαι μόνη σου. Μην στερηθείς ούτε το γλυκό, ένα σοκολατάκι ή μπισκοτάκι σε μικρές μπουκίτσες είναι ότι πρέπει. Ανακάλυψε τη χαρά της γυμναστικής ακόμα και αν αυτό σημαίνει περπάτημα στα μαγαζιά. Πιο σημαντικό όμως είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου με όλα τα κιλά του. Για να σε αγαπήσουν πρέπει η ίδια να σε αγαπάς!

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *