Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Η μέθοδος των σκεπτόμενων καπέλων για καλύτερες αποφάσεις

Share

Κάθε μέρα χάνουμε το χρόνο μας και παραλύουμε προσπαθώντας να αποφασίσουμε πράγματα απλά όπως π.χ. τι να φορέσουμε ή ποιο προϊόν να αγοράσουμε. Όλες αυτές οι μικρές και ανούσιες στην πραγματικότητα επιλογές μας εμποδίζουν από το να σκεφτούμε τα σημαντικά και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Η μέθοδος των «σκεπτόμενων καπέλων» μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά. 

Ποια είναι η μέθοδος των σκεπτόμενων καπέλων

Ο Έντουαρντ ντε Μπόνο στο βιβλίο του «Six thinking hats», προτείνει την μέθοδο των έξι σκεπτόμενων καπέλων, ως τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων που θα οδηγεί στην καλύτερη επίλυσή τους και θα βελτιώσει την ικανότητά μας να αποφασίζουμε. Συνήθως το κάνουμε ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα μας. Ο απαισιόδοξος για παράδειγμα τα βλέπει όλα μαύρα ενώ ο αισιόδοξος όλα ροζ. Αυτό όμως οδηγεί σε μια μονομερή αντιμετώπιση των πραγμάτων και δυσκολεύει τη λήψη σωστής απόφασης. Στην συγκεκριμένη μέθοδο κάθε «σκεπτόμενο καπέλο» είναι και ένα διαφορετικό στυλ σκέψεως. Φαντάσου λοιπόν ότι προσεγγίζεις το πρόβλημα σου και προσπαθείς να πάρεις μια απόφαση φορώντας

  • …το λευκό καπέλο: Αρχικά επικέντρωσε την προσοχή σου και κατέγραψε τις πληροφορίες που έχεις. Ψάξε για τυχόν κενά και παραλείψεις 
  • …το κόκκινο καπέλο: Χρησιμοποίησε τη διαίσθηση, τη φαντασία και το συναίσθημά σου. Άφησε τους περιορισμούς και δες που σε οδηγεί. 
  • …το μαύρο καπέλο: Δες την πιο απαισιόδοξη πλευρά: Τι θα γίνει αν πάνε όλα στραβά; Η πεσιμιστική αυτή αντιμετώπιση βοηθά γιατί κάνει τις αποφάσεις μας πιο στέρεες, αναγκάζοντάς μας να δούμε λεπτομέρειες και ελαττώματα που ούτε καν φανταζόμασταν ότι υπήρχαν.
  • …το κίτρινο καπέλο: Σκέψου την πιο θετική και αισιόδοξη πλευρά. Θα σε βοηθήσει να δεις όλα τα πλεονεκτήματα της απόφασής σου και να διακρίνεις τις προοπτικές που ξεδιπλώνονται.
  • …το πράσινο καπέλο: Αντιπροσωπεύει την δημιουργικότητα. Άφησε τη φαντασία σου να δουλέψει χωρίς περιορισμούς, χωρίς κριτική, όσο εξωφρενικό και αν σου φαίνεται αυτό.
  • …το μπλε καπέλο: Φοριέται όταν πρέπει να παρθεί η απόφαση. Πρέπει να συνδυαστούν και να ζυγιστούν όλες οι παράμετροι που προκύπτουν από τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης.

7 βήματα για καλύτερες αποφάσεις

Εκτός από την παραπάνω μέθοδο, έχε υπόψη σου και αυτές τις μικρές τεχνικές που θα σε ξεμπλοκάρουν και θα σε βοηθήσουν να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

1ο Να αποφασίζεις όσο πιο γρήγορα γίνεται για τα μικρά και καθημερινά

Απ’ τη στιγμή που ξέρεις το στυλ ντυσίματος που χρειάζεται η δουλειά σου διατήρησέ το και μη χρονοτριβείς μπροστά στη ντουλάπα. Στο σούπερ μάρκετ μην κοιτάς ατελείωτη ώρα τα προϊόντα. Φτιάξε ένα σύστημα κανόνων όπως π.χ. ότι θα αγοράζεις πάντα το δεύτερο ακριβότερο, και τελείωσες.

2ο Ζήτα τη γνώμη κάποιου ειδικού ή κάποιου που εμπιστεύεσαι

Δεν είναι δυνατό να γνωρίζεις τα πάντα, γι’ αυτό και η γνώμη κάποιου ειδικού θα έκανε τα πράγματα πιο εύκολα. Απέφυγε ωστόσο την υπερβολή γιατί θα περιπλέξεις τα πράγματα περισσότερο. Φυσικά θα πρέπει να συζητάς το θέμα με τον σύζυγό σου εάν αφορά τον ίδιο ή την οικογένειά σας, αλλά μην τον θεωρείς αυθεντία.

3ο Εμπιστεύσου τον εαυτό σου

Πίστεψε ότι θα πάρεις την καλύτερη δυνατόν απόφαση βάσει των πληροφοριών που κατέχεις! Η αναποφασιστικότητα απλώς σε καθυστερεί. Να έχεις συνέχεια στο μυαλό σας ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο και αν κάτι δεν πάει καλά θα μπορέσεις να το διορθώσεις.

4ο Εμπιστεύσου το ένστικτό σου

Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις όταν χρησιμοποιούμε και το υποσυνείδητο μας! Αν κάτι σε απασχολεί έντονα, σταμάτα να το σκέφτεσαι! Γράψε το σε ένα χαρτί καθώς και τις επιλογές σου και κάνε κάτι άλλο, ή ακόμα καλύτερα πήγαινε για ύπνο. Είναι πολύ πιθανό η απάντηση να σου έρθει μόλις ξυπνήσεις.

5ο Μην το βλέπεις σαν πρόβλημα

Τα προβλήματα εμπεριέχουν μια αρνητική χροιά που δεν μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να γίνουμε δημιουργικοί. Αντιμετώπισέ το σαν πρόκληση, σαν ευκαιρία να κάνεις κάτι διαφορετικό.

6ο Σκέψου «γιατί»

Συνήθως μας απασχολεί το «πως» να πάρουμε μια σωστή απόφαση και αγνοούμε το «γιατί» που αποτελεί το 50% της επιτυχίας. Επικεντρώσου στο γιατί πρέπει να πάρεις αυτή την απόφαση, στο ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν την ανάληψη αυτής της απόφασης αναγκαία.

7ο Το δικαίωμα στην αποτυχία

Συνήθως μαρμαρώνουμε μπροστά στη λήψη μιας απόφασης επειδή φοβόμαστε την προοπτική μιας αποτυχίας. Πλήθος σκέψεων κατακλύζουν το μυαλό μας, όπως τι θα πουν για μας, τι θα σκεφτούν, τι επιπτώσεις θα έχει στη ζωή μας. Αυτό πολλαπλασιάζει το άγχος μας, θολώνει το μυαλό μας και μειώνουμε ακόμα περισσότερο την προοπτική του καλύτερου. Χαλάρωσε! Αντιμετώπισε το λάθος σαν μάθημα ζωής, σαν ευκαιρία να αποκομίσεις περισσότερη γνώση και πείρα. Όσο πιο ψύχραιμη είσαι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάρεις τη σωστή απόφαση!

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *