Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Γιατί γελάμε; Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες που μας συμβαίνει!

Share

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί γελάμε; Η αλήθεια είναι ότι το να γελάμε το θεωρούμε κάτι απολύτως φυσικό επειδή είναι απλό, καθημερινό, γίνεται ακούσια και γίνεται από όλους ασχέτως λαού, φύλου ή ηλικίας. Ποιες είναι όμως οι αιτίες που μας συμβαίνει;

Δεν γελούν μόνο οι άνθρωποι

Το γέλιο δεν είναι αποκλειστικότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου γελάνε, όπως οι χιμπατζήδες, οι σκύλοι, οι αρουραίοι, και μάλιστα με τα ίδια πράγματα που κάνουν τα νήπια να γελούν, δηλαδή με το γαργάλημα, το κυνηγητό, το παιχνίδι, χωρίς βέβαια τον δυνατό ηχηρό ήχο «χα χα χα»! Αυτό είναι ανθρώπινο πλεονέκτημα.  Δεν είναι κάτι που μιμούμαστε ή διδασκόμαστε κοινωνικά, τα μωρά γελούν από τους πρώτους μήνες της ζωής τους, ακόμα και αυτά που έχουν γεννηθεί τυφλά ή κουφά. Οι άνθρωποι είναι προορισμένοι να γελούν και τα οφέλη του γέλιου στην υγεία μας είναι πολλά και γνωστά, λίγα όμως γνωρίζουμε για τους λόγους που γελάμε.

Γελάς για να γίνεις η ψυχή της ομάδας

Σύμφωνα με τις πολύχρονες έρευνες του καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ, Robert Provine, γελάμε όχι τόσο με τα αστεία ή με το χιούμορ όσο για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. Φαίνεται ότι τα άτομα που είναι σε θέση εξουσίας, (π.χ. το αφεντικό, οι επικεφαλείς, ο πατέρας σε μια οικογένεια) χρησιμοποιούν το χιούμορ περισσότερο από τους «υποτελείς» τους. Έτσι το γέλιο, προάγει την καλή διάθεση και την ομόνοια μιας ομάδας, εξυπηρετεί στην αλλαγή της υπάρχουσας ψυχολογικής διάθεσης, είναι ένα είδος κοινωνικού σήματος, γι’ αυτό και οι άνθρωποι είναι 30 φορές πιθανότερο να γελάσουν με ένα αστείο σε μια κοινωνική συνάθροιση παρά όταν είναι μόνοι τους.
Αυτοί είναι οι λόγοι που κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *