Type to search

Slider Ψυχολογία & Ευεξία

Γιατί φιλιόμαστε; Οι λόγοι μπορεί να είναι διαφορετικοί απ’ ότι φαντάζεσαι

Share

Μπορεί να έχουμε κάνει ταξίδια στο διάστημα, αλματώδη πρόοδο στην επιστήμη της Γενετικής και να έχουμε ανακαλύψει τη δύναμη της πυρηνικής ενέργειας, όμως μερικές καθημερινές μας συμπεριφορές ακόμα κάνουνε τους ειδικούς να αναρωτιούνται, όπως π.χ. ποιος ο λόγος που φιλιόμαστε. Οι θεωρίες πολλές όμως κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος γιατί να συμβαίνει.

Ένα φιλάκι είναι λίγο, πολύ λίγο…

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πώς ξεκίνησε η συνήθεια αυτή του φιλιού. Υποθέτουν ότι πρέπει να είναι κατάλοιπο της τακτικής των πρωτόγονων ανθρώπων και δη των μητέρων, να ταΐζουν μασημένη, από το στόμα τους, τροφή, τα αδύναμα, χωρίς δόντια ακόμα μωρά τους. Και σιγά – σιγά μέσα από την εξελικτική διαδικασία, αυτή η στενή, στόμα με στόμα, επαφή έγινε ένας τρόπος να δηλώσει τον κοινωνικό και συγγενικό δεσμό και αργότερα το πάθος της αγάπης. 

Φιλί και έρωτας

Σύμφωνα με την Helen Fischer, αμερικανίδα ανθρωπολόγο, το φιλί παίζει βασικό ρόλο όχι μόνο στην επιλογή του ερωτικού συντρόφου αλλά και στη σύναψη και στη διατήρηση του ερωτικού δεσμού. Στο φιλί περιέχονται οι τρεις βασικοί τύποι έλξης που έχουμε, ο ερωτικός – σεξουαλικός μέσω της ορμόνης τεστοστερόνης, ο ρομαντικός – ερωτικός μέσω της ντοπαμίνης, και τέλος της αφοσίωσης – αγάπης μέσω της  οξυτοκίνης. Όταν φιλιόμαστε με κάποιον, μέσω της ανταλλαγής του σάλιου, «γευόμαστε» μέρος των ουσιών που παράγει ο οργανισμός του, και ταυτόχρονα εκκρίνονται και νέες, που θα προάγουν μια σταθερή, μακροχρόνια, συναισθηματική σχέση. Το φιλί είναι πάντως και ένας τρόπος να διαπιστώσουμε αν ο άλλος «χημικά» μας «ταιριάζει», αλλά και ένα βαρόμετρο σχέσης, καθότι έχει διαπιστωθεί ότι όταν υπάρχουν πολλά προβλήματα, ακόμα και αν οι δυο σύντροφοι εξακολουθούν να κάνουν σεξ, ελαττώνονται τα ερωτικά φιλιά μεταξύ τους. 

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *