Αυτοεκτίμηση: Το μυστικό για καλύτερες προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις
Share
Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι η εκτίμηση που τρέφουμε για τον εαυτό μας επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας από το πώς μας αντιμετωπίζουμε μέχρι και το είδος των συντρόφων που επιζητούμε ακόμα και την καριέρα μας. Λοιπόν, έχεις αυτοεκτίμηση και αν όχι, πώς θα την αποκτήσεις;
Συνηθίζουμε να μιλάμε για «αυτοεκτίμηση» λίγο όμως αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει, γι’ αυτό και δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο μπορεί να επηρεάσει τις παρέες, την ερωτική και κοινωνική μας ζωή, την συναισθηματική μας ισορροπία. Με απλά λόγια σημαίνει την εκτίμηση που τρέφουμε προς τον εαυτό μας, προς τα ταλέντα, τις ικανότητές μας, τα επιτεύγματα και τα αισθήματά μας. Για το πόσο μας εμπιστευόμαστε άσχετα από την εικόνα που μπορεί να έχουν οι άλλοι για εμάς, για το αν έχουμε διαμορφώσει προσωπικές αρχές, αξίες και πιστεύω, και αν τελικά μας συμπαθούμε και έχουμε καλή γνώμη για τον εαυτό μας.
Η σημασία του να έχουμε αυτοεκτίμηση
Ένα υψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να ανεχόμαστε τους ανθρώπους να μας φέρονται άσχημα και δίνει δύναμη και θάρρος να πάρουμε ρίσκα και να κυνηγήσουμε τα πράγματα που πραγματικά θέλουμε στη ζωή. Νιώθουμε ότι είμαστε αρκετά καπάτσοι, έξυπνοι και ανθεκτικοί ώστε να παίρνουμε αποφάσεις για εαυτό μας ακόμα και αν οι άλλοι τις αποδοκιμάζουν. Η ζωή μας μας ανήκει και δεν φοβόμαστε να την διεκδικήσουμε.
Πώς μας επηρεάζει η έλλειψη αυτοεκτίμησης
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση πάλι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλους τους τομείς της ζωής μας επειδή αποκαλύπτει μια αρνητική και κακή σχέση με τον εαυτό μας. Και η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας καθορίζει και κάθε άλλη σχέση στη ζωή μας. Αν αυτή είναι κακή και θεωρούμαι ότι είμαστε ένα ανάξιο άτομο, αυτό αντανακλάται στους άλλους και μας συμπεριφέρονται ανάλογα, κάτι που μας τραυματίζει, μας λυπεί και μας πληγώνει.
«Τοξική φιλία»: 10 σημάδια να την αναγνωρίσεις-Πώς να την αντιμετωπίσεις
Πώς ξέρεις ότι έχεις υγιή αυτοεκτίμηση
Τα σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης περιλαμβάνουν το να μην εκτιμάμε τις προσωπικές μας σκέψεις, απόψεις ή ιδέες, ή να μην αναγνωρίζουμε την αξία μας, να ανησυχούμε διαρκώς ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί και να επιζητούμε αναγνώριση από τους άλλους. Από την άλλη τα σημάδια μιας υγιούς αυτοεκτίμησης περιλαμβάνουν το να έχουμε αυτοσεβασμό, να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, να γνωρίζουμε τι μας αρέσει, ποια είναι τα όριά μας, ποιες οι αξίες μας να τα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα και να μην φοβόμαστε να τα φανερώσουμε στους άλλους.
Συμβουλές για να αποκτήσεις περισσότερη αυτοεκτίμηση
1. Θέσε τα όριά σου
Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να αυξήσουμε την αυτοεκτίμησή μας είναι να θέσουμε τα όριά μας τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Όσο περισσότερο οι επιλογές μας ευθυγραμμίζονται με τα αληθινά μας συναισθήματα και επιθυμίες τόσο αυξάνει η αυτοεκτίμηση μας.
Είσαι συνεχώς αφηρημένη; Δες πώς θα συγκεντρωθείς
2. Συγκεντρώσου στους στόχους σου
Το μυστικό για μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση είναι να θέτουμε στόχους και να τους επιτυγχάνουμε. Γι’ αυτό είναι καλύτερα αντί να είναι ιδιαίτερα υψηλοί, να μας κουράζουν και να τους εγκαταλείπουμε, να είναι μικρότεροι (ακόμα και ημερήσιοι ή εβδομαδιαίοι) ώστε να είναι πιο εύκολο να είμαστε συνεπείς και να επιτευχθούν.
Πώς αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες; Κάνε το Τεστ του Τοίχου και θα δεις
3. Να νιώθεις καλά με τις επιτυχίες σου
Πολλές γενιές ανθρώπων είχαν γαλουχηθεί ώστε -προκειμένου να μην θεωρηθούν αλαζόνες από τους άλλους- να μειώνουν το μέγεθος των επιτευγμάτων τους. Σιγά σιγά όμως αυτή η αντίληψη έχει αρχίσει να αναθεωρείται και να αντικαθίσταται με την οικοδόμηση μιας υγιούς αυτοεκτίμησης, όπου χωρίς να κομπάζουμε νιώθουμε καλά γι’ αυτά.
Για να το κάνεις αυτό πράξη πάρε χαρτί και μολύβι και φτιάξε μια λίστα με όλα αυτά που κάνεις καλά: Σημείωσε τους φίλους που σε αγαπούν, αυτούς που έχεις βοηθήσει και αυτούς που σε έχουν βοηθήσει, τα πράγματα που αγαπάς και εκτιμάς στον εαυτό σου, τα επιτεύγματά σου για τα οποία είσαι περήφανη, δυσκολίες που μπόρεσες να ξεπεράσεις.
Και τέλος μην ξεχνάς ότι η απόκτηση και η αύξηση της αυτοεκτίμησής μας απαιτεί χρόνο, πρακτική και πειθαρχία. Δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αξίζει να προσπαθήσεις.