Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Έξι σημάδια ότι η σχέση σου είναι τοξική (αν και ίσως δεν το νομίζεις)

Share

Τι είναι υγιές και τι όχι σε μια σχέση; Δύσκολο ερώτημα γιατί παρασυρμένοι καθώς είμαστε από το πάθος των συναισθημάτων μας χάνουμε την αίσθηση του μέτρου και της λογικής και συχνά καταλήγουμε σε μια τοξική σχέση.

Στο σχολείο υπήρχαν φυσικά μαθήματα φυσικής, λογοτεχνίας, μαθηματικών, μουσικής ή γυμναστικής, δεν υπήρχε όμως μάθημα για το πώς να γίνουμε καλύτεροι σύντροφοι, άλλωστε ποιος να στο διδάξεi! Έτσι οι περισσότεροι αποφοιτήσαμε χωρίς να γνωρίζουμε τι είναι σωστό σε μια σχέση και τι όχι, ενώ μάθαμε από εμπειρία (συνήθως χτυπώντας το κεφάλι μας ή το κεφάλι κάποιου άλλου, δεν έχει σημασία) τουλάχιστον τα βασικά. Όλα αυτά βέβαια συνοδευόμενα από πολλά δάκρυα, λιγότερα γέλια, αρκετό πόνο και (αν ήμασταν τυχεροί) μπόλικες χαρές. Καθοριστικό ρόλο βέβαια με όλα αυτά παίζει και η σχέση που είχαν οι γονείς μας μεταξύ τους, αφού αυτή είναι το πιο κοντινό μας παράδειγμα στο πώς θα πρέπει να συμβιώνει, να αγαπιέται, να αλληλοϋποστηρίζεται και να μεγαλώνει τα παιδιά του ένα ζευγάρι. Για τους περισσότερους όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα… Έρωτας, λάθη, απογοητεύσεις, προδοσίες, χωρισμός και νέα προσπάθεια ξανά, και νέα λάθη ώσπου τελικά να βρούμε τη λύση σε αυτό το κουβάρι των αποτυχημένων σχέσεων. Μέρος αυτού του προβλήματος θα πρέπει εδώ να πούμε ότι οφείλεται και στο πώς ακριβώς ορίζεται ο ρομαντισμός, ο έρωτας και η ερωτική σχέση στην κοινή λογική, γιατί συχνά απέχουν πολύ από το υγιές. Έτσι μια σχέση μπορεί να είναι τοξική και να μην το καταλαβαίνουμε καν.

Μην κάνεις αυτά τα συνηθισμένα λάθη στη σχέση σου

Οι πιο κάτω συμπεριφορές μπορεί να είναι συνηθισμένες σε ζευγάρια, ωστόσο στην πραγματικότητα μαρτυρούν μια σχέση τοξική και μακροπρόθεσμα καταστρέφουν ότι αγαπάς περισσότερο.

1. Ο σύντροφος που κρατάει «λογαριασμό»

Τι σημαίνει:Ο σύντροφός σου σε κατηγορεί συνεχώς για τα λάθη του παρελθόντος και θεωρεί ότι εσύ φταις για όλα. Εν τω μεταξύ δεν ξεχνάει όσα χρόνια και να περάσουν, ενώ σου τα απαριθμεί ένα προς ένα σε κάθε καβγά.
Γιατί είναι τοξικό: Συχνά αυτού του είδους οι σύντροφοι προσπαθούν μέσα από αυτή τη συμπεριφορά να δικαιολογήσουν τις παρούσες δικές τους συμπεριφορές και τα δικά τους λάθη. Είναι ένας τρόπος να χειραγωγήσουν τον σύντροφό τους ώστε να νιώθει συνεχώς ενοχές και να ανέχεται τα στραβοπατήματά τους. Με τον καιρό το ζευγάρι περνάει τον περισσότερο καιρό του συζητώντας και διαφωνώντας για το παρελθόν, ενώ αντί να προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν καλύτεροι σύντροφοι, προσπαθούν να κάνουν λιγότερα λάθη.
Τι να κάνεις: Επικέντρωσε την προσοχή σου να λύσεις κάθε ένα πρόβλημα χωριστά, αντί να τα αντιμετωπίζεις ως σύνολο. Επιλέγοντας τον σύντροφό μας επιλέγουμε να είμαστε μαζί του παρά τα προηγούμενα λάθη και αστοχίες του. Εάν δεν τα αποδεχτούμε, δεν μπορούμε να είμαστε μαζί. Αν έκανε κάτι που δεν σου άρεσε πριν ένα χρόνο και συνεχίζεις να το θυμάσαι ένα χρόνο μετά και να το σχολιάζεις, μάλλον κάποιο άλλο είναι το πρόβλημα… Φυσικά εάν κάποιος σε απατά επανειλημμένα είναι σαφές ότι είναι μια αδικαιολόγητη, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά όπου για να την αντιμετωπίσετε ή θα πρέπει να δείτε σύμβουλο σχέσεων μήπως μπορέσετε να το επιλύσετε ή δικηγόρο.

2. Ο σύντροφος που πετάει «καρφιά» και κάνει «μούτρα»

Τι σημαίνει: Αντί ο σύντροφός σου να σου πει τι θέλει ή τι τον ενοχλεί, αυτός προσπαθεί να σε κάνει να το καταλάβεις από μόνη σου ρίχνοντας «μπηχτές».
Γιατί είναι τοξικό: Γιατί δείχνει ότι ως ζευγάρι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τρόπο άμεσο και ευθύ για τις επιθυμίες και τα προβλήματά σας. Δεν έχει λόγο κάποιος να είναι παθητικά επιθετικός (όπως ονομάζεται αυτή η συμπεριφορά στην ψυχολογία) όταν νιώθει ασφαλής και αποδεκτός στη σχέση του.
Τι να κάνεις: Να εκφράζεις ανοιχτά τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σου. Και ξεκαθάρισε το ότι ο άλλος δεν είναι απαραίτητα υπεύθυνος γι’ αυτές αλλά ότι θα ήθελες να σε υποστηρίξει. Εάν κάποιος σε αγαπά θα μπορέσει πολύ εύκολα να το κάνει αυτό.

3. Ο σύντροφος που αντιμετωπίζει τη σχέση ως ομηρία

Τι σημαίνει:Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους προσπαθεί να εκφράσει ένα παράπονο ή διαφωνία του και ο άλλος τον απειλεί ότι θα τον χωρίσει. «Αν δεν σου αρέσει, σήκω φύγε» σα να λέμε με απλά λόγια.
Γιατί είναι τοξικό: Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι ένας απλός συναισθηματικός εκβιασμός που δημιουργεί εντελώς ανώφελες δραματικές καταστάσεις μέσα στη σχέση. Είναι πολύ σημαντικό και για τους δυο συντρόφους να γνωρίζουν ότι μπορούν να εκφράσουν τις διαφωνίες τους ελεύθερα χωρίς το φόβο ότι αυτό θα φέρει την καταστροφή. Αλλιώς θα αναγκαστούν να καταπιέσουν τις επιθυμίες και τα συναισθήματά του και η σχέση θα γίνει ασφυκτική και κλειστοφοβική.
Τι να κάνεις: Δεν είναι ανάγκη να συμφωνείς συνεχώς και με όλα με τον σύντροφό σου. Είσαι ένας διαφορετικός άνθρωπος με άλλη προσωπικότητα. Αλλά είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το να έχεις μια σχέση με κάποιον είναι διαφορετικό από το να σου αρέσει κάποιος. Μπορεί να είσαι ζευγάρι με κάποιον αλλά να μην σου αρέσουν όλα όσα κάνει, είναι φυσιολογικό. Δύο σύντροφοι θα πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για τον άλλο χωρίς εκβιασμούς. Αυτό θα τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα να ενδυναμώσουν το δεσμό τους.

4. Ο σύντροφος που κατηγορεί τον άλλο για τα δικά του συναισθήματα

Τι σημαίνει: Θεωρείς ότι ο σύντροφός σου θα πρέπει να είναι συνεχώς έτοιμος να ικανοποιήσει τις δικές σου ορέξεις και επιθυμίες και δεν αφήνεις χώρο γι’ αυτόν. Όπως π.χ. επιστρέφεις σπίτι ύστερα από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και νευριάζεις όταν μαθαίνεις ότι έχει κανονίσει με φίλους του να βγει. Θα ήθελες να έφτιαχνε το πρόγραμμά του ή να το άλλαζε με βάση τη δική σου συναισθηματική κατάσταση.
Γιατί είναι τοξικό: Πρόκειται για μια μορφή εγωιστικής συμπεριφοράς και αδυναμίας να θέσεις όρια. Όταν θεωρείς τον σύντροφό σου συνεχώς υπεύθυνο για τα συναισθήματά σου με τον καιρό η σχέση μετατρέπεται σε «σχέση συνεξάρτησης». Ο άλλος παγιδεύεται και δεν μπορεί να κάνει σχέδια χωρίς πρώτα να σου έχει πάρει την άδεια. Ακόμα και απλές δραστηριότητες όπως το να παίξει παιχνίδια στον υπολογιστή ή να διαβάσει εφημερίδα θα πρέπει πρώτα να συζητηθούν και να διαπραγματευτούν. Ξαφνικά ο άλλος γίνεται υπεύθυνος για την καλή μας διάθεση.
Τι να κάνεις: Ανέλαβε την ευθύνη των συναισθημάτων και των επιθυμιών σου και μην καθιστάς τον σύντροφό σου υπεύθυνο γι’ αυτές. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να είσαι υποστηρικτικός απέναντι στον σύντροφό σου και υποχρεωμένος απέναντί του. Ότι «θυσίες» τυχόν γίνονται θα πρέπει να θεωρούνται σαν προσωπικές επιλογές και όχι αναμενόμενες.

5. Ο σύντροφος που κάνει μικρές, «χαριτωμένες» σκηνές ζηλοτυπίας

Τι σημαίνει: Θυμώνεις όταν ο σύντροφός σου συζητά, κάνει αστεία, τηλεφωνεί, στέλνει μηνύματα ή μέιλ και στη συνέχεια εκφράζεις τον θυμό σου αυτόν σε μια προσπάθεια να ελέγξεις την συμπεριφορά του. Κάποιες φορές μάλιστα επιθυμείς πολύ (ή και το έχεις κάνει) να ψάξεις το κινητό του, τον υπολογιστή του, το πορτοφόλι του να δεις με ποιους μιλάει και τι λέει.
Γιατί είναι τοξικό: Πραγματικά με εκπλήσσει που κάποιοι θεωρούν αυτή την συμπεριφορά φυσιολογική και μάλιστα ένδειξη ενδιαφέροντος. Μάλιστα κάποιοι φαίνεται να πιστεύουν ότι αν ο σύντροφός σου δεν σε ζηλεύει, δεν σε αγαπάει αρκετά! Εγώ πάλι το θεωρώ χειριστικό και κυριαρχικό. Αποτελεί αιτία πολλών καβγάδων, δημιουργεί δραματικές καταστάσεις και (για μένα) στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον άλλο ότι δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης.
Τι να κάνεις: Εμπιστεύσου τον σύντροφό σου! Το καταλαβαίνω ότι σου φαίνεται εξωφρενικό, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη θα πρέπει να αποτελεί την βάση για κάθε σχέση. Η ζήλια και ο συνεχής έλεγχος (όχι το ενδιαφέρον) δείχνουν ότι ο ίδιος έχεις προσωπικές ανασφάλειες και νιώθεις ανάξιος, και όχι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον σύντροφό σου. Μακροπρόθεσμα δε, αυτές οι συμπεριφορές διώχνουν τον αγαπημένο σου μακριά.

6. Το ζευγάρι που αγοράζει τις λύσεις για τα προβλήματα της σχέσης

Τι σημαίνει: Κάθε φορά που υπάρχει κάποια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ σας, αντί να την επιλύσετε συζητώντας, κάνετε δώρο κάτι ακριβό, ένα ταξίδι, ένα κόσμημα, μία εγκυμοσύνη. Κάτι που θα σας δημιουργήσει μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό επιδιώκοντας έτσι να αποφύγετε τα άσχημα συναισθήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Γιατί είναι τοξικό: Στην πραγματικότητα δεν επιλύεις τα προβλήματα, απλώς τα καλύπτεις, τα κρύβεις κάτω από το χαλάκι για να μην τα βλέπεις. Στο τέλος και οι δύο σύντροφοι νιώθουν προδομένοι ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Αυτός που κάνει τα ακριβά δώρα γιατί νιώθει ότι πρέπει συνέχεια να πληρώνει, και αυτός που τα δέχεται γιατί νιώθει ότι εξαγοράζεται η σιωπή του, όμως σιγά σιγά η οργή μέσα του ξεχειλίζει.
Τι να κάνεις: Το πιο απλό, αντιμετώπισε το πρόβλημα όταν παρουσιάζεται. Αν νιώθεις ότι προδόθηκες, συζήτησέ το ώσπου να εμπιστευτείς ξανά. Αν νιώθεις ότι δεν σε εκτιμούν, εξέφρασέ το και εξήγησε τι θα ήθελες να αλλάξει. Δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ακριβά δώρα και αντικείμενα προκειμένου να αντικαταστήσουν βαθύτερα ψυχολογικά προβλήματα και καταστάσεις. Εάν τα χρησιμοποιείς για να καλύψεις τα θέματα που υπάρχουν σύντομα θα παρουσιαστούν πολύ μεγαλύτερα.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *