Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Έξι λέξεις που μπορεί να σώσουν τη σχέση σου

Share

Έχουν τη δύναμη οι λέξεις να μας βοηθήσουν να έχουμε μια πιο ήρεμη οικογενειακή ζωή; Όπως φαίνεται, ναι!

Εντάξει… Ειδική δεν είμαι, ψάχνω όμως τις έρευνες των ειδικών και ενημερώνομαι. Σύμφωνα με αυτές λοιπόν, οι ισορροπίες στη σχέση μας μπορούν πιο εύκολα να κρατηθούν αρκεί να χρησιμοποιούμε πιο συχνά τις παρακάτω απλές (πολύ απλές) λέξεις. Και μας εξηγούν και γιατί.

Γιατί & επειδή

Φαίνεται λοιπόν ότι οι εκφράσεις τύπου «Έτσι θέλω» ή ακόμα χειρότερα «Το λέω εγώ» μόνο κακό μπορούν να φέρουν στη σχέση μας. Ναι, λες και δεν τό ‘ξερα θα μου πεις, και δίκιο έχεις! Αλλά τώρα μιλάει η επιστήμη. Η Έλεν Λάνγκερ ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Χάρβαρντ βρήκε ότι οι άλλοι είναι πιο πρόθυμοι να συμβιβαστούν και να κάνουν αυτό που προτείνετε αρκεί να τους προβάλλετε κάποια δικαιολογία, οποιαδήποτε δικαιολογία ακόμα και αν φαίνεται ότι δεν βγάζει κανένα νόημα. Αντί λοιπόν να λες σκέτα: «Αγάπη μου άπλωσε τα ρούχα», πρόσθεσε στη συνέχεια «…γιατί είμαι πολύ κουρασμένη» ή «…γιατί δεν προλαβαίνω» ή «…γιατί διαβάζω». Σύμφωνα με τη Λάνγκερ έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να εισακουστείς.

Αλλά

Οι ψυχολόγοι Σάντρα Μάρει και Τζον Χολμς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λεξούλα «αλλά» μπορεί να έχει μαγικές επιπτώσεις στη σχέση αρκεί να χρησιμοποιείται για να αντισταθμίσει τις αρνητικές έννοιες μιας άλλης. Τι εννοούν; Όπως εξηγούν οι ίδιοι, παρατήρησαν ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια τείνουν να απαλύνουν τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς για το ταίρι τους χρησιμοποιώντας δίπλα και κάποιον θετικό. Βρίσκουν δηλαδή πάντα μια αρετή σε κάθε ψεγάδι του συντρόφου τους: «Γκρινιάζει συχνά αλλά είναι αστείος/α και με κάνει να γελάω», «Δεν είναι πρωινός τύπος αλλά μου φτιάχνει καφέ». «Είναι υστερικός/η με την τάξη αλλά πάντα βρίσκω τα πράγματά μου».

Με πονάς

Οι καβγάδες με το σύντροφό μας μπορεί πολύ συχνά να ξεφύγουν και να γίνουν πιο άγριοι απ’ ότι θα έπρεπε. Ο ένας απαντά στην επιθετικότητα του άλλου με ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα και σύντομα τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα. Σύμφωνα με τον Χαλ Ράνκελ ψυχολόγο και σύμβουλο σχέσεων ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε έναν άσχημο καβγά όσο πιο άμεσα γίνεται είναι λέγοντας «με πονάς». Με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζουμε στον σύντροφό μας το πόσο ευαίσθητοι και ευάλωτοι είμαστε ενώ στέλνουμε και ένα ξεκάθαρο σήμα ότι δεν θέλουμε να αφήσουμε να εξελιχθεί ακόμα πιο άσχημα η κατάσταση.

Εμείς

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια βρήκαν ότι τα ζευγάρια που χρησιμοποιούσαν πιο συχνά τη λέξη «εμείς» είχαν καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους από αυτά που μιλούσαν λέγοντας «εγώ» και «εσύ». Λέγοντας εμείς στέλνεις αυτομάτως στον σύντροφό σου το μήνυμα: «Είμαστε μαζί, θα το αντιμετωπίσουμε μαζί».

Ναι!

Σου φαίνεται οξύμωρο; Δεν έχεις κι άδικο, ειδικά αν σκεφτείς ότι τα περισσότερα ζευγάρια καβγαδίζουν ακριβώς επειδή ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλο ότι συμφωνήσει μαζί του. Ωστόσο ο διάσημος ψυχολόγος και σύμβουλος σχέσεων Τζον Γκότμαν, Ph.D., λέει ότι σύμφωνα με τις έρευνές του -που κράτησαν περίπου 40 χρόνια- η λέξη «ναι» μπορεί να παίζει μεγάλο ρόλο σε μια σχέση και πρέπει να χρησιμοποιείται όσο πιο συχνά γίνεται: «Ναι, έχεις δίκιο», «Ναι, πάμε μια βόλτα», «Ναι, το σκέφτεσαι σωστά» είναι μερικά από τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί. «Αυτού του είδους η συμπεριφορά δείχνει μια καλή σχέση» λέει. Εμείς πάλι απλό το λέμε, εύκολο πάντως όχι!

Ευχαριστώ

Η αγαπημένη μας λέξη! Γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να την ακούς από τα χείλη του συντρόφου σου ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα «Σε ευχαριστώ που έβγαλες τα σκουπίδια», «Σε ευχαριστώ που έπλυνες τα πιάτα», «Σε ευχαριστώ που μου έφτιαξες καφέ». Ο Φίλιπ Ουάτκινς, ψυχολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα πώς «η συνεχής χρήση της λέξης “ευχαριστώ” δημιουργεί έναν αμοιβαίο κύκλο καλοσύνης και έτσι στο πέρασμα του χρόνου ακόμη και ο πιο “κλειστός” σύντροφος θα μπορέσει να εκφραστεί. Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να δείξεις στον άλλο ότι αναγνωρίζεις όσα κάνει για σένα».

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *