Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Ελένη Ανδρεάδη: «Τα παιδιά έχουν δύναμη να επηρεάσουν το μέλλον αντί να περιμένουν μόνο τους ενήλικες»

Share

Η κ. Ελένη Ανδρεάδη έχει τα πιο όμορφα και μπλε μάτια που έχω δει ποτέ! Μπλε σαν το χρώμα του κυκλαδίτικου, καλοκαιρινού ουρανού, που όταν μιλάει για τα παιδιά και τη σωτηρία του περιβάλλοντος αστράφτουν με μια σπίθα παράξενη. Τα λόγια και η φλόγα της δεν μπορούν να σε αφήσουν ανεπηρέαστο. Σε κάνει κοινωνό των προβλημάτων που την απασχολούν και που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη βάζοντάς σε στη διαδικασία να σκεφτείς ότι τελικά έχεις και εσύ ευθύνη… Γιατί αν όχι εγώ, τότε ποιος; Με αφορμή την Ημέρα της Γης που γιορτάζεται παγκοσμίως στις 22 Απριλίου μας μιλά για το μέλλον του πλανήτη και τον ρόλο των παιδιών σε αυτό.

Κυρία Ανδρεάδη, έχετε δημιουργήσει μια σειρά βιβλίων τους «Πράκτορες του Πλανήτη» που απευθύνονται σε παιδιά (αν και όχι μόνο κατά τη γνώμη μου). Πώς βλέπετε τα παιδιά να ανταποκρίνονται σε αυτήν;

Γενικότερα, λόγω και της ενασχόλησης μου με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, μπορώ να πω με σιγουριά πως τα παιδιά ανταποκρίνονται στα περιβαλλοντικά θέματα με πάθος και ιδεαλισμό. Ξέρουν έμφυτα ποιο είναι το σωστό. Είναι ακούραστα. Είναι όλα στοιχεία που τα κάνουν ιδανικούς υπέρμαχους του πλανήτη μας. Στα βιβλία τα ενθουσιάζει η υιοθέτηση του ρόλου του μυστικού πράκτορα και η ανατροπή της δυναμικής πως αυτά είναι που σώζουν τον πλανήτη από τα λάθη που έχουν κάνει οι μεγάλοι. Μου ζητούν νέες αποστολές, και ενώ συχνά λέω πως το κάθε βιβλίο θα είναι το τελευταίο της σειράς, φτάσαμε στα 5!

Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσετε αυτήν τη σειρά;

Στην Αγγλία, ήμουν περιβαλλοντικός σύμβουλος στο ντοκιμαντέρ Climate of Change της Participant Media. Ένα από τα θέματα μας ήταν μια ομάδα παιδιών στην Ινδία, που κατάφερε να πείσει την πόλη τους να απαγορεύσει την χρήση της πλαστικής σακούλας. Αυτή η εμπειρία με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη δύναμη να επηρεάσουν το μέλλον τους, αντί να περιμένουν μόνο από τους ενήλικες να δράσουν. Οι Πράκτορες του Πλανήτη στοχεύουν στο να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά πάνω στα περιβαλλοντικά θέματα και να τους δώσουν εργαλεία και εφόδια να δράσουν, είτε μέσω των βιβλίων, είτε μέσα από την αστική μη-κερδοσκοπική οργάνωση, Πράκτορες του Πλανήτη.

Το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη» από την κ. Ελένη Ανδρεάδη έχει τίτλο «Η απαγωγή της Δ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το τελευταίο βιβλίο της σειράς έχει τον τίτλο «Πράκτορες του Πλανήτη-Η απαγωγή της Δ». Τι πραγματεύεται;

Σε αυτό το βιβλίο ο πλανήτης μας κινδυνεύει από ένα τεράστιο πλαστικό τέρας, ενώ ο υπερκακός της σειράς Ιβαν Φον Βαμπάρουερ έχει απαγάγει τη Διοικητή της Περιβαλλοντοπόλ, της μυστικής υπηρεσίας που ψάχνει παιδιά να τη βοηθήσουν να σώσει τον κόσμο. Ενώνονται όλοι οι ήρωες από όλα τα βιβλία, και έχουν μονάχα 24 ώρες στην διάθεση τους να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Οι ήρωες, μαζί με τον κύριο πρωταγωνιστή της σειράς, τον αναγνώστη, θα ταξιδέψουν στο βαθύτερο σημείο της θάλασσας, στο ψηλότερο της ατμόσφαιρας, και στο σπίτι του καθένα μας, για να σταματήσουν την πλαστική ρύπανση. Αυτό που θα διαπιστώσουν είναι πως η εύκολη και φτηνή λύση του πλαστικού μιας χρήσης, κάθε άλλο παρά φτηνή είναι διότι κοστίζει ακριβά στον πλανήτη, τα ζώα και την υγεία μας. 

https://www.youtube.com/watch?v=U2f0sXwzazU (book trailer)

Τελικά μπορούν τα παιδιά να σώσουν τον κόσμο;

Δεν θα έπρεπε να τον σώσουν μόνα τους. Αλλά μπορούν να είναι σημαντικό μέρος της λύσης και της αφύπνισής μας ως κοινωνία. Το εφηβικό βιβλίο μου, «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης», πριν λίγα χρόνια φαντάστηκε μια ομάδα εφήβων που ταξίδεψε τον κόσμο για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή και κατέληξε να διαδηλώνει έξω από τον Λευκό Οίκο. Είναι συγκλονιστικό ότι εκατομμύρια θαρραλέα παιδιά, με ηγέτιδα την Γκρέτα Τούνμπεργκ, έκαναν αυτό ακριβώς στην πραγματικότητα. Αγανακτισμένα, αποφάσισαν πως οι ενήλικες έχουμε αποδειχθεί πολύ λίγοι και διεκδίκησαν. Στην παρέα τους είναι παιδιά 8 και 9 ετών. Μια ιστορία αληθινή, που ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας ενός συγγραφέα, της οποίας δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος. Εύχομαι να είναι αίσιο, για όλους μας.

Στο ήδη επιβαρυμένο από σκουπίδια πλανήτη μας έρχεται τώρα με την επιδημία του κορονοϊού να προστεθούν οι μάσκες και γάντια μιας χρήσεως. Πέστε μου ειλικρινά, πιστεύετε ότι υπάρχει σωτηρία, γιατί εγώ έχω αρχίσει λιγάκι να απελπίζομαι.

Δίκιο έχετε να απελπίζεστε γιατί η χρήση του πλαστικού μιας χρήσης έχει εκτοξευτεί! Η Μεσόγειος έχει τα υψηλότερα ποσοστά μικροπλαστικών που έχουν καταγραφεί στον κόσμο και αυτά πριν τον κορωνοϊό. Τώρα νέοι επισκέπτες ήδη έχουν εμφανιστεί στον βυθό: ιατρικές μάσκες, γάντια, αλλά και αντισηπτικά μαντηλάκια -που έχουν μέσα πλαστικές ίνες και δεν διασπώνται. Τα τελευταία δύο είναι δεν είναι καν απαραίτητα. Συχνά με ρωτούν τι μπορώ να κάνω για να μειώσω το πλαστικό και να είμαι ασφαλής. Θα μοιραστώ τουλάχιστον εγώ τι κάνω. Δεν χρησιμοποιώ καθόλου αντισηπτικά μαντηλάκια – απλά ψεκάζω λίγο υγρό αντισηπτικό σε ένα χαρτί για να απολυμάνω επιφάνειες. Δεν φορώ γάντια μιας χρήσης, καθώς είναι πλαστικό μη-ανακυκλώσιμο και δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να φορεθούν. Οι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα το αντίθετο: όταν φοράμε γάντια, έχουμε την ψευδαίσθηση πως ό,τι και αν ακουμπήσουμε είμαστε καθαροί. Πλένω τα χέρια μου όταν αυτό είναι εφικτό, αντί να βάζω αντισηπτικό, για να ξοδεύω λιγότερο αντισηπτικό και πλαστική συσκευασία στην οποία έρχεται. Αγοράζω το αντισηπτικό σε μεγάλες συσκευασίες και επαναγεμίζω μικρά μπουκαλάκια. Σε εξωτερικούς χώρους, τηρώντας τις αποστάσεις, φοράω μάσκα τριπλής ύφανσης και όχι ιατρική, που είναι φτιαγμένη από πλαστικό. Στις ιατρικές μάσκες κόβω το λουράκι -για την ακρίβεια το τραβάς λίγο και βγαίνει-, ώστε να μην γίνει παγίδα για άγρια ζώα σε στεριά και θάλασσα αν ξεφύγει από κάποιο κάδο ή χωματερή. Ότι και να κάνεις, δεν μπορείς αυτή την εποχή να αποφύγεις την ιατρική μάσκα έστω κάποια στιγμή. Κάτι που το κάνει ακόμα πιο σημαντικό από ποτέ να μειώσουμε το πλαστικό μιας χρήσης από παντού αλλού. Σε αυτό το πρόβλημα και τις λύσεις επικεντρώνομαι στο τελευταίο βιβλίο της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη, Η Απαγωγή της Δ». 

Εκτός από τα βιβλία σας έχετε ιδρύσει και μια Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρεία με στόχο την ενημέρωση της νέας γενιάς για την αξία του νερού. Τι ενέργειες έχετε κάνει; Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον;

Η ομότιτλη περιβαλλοντική οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη» έχει εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού πάνω στην αειφόρο ανάπτυξη ευρύτερα. Η ανταπόκριση είναι εξαιρετική και από τους εκπαιδευτικούς, γιατί υλοποιούμε προγράμματα και σεμινάρια και για τους αυτούς ώστε να μπορούν να εκπαιδεύουν στην πορεία τα παιδιά. Οι αξιολογήσεις που παίρνουμε είναι ιδιαίτερα θετικές και συνεχίζουμε με πολλές αποστολές και προγράμματα σε όλη τη χώρα σε διαφορετικές θεματικές, όπως ενέργεια, δάσος, νερό, απορρίμματα και πλαστικό μιας χρήσης. 

Έχετε πει: «Η εξέλιξη της τεχνολογίας μάς επιτρέπει να κλείνουμε τα μάτια και να διατηρούμε την αίσθηση πως τρέχουμε με σιγουριά σε ανοιχτό αυτοκινητόδρομο, όταν στην πραγματικότητα το είδος μας αυτή την στιγμή ισορροπεί στον πλανήτη σαν ακροβάτης σε τεντωμένο σκοινί».  Θεωρείτε ότι το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;

Θεωρώ ότι ο κορωνοϊός μας έχει αφυπνίσει σε ένα βαθμό, σχετικά με το ότι δεν μπορούμε να ζούμε υγιείς σε έναν άρρωστο πλανήτη. Τα θέματα αυτά είναι αλληλένδετα. Η κλιματική κρίση προβλέπεται πως θα μας φέρει πολλές ξεχασμένες και νέες ασθένειες, όπως είδαμε και με τον ιό ζίκα, ένα ιό που υπάρχει εδώ και δεκαετίες σε μια περιορισμένη γεωγραφική επικράτεια, αλλά εξαπλώθηκε ευρύτερα λόγω της αλλαγής του κλίματος. Ο κορωνοϊός ήρθε από ζώα, όπως άλλωστε και το 60% των γνωστών ιών. Όσο η φύση πιέζεται, όσο καταστρέφουμε την άγρια φύση και ερχόμαστε πιο κοντά με άγρια ζώα που δεν θα έπρεπε, όσο τα φέρνουμε σε συνθήκες στρες κοντά μας που αυξάνουν το αποβαλλόμενο ιικό τους φορτίο, τόσο θα έχουμε περισσότερους ιούς άγνωστους και καινούργιους. Οπότε, θα έλεγα, πως αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε κάποια πράγματα, αλλά πρέπει να περάσουμε από αυτό στην δράση και στην αλλαγή. Όπως λέω συχνά οι γονείς θα έπρεπε να είναι οι πιο φανατικοί οικολόγοι. Μας ανησυχεί που θα πάνε τα παιδιά μας να σπουδάσουν, και όχι εάν θα κινδυνεύει η ζωή και η υγεία τους από πανδημίες, φωτιές και πλημμύρες, πλαστική ρύπανση και τόσα άλλα που ήδη σήμερα μας απειλούν και προμηνύουν ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο μέλλον για εμάς και τα ίδια. 

Πώς βρίσκετε τον χρόνο και την ψυχική δύναμη να ασχολείστε με τόσο σοβαρά θέματα;

Κάποιες φορές αισθάνομαι, όπως οποιοσδήποτε ίσως που γνωρίζει αρκετά για τα θέματα αυτά, απαισιοδοξία, και ίσως απελπισία. Αλλά είμαι από την φύση μου αισιόδοξη. Οι λύσεις, υπάρχουν. Και τα παιδιά μου δίνουν μεγάλη δύναμη, και για αυτό είμαι πολύ ευτυχής και είναι μεγάλη μου τιμή, που ασχολούμαι με το παιδικό βιβλίο και την εκπαίδευση.

Κυρία Ανδρεάδη σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις δράσεις σας.

Who is who

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκεί πήρε ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και έγραψε ένα μυθιστόρημα, το οποίο γρήγορα έκρυψε στο συρτάρι της. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές. Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Τα βιβλία της μεταφράζονται και κυκλοφορούν σε Αμερική, Κίνα, Κορέα, Τουρκία και Αίγυπτο. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν άλλα τέσσερα βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, το βιβλίο της «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης» καθώς και το «Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου» που απευθύνεται σε νήπια. Επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα των Πρακτόρων του Πλανήτη και βρείτε πολλές άκρως απόρρητες αποστολές και πληροφορίες για τη δράση της εδώ: http://planetagents.org/

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *