Διαζύγιο; 8 συμβουλές για να το αντιμετωπίσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται
Share
Όσο και αν σου φαίνεται αδύνατο αυτή τη στιγμή, το διαζύγιο σου δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά η αρχή ενός νέου, καλύτερου κεφαλαίου στη ζωή σου. Οι πιο κάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Όταν την ημέρα του γάμου σου ορκίστηκες ότι θα τον αγαπάς και θα τον φροντίζεις μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος, και αυτός το ίδιο, δεν φανταζόσουν ότι θα έρθει η ημέρα που θα υπογράφατε τη διάλυσή του. Και ότι -μετά από πλήθος καβγάδων, φωνών και πικρίας- θα έπρεπε να χωρίσετε όσα είχατε αγοράσει, μαζέψει, αποκτήσει μαζί, θα έβλεπες αυτόν που τόσο είχες αγαπήσει και εμπιστευτεί κάποτε σαν κάποιο ξένο, ενώ οι κοινοί σας «φίλοι» μοιραία θα χωρίζονταν και θα έπαιρναν το μέρος του ενός ή του άλλου. Και τέλος δεν φανταζόσουν ότι πάνω που θα άρχιζες να ορθοποδείς οικονομικά και πίστευες ότι όλες οι τυπικότητες τελείωσαν, θα άρχιζες να νιώθεις αυτό το τεράστιο κενό και την ανεξήγητη θλίψη μέσα σου που δεν ξέρεις πώς να γιατρέψεις.
8 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις το διαζύγιο
Καθώς εξερευνάς αυτή τη δύσκολη εμπειρία ενός διαζυγίου, είναι σημαντικό να προσφέρεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να κάνει τα σωστά βήματα στον δικό του χρόνο. Οι πιο κάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν.
Συναισθηματική απιστία: Πώς θα την αναγνωρίσεις
Επέτρεψε στον εαυτό σου να θρηνήσει
Είτε επιθυμούσες το διαζύγιο είτε όχι, ο θρήνος της απώλειας είναι πολύ φυσιολογικός στο τέλος ενός γάμου. Επιτρέποντας στον εαυτό μας να θρηνήσει, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη ζωή μας χωρίς τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ο χρόνος αυτός είναι διαφορετικός για τον καθένα μας. Για κάποιους μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για κάποιους άλλους χρόνια. Εφόσον η θλίψη δεν παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις όπως ο αυτοτραυματισμός ή η χειροδικία αφιέρωσε στον εαυτό σου όσο χρόνο χρειαστεί. Δεν υπάρχει σωστός χρόνος ούτε λιγότερο σημαίνει απαραίτητα καλύτερα.
Αναζήτησε την προσωπική σου ταυτότητα
Έχοντας συνηθίσει για χρόνια να είσαι το μισό ενός ζευγαριού, θα χρειαστείς τον χρόνο και τη λογική σου για να θυμηθείς ξανά πώς είναι να είσαι μονάδα. Η μετάβαση από το εμείς στο εγώ και από το δύο στο ένα μπορεί να είναι επώδυνη. Χρειάζεται να συλλογιστείς ποια ήσουν πριν παντρευτείς, τι σου άρεσε, τι ήθελες να κάνεις. Σκέψου ποιες κοινές σας δραστηριότητες με τον πρώην σύζυγό σου απολάμβανες πραγματικά και ποιες έκανες μόνο και μόνο για να είσαι μαζί του. Και άρχισε σιγά σιγά να ακολουθείς αυτά που πραγματικά σου άρεσαν και θέλεις να κάνεις.
Βρες ένα χόμπι ή ασχολία
Και ενώ αναζητάς την προσωπική σου ταυτότητα, προσπάθησε να βρεις ένα χόμπι ή ασχολία που να σου αρέσει και να διασκεδάζεις, και που πιθανόν δεν άρεσε καθόλου στον πρώην σύντροφό σου. Μπορεί να είναι η ορειβασία, η γιόγκα, το τρέξιμο, η ζωγραφική, η γλυπτική κ.ά. Ή μπορεί να είναι κάποια φιλανθρωπική ή εθελοντική δράση.
Να χωρίσεις; Ή να μην χωρίσεις; Το τεστ της γκαρνταρόμπας θα σε βοηθήσει
Πάρε στα σοβαρά την υγεία σου
Ο θρήνος και το ψυχικό στρες που αντιμετωπίζουμε όταν είμαστε αντιμέτωποι με ένα διαζύγιο μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και στην υγεία μας. Κάνοντας άσκηση, τρώγοντας υγιεινά και διατηρώντας μια καλή φυσική κατάσταση βοηθάμε και την πνευματική και συναισθηματική μας υγεία. Βγες έξω από το σπίτι, περπάτα, τρέξε, κοιμήσου σωστά, συνάντησε φίλους, κάνε όλα αυτά που θα σε κρατήσουν απασχολημένη και υγιή.
Βρες τους φίλους και τους αγαπημένους σου
Ο κοινωνικός μας περίγυρος και οι φίλοι μας είναι αυτοί που θα μας στηρίξουν στις δύσκολες προσωπικές καταστάσεις. Μπορεί κάποιοι να ντρέπονται ή ενδόμυχα να θεωρούν ότι το διαζύγιο σημαίνει ότι έκαναν κάτι λάθος ή ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί τους. Αλλά οι φίλοι και η οικογένειά μας είναι πάντα εκεί για εμάς. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους προσεγγίσουμε.
Μην βιαστείς να βρεις μια καινούρια αισθηματική σχέση
Συχνά οι διαζευγμένοι κάνουν το λάθος να προχωρούν σε μια νέα σχέση χωρίς να έχουν διαχειριστεί τον πόνο και τη θλίψη από την παλιότερη. Αντί να βιάζεσαι, αφιέρωσε το χρόνο που χρειάζεσαι για να αναπνεύσεις για λίγο ελεύθερη και να θεραπευτείς.
Χωρισμός: Πρώτες βοήθειες για πληγωμένες καρδιές
Μάθε να συγχωρείς
Ναι, η συγχώρηση είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα, ωστόσο οι έρευνες δείχνουν ότι όταν συμβαίνει βοηθά στον μετριασμό του άγχους και του πόνου. Είναι δύσκολο βέβαια να μιλάμε για κάτι τέτοιο όταν το διαζύγιο είναι σχετικά πρόσφατο και οι πληγές ανοιχτές. Μερικά αρχικά βήματα είναι να κατανοήσεις τι συνέβη και τι δεν πήγε καλά κατά τη διάρκεια του γάμου και να αναλογιστείς το μερίδιο ευθύνης σου. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι όσο και αν φταίει (ή όχι) μπορεί ποτέ να μην απολογηθεί και να μην σου ζητήσει συγγνώμη ο πρώην σύζυγος σου, ωστόσο (όσο και αν είναι σκληρό) θα πρέπει να συνεχίσεις και να απαγκιστρωθείς από το παρελθόν.
Μπορεί να χρειαστείς ψυχοθεραπεία
Κάποιες φορές ακόμα και η καλύτερη αυτοφροντίδα, ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι και συγγενείς δεν μπορούν να προσφέρουν τη βοήθεια που θα σου προσφέρουν μερικές συνεδρίες με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να επουλώσει τις πληγές σου με τρόπους που δεν φανταζόσουν ποτέ. Μπορεί όχι μόνο να σε βοηθήσει να συμβιβαστείς με το τέλος του γάμου σου αλλά και να επεξεργαστείς δύσκολα συναισθήματα (εγκατάλειψης, μοναξιάς, ενοχών κ.ά.) που δεν ήξερες ότι είχες, όπως επίσης και να βρεις την ενέργεια που θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις στη ζωή σου.