Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Δες πώς θα αντιμετωπίσεις και θα ξεπεράσεις τη ζήλια σου

Share

Η ζήλια δεν είναι απαραίτητα μόνο ερωτική -αν και αυτή είναι η πιο συνηθισμένη της μορφή. Μπορεί κάποιος να ζηλεύει τους φίλους του, τα αδέρφια του, τις επιτυχίες των άλλων… Πρόκειται για ένα συναίσθημα βασανιστικό και επίπονο, που μας εμποδίζει από το να χαρούμε τη ζωή και τις κοινωνικές μας σχέσεις. 

Μπορεί να το ξέρεις, να το νιώθεις: «Η ζήλια κάνει κακό», «Η ζήλια καταστρέφει τις ανθρώπινες σχέσεις» και όμως δεν μπορείς να το εμποδίσεις. Σου τριβελίζει το μυαλό και σε αποδυναμώνει γιατί δεν μπορείς να το καταπνίξεις. Σε κάνει να θυμώνεις αναίτια ή να πέφτεις σε μελαγχολία χωρίς εμφανή (για τους άλλους λόγο) ή να παραιτείσαι εύκολα γιατί δεν αντέχεις την επιτυχία των άλλων. Δεν θα πω ότι είναι εύκολο, ωστόσο οι πιο κάτω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν.

Βρες ποια είναι η αιτία της ζήλιας σου

Αν νιώθεις αυτό το μικρό τερατάκι της ζήλιας να σε τριβελίζει στάσου μια στιγμή και σκέψου: «Γιατί νιώθω έτσι; Τι είναι αυτό που μου το προκαλεί;» Όποια και αν είναι η αιτία, είτε πηγάζει από ανασφάλεια, από φόβο, από παλιότερες άσχημες εμπειρίες αναγνωρίζοντάς την θα σου είναι πιο εύκολο να την αντιμετωπίσεις. 

Μην ντρέπεσαι να μιλήσεις γι’ αυτό

Εάν είναι οι ενέργειες του συντρόφου σου που πυροδοτούν τη ζήλια σου, καλό είναι να μιλήσεις μαζί του το συντομότερο. Μην το «θάβεις» μέσα σου περιμένοντας ότι θα περάσει ή θα το καταλάβει. Μπορεί ο σύντροφός σου άθελά του να το έκανε ή να μην είχε καταλάβει πόσο άσχημα σε κάνει να νιώθεις. Εάν εμπιστεύεσαι τον σύντροφό σου προσπάθησε να βρείτε μαζί τρόπους να ξεπεράσετε το πρόβλημα. 

Μίλησε σε κάποιον φίλο/η που εμπιστεύεσαι

Η ζήλια σε κάνει να έχεις μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Εάν αναρωτιέσαι εάν έχεις δίκιο ή όχι για κάτι που συνέβη, μίλα με κάποιο έμπιστο πρόσωπο. Περιέγραψέ του όσο πιο αντικειμενικά μπορείς το περιστατικό. Κάποιες φορές και μόνο να λέμε δυνατά αυτά που μας συμβαίνουν σε κάποιον τρίτο, μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε καλύτερα την πραγματικότητα.

Προσπάθησε να το δεις θετικά

Επειδή η ζήλια είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκη και συχνά συνοδεύεται και από θυμό, πίκρα ή/και παραίτηση, την θεωρούμε ένα κατεξοχήν αρνητικό συναίσθημα. Έτσι παγιδευόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο ζήλιας και αρνητικών αισθημάτων που μας κάνουν να νιώθουμε όλο και πιο χάλια.  Προσπαθώντας να την αντιμετωπίσουμε με λίγο θετικότερη διάθεση -σαν π.χ. μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών ή επαγρύπνησης- ελαφρύνουμε λίγο το βαρύ συναισθηματικό φορτίο της, ώστε να μην μας παίρνει εντελώς αποκάτω.

Σκέψου τη μεγάλη εικόνα

Μην παγιδεύεσαι σε ένα μεμονωμένο γεγονός και το γενικεύεις. Μπορεί π.χ. να ζηλεύεις επειδή ο συνάδελφός σου τα κατάφερε καλύτερα σε ένα πρότζεκτ. Πόσο δίκιο έχεις όμως σε αυτό; Οι επιτυχίες και τα επιτεύγματα των άλλων δεν εκμηδενίζουν τα δικά μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κοινωνικά δίκτυα. Οι ωραίες φωτογραφίες που ανεβάζουν οι γνωστοί μας δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια τη ζωή τους, μόνο κάποιες στιγμές. Καλό είναι να το θυμάσαι αυτό.

Νιώσε ευγνωμοσύνη για ότι έχεις

Όταν λες «ευχαριστώ» για όλα τα καλά που έχεις στη ζωή σου, θα δεις ότι θα αρχίσουν να βαραίνουν περισσότερο μέσα σου και θα νιώθεις λιγότερη ζήλια για τους άλλους. Μπορεί να μην έχεις όλα όσα θέλεις (αλήθεια πόσοι από εμάς έχουμε;), έχεις όμως κάποια -έστω και λίγα. 

Γράψε πώς νιώθεις

Οι ψυχολόγοι συνιστούν την καταγραφή των συναισθημάτων μας, προκειμένου να λυτρωθούμε από το αρνητικό φορτίο που φέρουν και που μας βασανίζουν. Είναι σαν να παίρνουμε μια ανάσα εκτονώνοντας όσα συμβαίνουν στο χαρτί και δίνοντας διέξοδο στη ζήλια μας πριν μας κυριεύσει. 

Προσπάθησε να το ελέγξεις

Όταν νιώθεις ότι σου συμβαίνει ξανά και η ζήλια σου φουντώνει προσπάθησε να απομακρυνθείς μέχρι να ηρεμήσεις. Ένας σύντομος περίπατος, μια δραστηριότητα που να σου χαρίζει ηρεμία αλλά και η έντονη άσκηση θα σε βοηθήσουν να απομακρύνεις τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου από τα γεγονότα.

Αναζήτησε τα βαθύτερα αίτια

Συχνά πίσω από τη ζήλια κρύβεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Αντιμετωπίζοντάς τα είναι πιθανόν να νιώσεις ότι ανακουφίζεσαι και από το βασανιστικό συναίσθημα της ζήλιας. Φρόντισε πάντα να θυμάσαι την αξία σου.

Μίλησε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας

Εάν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το… πράσινο τερατάκι της ζήλιας μόνη σου, θα σε βοηθήσει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.  

Πότε θα ξέρεις ότι η ζήλια σου έχει ξεπεράσει τα όρια

  • Όταν έχεις αποκτήσει εμμονές και δεν μπορείς να σκεφτείς οτιδήποτε άλλο.
  • Σου προκαλεί βίαια συναισθήματα -ή μπορεί και να έχεις χειροδικήσει.
  • Εξαιτίας της ζήλιας σου έχεις φτάσει στα άκρα όπως π.χ. παρακολουθείς τον σύντροφό σου ή ελέγχεις το κινητό ή/και τον υπολογιστή του. 
  • Η ζήλια σου επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή, σου προκαλεί έντονο άγχος, σε εμποδίζει από το να κάνεις πράγματα που θέλεις. 
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *