Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Δεν σε παίρνει ο ύπνος εξαιτίας της ζέστης; Δες τι θα κάνεις!

Share

Άσε το θερμόμετρο να λέει! Εσύ απόψε θα το ρίξεις στον ύπνο και θα κοιμηθείς σαν πουλάκι κι ας έχει ζέστη.

Είναι νύχτα. Στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου ιδρωμένη, προσπαθείς να σε πάρει ο ύπνος, έχεις μετρήσει κοπάδια ολόκληρα από προβατάκια αλλά φαίνεται ότι ο Μορφέας δεν θα είναι συνεπής στο ραντεβού σας απόψε. Ο λόγος; Έχει πολύ ζέστη, που φαίνεται ότι σύμφωνα με τις έρευνες επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθούμε αλλά και να παραμείνουμε κοιμισμένοι. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Άνοιξε το αιρκοντίσιον

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη λύση: ανοίγεις το αιρκοντίσιον και… καθάρισες. Βέβαια αυτό είναι αφενός αρκετά κοστοβόρο, αφετέρου πολύ επιβαρυντικό για το περιβάλλον. Υπάρχουν βέβαια και πολλά άτομα που δεν το ανέχονται με τίποτα. Ο ανεμιστήρας είναι η αμέσως πιο δημοφιλής επιλογή. Χρειάζεται όμως προσοχή για να μην πάθουμε ψύξη. Θα πρέπει να είναι σχετικά μακριά από το σώμα μας, να μην μας χτυπά στο πρόσωπο, στον αυχένα ή στους ώμους και… να μην είμαστε αλλεργικοί στη σκόνη ή να έχουμε ξεσκονίσει πάρα πολύ προσεκτικά.

Ζέστη και ύπνος είναι αταίριαστα. Φρόντισε να ρίξεις τη θερμοκρασία πριν ξαπλώσεις.

Κράτα τον ζεστό αέρα έξω από το υπνοδωμάτιο

Τις ώρες που το υπνοδωμάτιο λούζεται από τον ήλιο κλείσε τα παντζούρια και τις κουρτίνες. 

Δημιούργησε ένα αεράκι

Αφού πέσει ο ήλιος και η ατμόσφαιρα είναι λίγο πιο δροσερή άνοιξε τα παράθυρα και τις κουρτίνες σε όλο το σπίτι για να μπει φρέσκος αέρας. 

Πέσε χαμηλά

Παραδοσιακά οι Ιάπωνες κοιμούνται σε φουτόν, δηλαδή σε ένα είδος στρώματος το οποίο τοποθετείται απευθείας πάνω στο πάτωμα. Αλλά και οι παλιότερες γενιές συνήθιζαν να κοιμούνται κάπως έτσι, ήταν η γνωστή «στρωματσάδα» στις ταράτσες και στα χαγιάτια. Όσο πιο χαμηλά κοντά στο πάτωμα κοιμόμαστε τόσο πιο δροσερά είμαστε.

Να προτιμάς τη φυσικότητα

Τα κλινοσκεπάσματα σου θα πρέπει να είναι από φυσικά υλικά κατά προτίμηση βαμβάκι ή λινό. Οι φυσικές ίνες επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει και να ρυθμίζει καλύτερα την θερμοκρασία του. Καλύτερα να κοιμάσαι με φαρδύ βαμβακερό νυχτικό ή ακόμα καλύτερα χωρίς τίποτα. Όχι μόνο θα δροσιστείς αλλά θα κάνεις καλό και στο σώμα σου.

Μην αγχώνεσαι

Το βασικό είναι να μην ανησυχείς και να μην στρεσάρεσαι για το αν και το πώς θα καταφέρεις να κοιμηθείς ένα τόσο ζεστό βράδυ. Κάνε ένα ντους με χλιαρό προς δροσερό νερό, μύρισε λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας και ξάπλωσε χωρίς άγχος και δεύτερες σκέψεις. Φυσικά δεν πρέπει να σερφάρεις στο διαδίκτυο ούτε να βλέπεις τηλεόραση για τουλάχιστον μία ώρα πριν πας για ύπνο. Η ακτινοβολία από τις οθόνες εμποδίζει την 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *