Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Δεν μπορείς να πας διακοπές; Έτσι θα νιώσεις λιγότερο μόνη

Share

Ωραίο το καλοκαίρι όταν το μοιράζεσαι με φίλους. Τι γίνεται όμως αν λείπουν όλοι και έχεις μείνει μόνη σου πίσω; Μην αφήνεις τη μοναξιά να σε κυριεύει! Μπορείς να περάσεις και μόνη σου καλά.

Η μοναξιά όταν δεν είναι επιλογή κάνει τη ζωή μας να φαίνεται άδεια και χωρίς νόημα. Ειδικά το καλοκαίρι που το έχουμε συνδυάσει με παρέες, διασκέδαση και βόλτες, οι μέρες μας φαίνονται βασανιστικά ανιαρές και ατελείωτες όταν λείπουν οι φίλοι μας από κοντά μας. Υπάρχουν πάντως αρκετά που μπορούμε να κάνουμε για να μας φτιάξει το κέφι.

Γέμισε με ήχους τον χώρο σου

Η δύναμη της μουσικής είναι σημαντική. Μπορεί να μας ταξιδέψει σε μέρη ονειρικά, εξάπτει την φαντασία μας, μας φτιάχνει τη διάθεση, ηρεμεί τον εσωτερικό μας κόσμο. Εάν δεν σου αρέσει πάλι να ακούς μουσική μπορείς να ακούσεις συνεντεύξεις μέσω Ίντερνετ ή να παρακολουθήσεις ποντκαστ. Αλλά ακόμη και αν η τεχνολογία δεν είναι το καλύτερό σου, το παλιό καλό ραδιόφωνο μπορεί να αποτελέσει την πιο πιστή παρέα συνδυάζοντας φωνή και μουσική. Απέφυγε την τηλεόραση, θα νιώσεις εγκλωβισμένη στο σπίτι με τον χρόνο σου να περνά άσκοπα. 

Μείνε σε επαφή με τους αγαπημένους σου

Μπορεί να μην είσαι κοντά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να σου λείπουν, μπορείς ωστόσο να μοιραστείς τα νέα σου μαζί τους κάνοντας μια βιντεοκλήση. Εάν συνηθίζατε για παράδειγμα τα βράδια να βγαίνετε βόλτα μπορείς να προσπαθήσεις να επικοινωνήσετε την ίδια ώρα έστω και με μηνύματα. Μια πιο… μοντέρνα εναλλακτική είναι να γίνεις μέλος σε κάποια διαδικτυακή ομάδα με κοινά ενδιαφέροντα (υπάρχουν διάφορες στο Facebook) ώστε να μοιράζεσαι σκέψεις σου μαζί τους. 

Βρες καινούριες παρέες

Καμιά φορά παρασυρμένοι από την καθημερινότητά μας αγνοούμε αυτούς που βρίσκονται δίπλα μας. Αφήνουμε τις σκέψεις και τις υποχρεώσεις μας να μας παρασύρουν και δεν δίνουμε σημασία στον γείτονα μας. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωριστείτε καλύτερα, να μιλήσετε για τη δουλειά σας, τα κοινά σας ενδιαφέροντα, τις εμπειρίες σας, να μοιραστείτε την προσωπική σας ιστορία.  

Βγάλε τον καλλιτέχνη από μέσα σου

Η μοναξιά είναι μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο μέσω της τέχνης. Μπορείς να γράψεις οτιδήποτε: από ένα διήγημα, μέχρι μια ιστορία ή απλώς να κρατήσεις ημερολόγιο καταγράφοντας τις στιγμές της μέρας σου, τις δυσκολίες σου, τα συναισθήματά σου. Μπορείς να ζωγραφίσεις, να βγάλεις φωτογραφίες με το κινητό σου και να τις επεξεργαστείς με φότοσοπ αργότερα. Η τέχνη πάντα σου προσφέρει μια αίσθηση ικανοποίησης και πληρότητας που δύσκολα μπορείς να την βρεις αλλιώς. 

Βγες μόνη σου έξω

Μην μένεις συνέχεια σπίτι κλεισμένη. Κάνε παρέα με τον εαυτό σου όπως θα έκανες με κάποιο φίλο σου. Βγες για έναν περίπατο, πήγαινε για τρέξιμο στο πάρκο, βγάλε βόλτα τον σκύλο σου, πήγαινε έξω για φαγητό, απόλαυσε μια ταινία σε ένα θερινό σινεμά. 

Να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου ότι δεν θα κρατήσει για πάντα

Όσο και αν προσπαθείς είναι δύσκολο να αντέξεις τη μοναξιά. Γι’ αυτό είναι καλό να επαναλαμβάνεις συχνά στον εαυτό σου ότι δεν πρόκειται να μείνεις μόνη σου για πάντα. Θα επιστρέψουν οι αγαπημένοι σου ή θα φύγεις και εσύ λίγο αργότερα για διακοπές. Σύντομα όλα θα γίνουν ξανά όπως πρώτα, μην χάνεις το κουράγιο σου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *