Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Δεν είσαι αδύναμη! Πώς θα αντιμετωπίσεις την προδοσία

Share

Η προδοσία πονάει, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αντί όμως να υιοθετήσεις το ρόλο του πονεμένου θύματος, αντέδρασε! Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις.

Αν έχεις βρεθεί στη δύσκολη θέση της προδομένης, ξέρεις καλά ότι δύο πράγματα θέλεις να κάνεις ταυτόχρονα: Από τη μια να πληγώσεις και να χτυπήσεις αυτόν που σε πρόδωσε για να πονέσει όσο πόνεσες και εσύ, και από την άλλη να δείξεις ανωτερότητα και να τον συγχωρέσεις. Περιττό να σου πω ότι τίποτα από τα δύο δεν είναι σωστό όταν μιλάμε για προδοσία. Οι λέξεις που λέμε πάνω στο θυμό και στη στενοχώρια μας θα γυρίσουν μπούμερανγκ να πληγώσουν εμάς τους ίδιους. Αλλά και η βιαστική συγχώρεση χωρίς πραγματικά να τη νιώθουμε, τείνει να είναι μια απλή συγκαταβατική κίνηση που δεν θα μας ανακουφίσει.

Πότε θα βρεις ανακούφιση και γιατρειά

Ωστόσο υπάρχουν αρκετά που μπορείς να κάνεις προκειμένου άμεσα να βρεις ανακούφιση και μακροπρόθεσμα γιατρειά συμβουλεύει ο Ντίπακ Τσόπρα (Deepak Chopra). Θα μπορέσεις να επουλώσεις τις πληγές που σου άφησε η προδοσία όταν μπορέσεις να τις γεμίσεις με θετικά συναισθήματα. Και θα μπορέσεις να αποδεσμευτείς από αυτόν που σε πρόδωσε και να συνεχίσεις τη ζωή σου όταν θα σου φύγει κάθε σκέψη εκδίκησης από το μυαλό. 

Τι μπορείς να κάνεις 

Κάθε προδοσία πονάει όχι μόνο ψυχικά αλλά και σωματικά. Δες πώς θα μπορέσεις να την ξεπεράσεις.

Κράτα τις αποστάσεις. Προσπάθησε να εξετάσεις την κατάσταση σαν να μην συμβαίνει σε εσένα, σαν να είσαι κάποιος τρίτος. Θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τον ρόλο του θύματος.
Μην γίνεσαι drama queen, δηλαδή μην υπερβάλλεις με τα συναισθήματά σου. Νιώθεις ήδη αρκετά άσχημα (και δικαιολογημένα). Μην αφήνεσαι να παρασυρθείς από αυτά και να νιώσεις ακόμα πιο άσχημα ή αντίθετα καλύτερα αφού θα είναι ένα ψέμα.
Αναζήτησε την συναισθηματική ανάρρωση και φτιάξε σχέδιο εξόδου από την λύπη. Σκέψου που και γιατί πονάς, τι ήταν αυτό που σε στενοχώρησε περισσότερο, σε ποια σημεία μπορεί να έφταιξες. Μην αφήνεσαι στη θυματοποίηση ενώ ο χρόνος περνά. Προσπάθησε να βγεις από το συναισθηματικό τέλμα.
Θρήνησε τον χαμό της σχέσης σου, αλλά μην εγκαταλείπεσαι στο μοιρολόι. Προσπάθησε να σηκωθείς και να σταθείς ξανά στα πόδια σου, αντί απλώς να κλαις για κάτι που έγινε.
Αναζήτησε κάποιον δικό σου άνθρωπο που να έχει περάσει από τη φάση της προδοσίας και έχει ανακάμψει. Συζήτησε μαζί του ό,τι σε απασχολεί, σε προβληματίζει ή σε στενοχωρεί. Η επικοινωνία με κάποιον που έχει αναρρώσει από μια παρόμοια κατάσταση, θα σου δώσει κουράγιο και ελπίδα ότι και εσύ θα τα καταφέρεις.
Πίστεψε ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το χτες και το σήμερα. Θα σε βοηθήσει να ξεκολλήσεις από το παρελθόν προκειμένου να προχωρήσεις.
Η αυτολύπηση δεν σου αξίζει! Για να είμαι ειλικρινής, δεν αξίζει σε κανέναν μας. Μάζεψε τα κομμάτια σου όσο πιο γρήγορα μπορείς και συνέχισε τον δρόμο σου. Αν νομίζεις ότι δεν αξίζεις, ότι είσαι πολύ λίγη, ότι όλοι θέλουν να σε εκμεταλλευτούν αναζήτησε παρέες και δραστηριότητες που θα σου ανεβάσουν το ηθικό και την αυτοπεποίθηση. 

Τι να ΜΗΝ κάνεις αν σε έχουν προδώσει

  • Μην σκέφτεσαι συνέχεια τι πήγε λάθος. 
  • Μην κάνεις αυτοκαταστροφικές σκέψεις. 
  • Μην χάνεις την αντικειμενικότητά σου.
  • Μην εγκαταλείπεσαι στα αρνητικά σου συναισθήματα χωρίς πλάνο για το πώς μπορείς να επανέλθεις.
  • Μην κάνεις παρέα με ανθρώπους που σου χαϊδεύουν τα αυτιά λέγοντάς σου συνέχεια «ναι» σε όλα και που σε αφήνουν να καλλιεργείς την αυτολύπηση.
  • Μην εξιδανικεύεις το παρελθόν. Δεν ήταν όλα ρόδινα, αν ήταν θα σου φερόταν άσχημα ούτε θα σε πρόδιδε. 

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ανακάμψει γρήγορα

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω πάρε μολύβι και χαρτί και κατέγραψε όλα τα συναισθήματά σου. Στη συνέχεια φτιάξε δύο στήλες: Στη μια κατέγραψε ένα πλάνο που θα σε βοηθήσει να επανέλθεις ξανά και στη διπλανή τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να σαμποτάρεις τον εαυτό σου παραμένοντας στην κατάσταση του θύματος. Να είσαι αντικειμενική. Το μυστικό για την επούλωση των συναισθηματικών πληγών είναι η αυτοπαρατήρηση. Να έχεις υπομονή, κάποιες μέρες θα είναι καλύτερες και κάποιες χειρότερες. Πρέπει όμως να έχεις την πίστη ότι αν προσπαθήσεις αρκετά και με τη βοήθεια του χρόνου θα μπορέσεις σύντομα να ξεφύγεις από μια κατάσταση που αυτή τη στιγμή μοιάζει με τέλμα. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *