Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Ψυχολογία & Ευεξία

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείς να κρατήσεις τη δίαιτα σου

Share

Όλοι μας γνωρίζουμε (οι περισσότεροι από πρώτο χέρι) πόσο δύσκολη είναι η απώλεια βάρους. Ίσως όμως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει γιατί συμβαίνει αυτό ούτε τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει το μυαλό μας.

Υπολογίζεται ότι ένα 75% περίπου των ατόμων που κάνουν κάποιου είδους δίαιτα απώλειας βάρους δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του. Και αυτό όχι από κούραση ούτε από τεμπελιά, αλλά επειδή το μυαλό του του «στήνει» παγίδες. Φαίνεται ότι αυτό το 75% σαμποτάρει το ίδιο τη δίαιτά του επιτρέποντας στο μυαλό του να λογοκρίνει, να κρίνει, να καταδικάζει, να σχολιάζει το ίδιο του το σώμα και τη σχέση του με το φαγητό. 

Γιατί συμβαίνει αυτό

Σαφέστατα υπάρχουν γενετικοί και βιολογικοί παράγοντες που μπορεί να μας δυσκολεύουν στη σχέση μας με το φαγητό. Κάποιοι χάνουν βάρος πιο εύκολα, κάποιοι παχαίνουν τρώγοντας ελάχιστα, κάποιοι έχουν περισσότερο λίπος κ.ο.κ. Ωστόσο ο καθένας που κάνει δίαιτα είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που παίρνει καθημερινά. Κακά τα ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε συναισθηματικά όντα που έχουμε την ικανότητα να εκλογικεύουμε τις καταστάσεις και όχι κυρίως λογικά όντα που μπορούν να αισθάνονται. Αυτό το δεύτερο μοιάζει περισσότερο με υπολογιστή. Έτσι το συναισθηματικό μυαλό μας πολύ συχνά επιβάλλεται στη λογική μας. Κάθε φορά που αλλάζει η διάθεσή μας (είτε ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό είτε όχι) αλλάζουν και οι αποφάσεις μας. Μπορεί για παράδειγμα να είμαστε τόσο χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι επειδή επιτέλους χάσαμε λίγο βάρος ώστε για να το γιορτάσουμε τρώμε ένα κομμάτι κέικ σοκολάτα ή ένα μεγάλο παγωτό. Αν αυτό δεν είναι σαμποτάζ τότε τι είναι;  

Εκπαιδεύοντας το μυαλό μας να υπακούει στη δίαιτά μας

Μπορούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε ή ότι πρέπει. Αλλά το να προσπαθούμε να πείσουμε το μυαλό μας να κάνει κάτι το οποίο δεν φαίνεται να το ενθουσιάζει είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Και γιατί μπορεί να μην ενθουσιάζεται; Γιατί του αρέσει πολύ το φαγητό, γιατί το βρίσκει μια ευκαιρία για γιορτή, γιατί νιώθει πολύ πιεσμένο ή στρεσαρισμένο, γιατί πιστεύει ότι δεν του αξίζει να είναι πιο όμορφος, πιο αδύνατος, πιο υγιής, γιατί κατά βάθος είναι πολύ ανασφαλής και έχοντας μάθει να αντιμετωπίζει τον κόσμο με κάποια περιττά κιλά τον κάνει να νιώθει πιο σίγουρος. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι, όσοι και οι άνθρωποι. Οι ψυχολόγοι όμως μας προτείνουν κάποιες ασκήσεις… υπακοής για το μυαλό μας προκειμένου η απώλεια βάρους να γίνει πιο εύκολη και μόνιμη. 

Σκέψου μιαν εναλλακτική μορφή κινητοποίησης

Αυτό μοιάζει λίγο με τρομοκρατία και εκφοβισμό, μπορεί όμως να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τη δίαιτα με μια θετική διάθεση: Θέλω να χάσω βάρος για να γίνω πιο υγιής, πιο όμορφος, πιο θελκτικός, πιο ενεργητικός. Στην πραγματικότητα χρειάζεται να ανησυχήσουμε για το τι θα μας συμβεί εάν δεν κάνουμε αυτές τις αλλαγές. «Αν δεν αδυνατίσω μπορεί να πάθω διαβήτη, να αποκτήσω καρδιακά προβλήματα, να αυξηθούν οι πιθανότητες να νοσήσω από καρκίνο». Αν αυτό δεν είναι τρομακτικό, τότε τι;

Προσπάθησε να εξασκηθείς λίγο στην αυτοσυγκράτηση.

Φαντάσου ότι η αυτοσυγκράτηση και η αυτοπειθαρχία είναι σαν ένα μυ. Όσο περισσότερο τον δουλεύεις τόσο πιο ισχυρός γίνεται και τόσο πιο εύκολο είναι να αποφεύγεις τον πειρασμό. 

Δημιούργησε έναν κύκλο βοήθειας.

Μόνο εσύ μπορείς να δημιουργήσεις τις ευκαιρίες ώστε να μπορέσεις να αλλάξεις. Ωστόσο η συναισθηματική βοήθεια που μπορείς να λάβεις από το οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον είναι πολύ σημαντική. Φρόντισε να βρίσκεσαι δίπλα σε ανθρώπους που σε αγαπούν, σε καταλαβαίνουν, σε στηρίζουν, σε ενθαρρύνουν και θέλουν να σε δουν να τα καταφέρνεις. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι θα ζητήσεις τη βοήθειά τους, δεν είναι ώρα για ντροπές.

Αντιμετώπισε την κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι υπάρχει ένας φαύλος κύκλος μεταξύ κατάθλιψης και περιττών κιλών: όσο περισσότερο τρώμε τόσο περισσότερη κατάθλιψη έχουμε και όσο πιο καταθλιπτικά νιώθουμε τόσο πιο έντονη γίνεται η ανάγκη μας να φάμε. Εκτός όμως από αυτό που είναι το καθαρά ψυχολογικό κομμάτι, υπάρχει και το διατροφικό. Πολλοί στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος κάνουν δίαιτες εξπρές ή αποκλείουν ολόκληρες διατροφικές ομάδες από το διαιτολόγιό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη βιταμινών ιδίως της Β12 που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αφού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία του νευρικού μας συστήματος. 

Προσπάθησε να καταλάβεις τα βαθύτερα αίτια.

Το να σπάσεις τις κακές συνήθειες είναι δύσκολο. Ωστόσο είναι εύκολο να τις παρατηρήσεις και να τις αναγνωρίσεις. Αφού το κάνεις αυτό δες ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι που γίνεται αυτό. Εάν μπορέσεις να κατανοήσεις τις καταστάσεις, τα συναισθήματα και τις αφορμές που πυροδοτούν αυτές τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές θα σου είναι πιο εύκολο να τις αντιμετωπίσεις. 

Πολέμησε το μυαλό σου.

Εάν θέλεις πραγματικά να χάσεις βάρος μην επιτρέπεις στο μυαλό σου να σε κρατάει πίσω. Αντιμετώπισε τα ψυχολογικά και συναισθηματικά θέματα που δυσχεραίνουν την πρόοδό σου και προχώρησε.

Μην ντρέπεσαι.

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτα ντρέπονται για τα περιττά κιλά τους και αποφεύγουν να πάνε στο γυμναστήριο. Μην είσαι ένας από αυτούς! Μην επιτρέπεις στο μυαλό σου να σε συγκρίνει συνεχώς με τα αδύνατα, γυμνασμένα σώματα γύρω σου και μην κοιτάζεσαι συνεχώς στον καθρέφτη. Εάν κάτι τέτοιο σου φαίνεται αδύνατο, ασκήσου με έναν προσωπικό γυμναστή. Εάν ούτε αυτό σου αρέσει βγες για περπάτημα, κάνε ποδήλατο, πήγαινε για κολύμπι, κάνε γυμναστική στο σπίτι σου με βίντεο από το YouTube.  

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *