Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Αυτοί είναι οι πιο διάσημοι μύθοι για το άγχος-Μην τους πιστεύεις

Share

Επειδή πολλά λέγονται, αλλά λίγα από αυτά είναι αλήθεια, βρήκα τους πιο γνωστούς μύθους για το άγχος, αφαίρεσα τη… σκόνη της παραπληροφόρησης και σου τους παρουσιάζω φρέσκους και δροσερούς! 

Το αλκοόλ μάς χαλαρώνει

Πρόκειται ίσως για έναν από τους πιο διάσημους και πιστευτούς μύθους για το άγχος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», το αλκοόλ στην πραγματικότητα διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους). Επίσης έρευνα του Παν/μίου του Σικάγου έδειξε ότι το αλκοόλ και το στρες μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο – να επιζητούμε το αλκοόλ για να αισθανθούμε καλύτερα όταν είμαστε αγχωμένοι, ενώ το άγχος να μειώνει την ανακούφιση που μας προσφέρει το αλκοόλ και να χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο αλκοόλ για να νιώσουμε καλύτερα.

Το άγχος αποτελεί κίνητρο δράσης

Θεωρούμε ότι όταν είμαστε λίγο αγχωμένοι είναι καλό γιατί γινόμαστε πιο δραστήριοι. Όμως ο Andrew Bernstein, συγγραφέας του βιβλίου «The myth of stress» («Ο μύθος του στρες»), υποστηρίζει ότι «η δέσμευση και η απόφασή μας να κάνουμε κάτι είναι αυτό που μας κάνει να δραστηριοποιηθούμε και όχι το ίδιο το στρες. Το στρες είναι απλώς το αρνητικό συναίσθημα που τα συνοδεύει».

Αν δεν έχεις συμπτώματα, δεν έχεις πρόβλημα

Οι διαταραχές ύπνου και τα προβλήματα βάρους είναι οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι κάποιος είναι αγχωμένος, αλλά δεν είναι τα μόνα. «Άνθρωποι με αγχώδεις ρυθμούς ζωής, που όμως δεν είχαν κανένα σύμπτωμα άγχους, ξαφνικά παθαίνουν έμφραγμα ή ανακοπή, στα οποία το άγχος έχει παίξει κύριο ρόλο», λέει η Kathleen Hall, Ph.D. «Μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερίνη ή διαβήτη. Αυτά τα συμπτώματα τα ονομάζουμε “αθόρυβους δολοφόνους”, γιατί ενώ νομίζουμε ότι διαχειριζόμαστε καλά το άγχος μας, εντούτοις αυτά υπάρχουν και προκαλούν άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες». 

Το άγχος είναι αναπόφευκτο 

Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτά που μας συμβαίνουν, εντούτοις μπορούμε να ελέγξουμε τις δικές μας αντιδράσεις απέναντι σε αυτά. Με τη γιόγκα και το διαλογισμό –προσπαθώντας δηλαδή να εστιάσουμε στο «εδώ και τώρα» και όχι να αφήνουμε τις σκέψεις μας να «καλπάζουν» ανεξέλεγκτα– μειώνονται οι επιδράσεις του άγχους στον οργανισμό μας καθώς και τα επίπεδα της κορτιζόλης. Δες τι πυροδοτεί το άγχος σου. Όταν ξέρεις ακριβώς τι σου συμβαίνει, γίνεσαι πιο ανθεκτικός στο στρες, γιατί είσαι προετοιμασμένος.

Είναι τα αρνητικά γεγονότα που προκαλούν άγχος

Αναμφισβήτητα οι άσχημες εμπειρίες μάς αναγκάζουν να κάνουμε κακές σκέψεις και μας προξενούν άγχος, όμως το ίδιο μπορεί να κάνουν και τα ευχάριστα, όπως π.χ. η γέννηση ενός παιδιού ή ένας γάμος. Δεν είναι το ίδιο το γεγονός που μας αγχώνει, αλλά η συναισθηματική μας ανταπόκριση σε αυτό. Οτιδήποτε μας βγάζει από τη ρουτίνα μας και προκαλεί δυνατά συναισθήματα –είτε θετικά είτε αρνητικά– μπορεί να μας αγχώσει πολύ.

Το στρες είναι χαρακτηριστικό των επιτυχημένων

Δυστυχώς η κοινωνία μας συνδέει το στρες με την παραγωγικότητα και την επιτυχία, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Το άγχος δεν σημαίνει ότι αξίζεις περισσότερο, ή ότι ανήκεις σε ανώτερη κοινωνική τάξη, ή ότι δουλεύεις πιο πολλές ώρες. Το υπερβολικό άγχος σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το αντιμετωπίσεις και όχι ότι όλα είναι καλά.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *