Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Αυτές είναι οι πιο γνωστές προλήψεις-Δες τι σημαίνουν

Share

Είτε τις πιστεύεις είτε όχι οι περισσότερες προλήψεις είναι περισσότερο για να γελάς παρά να φοβάσαι. Δες τι σημαίνουν οι πιο γνωστές από αυτές.

Πώς προέκυψαν οι προλήψεις; Ήταν άραγε τόσο αφελείς και ανόητοι οι πρόγονοί μας που τις πίστευαν ή μήπως αυτές αποτελούσαν έναν εύκολο και απλούστερο τρόπο επιβίωσης; Μάλλον το δεύτερο. Σε έναν κόσμο γεμάτο ανασφάλεια και αγωνία για το αύριο οι προλήψεις προσέφεραν μία αίσθηση σιγουριάς και ελέγχου της ζωής. Ίσως γι’ αυτό μάλιστα να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. 

Ο σπασμένος καθρέφτης

Όταν κοιτάμε έναν καθρέφτη αντικρίζουμε το είδωλό μας. Στους αρχαίους πολιτισμούς το κοίταγμα στον καθρέφτη ήταν ένας τρόπος να «δουν» και να συμβουλευτούν το μέλλον. Κοιτάζοντας λοιπόν έναν σπασμένο καθρέφτη βλέπεις ένα διαλυμένο, κατεστραμμένο είδωλο κάτι που μπορεί να φανεί σαν ένδειξη τραγωδίας ή κακοτυχίας.

Ο αριθμός 13

Ο αριθμός 12 για πολλούς αρχαίους λαούς ήταν ο τέλειος αριθμός. Οι Θεοί του Ολύμπου ήταν 12 καθώς και οι Τιτάνες. Οι Σουμέριοι διαιρούν το έτος σε 12 μήνες. Οι Αιγύπτιοι διαιρούν την μέρα σε 12 ώρες και 12 ώρες νύχτα. Οι φυλές του Ισραήλ ήταν 12. Οι μαθητές του Χριστού ήταν 12. Την Μεγάλη Πέμπτη διαβάζονται 12 περικοπές γνωστές ως τα 12 ευαγγέλια. Το 13 έρχεται λοιπόν να «σπάσει» την τελειότητα του 12 γι’ αυτό και θεωρείται γρουσούζικο.

Τετράφυλλο τριφύλλι

Σπάνιο να βρει κανείς ένα τετράφυλλο τριφύλλι και μάλλον αυτό είναι και η αιτία που θεωρείται σύμβολο εξαιρετικής τύχης. Τα τέσσερα φύλλα του συμβολίζουν την πίστη, ελπίδα, αγάπη και τύχη.

Πέρασμα κάτω από σκάλα

Η σκάλα όταν χρησιμοποιείται και στερεώνεται στον τοίχο σχηματίζει τρίγωνο. Κάποιοι αρχαίοι λαοί όπως οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν το τρίγωνο ως ιερό σχήμα, με αποτέλεσμα το πέρασμα ενός ανθρώπου από κάτω να διαταράσσει την «τελειότητά» του. Πιο πρακτικά βέβαια, θεωρείται γρουσουζιά επειδή περνώντας κάτω από τη σκάλα (που χρησιμοποιείται για να κάνει κάποιος δουλειά) διακινδυνεύεις είτε να σου έρθει κάτι στο κεφάλι είτε να την σκουντήσεις κατά λάθος και να προκαλέσεις ατύχημα.

Μαύρη γάτα  

Οι καημένες, οι μαύρες γάτες είχαν συνδεθεί με τις δυνάμεις του κακού και τις μάγισσες. Το Μεσαίωνα το μαύρο χρώμα συμβόλιζε το κακό και τα δαιμόνια ενώ πίστευαν ότι οι γάτες συντρόφευαν τις μάγισσες στις σατανικές τελετές τους. Μάλιστα στη γερμανική παράδοση η διασταύρωση με μαύρη γάτα θεωρούνταν σημάδι θανάτου και κακών ειδήσεων. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι λαοί που τις θεωρούσαν ως ένδειξη καλής τύχης. 

Κοράκια 

Αν και σήμερα θεωρούνται από τα πιο έξυπνα πλάσματα του ζωικού βασιλείου ωστόσο για τους προγόνους μας συμβόλιζαν επερχόμενο θάνατο.

Χτύπα ξύλο! 

Κατά τον Μεσαίωνα υπήρχε η πρόληψη ότι το να κάνεις μια δήλωση όπως π.χ. «Φέτος θα είναι μια καλή χρονιά» είναι κάτι αλαζονικό που μπορεί να προσελκύσει τον φθόνο των κακών πνευμάτων και να διαταράξουν τα σχέδιά σου. Οπότε κάνοντας μια τέτοιου είδους δήλωση χρειάζεται να χτυπήσεις ξύλο προκειμένου να αποπροσανατολίσεις τα πνεύματα. 

Δεν επιτρέπεται να δει ο γαμπρός τη νύφη τη νύχτα πριν το γάμο

Μια πρόληψη που μάλλον προέρχεται από την παλιά εποχή όπου τα ζευγάρια παντρεύονταν με προξενιό και συχνά δεν είχαν ούτε καν δει ο ένας τον άλλον πριν την ημέρα του γάμου τους. Κρατώντας λοιπόν τον γαμπρό και τη νύφη χωριστά ακόμα και τη νύχτα πριν το γάμο βεβαιώνονταν ότι κανείς από τους δύο δεν θα υποχωρούσε. 

Χυμένο αλάτι

Το αλάτι για τους αρχαίους λαούς ήταν πολύτιμο αφού αποτελούσε συντηρητικό για τη διατήρηση πολλών τροφών. Ήταν πολύ σημαντικό να μην πηγαίνει χαμένο γιατί αποτελούσε βασικό μέσο επιβίωσης. Όταν λοιπόν το αλάτι χυνόταν κάτω εθεωρείτο ανευθυνότητα και πρόσκληση στην καταστροφή και στην κακή τύχη. 

Φαγούρα στα χέρια

Σε πολλούς λαούς και παραδόσεις η φαγούρα στις παλάμες των χεριών σημαίνει ότι σύντομα το άτομο θα κρατήσει πλούτο, θα πάρει λεφτά. Εάν φυσικά η φαγούρα επιμένει καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου γιατί μπορεί να έχεις έκζεμα ή άλλη δερματική πάθηση. 

Το μάδημα της μαργαρίτας

«Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά» αναρωτιούνται συχνά οι ερωτευμένοι μαδώντας μια μαργαρίτα. Από που προέκυψε όμως αυτή η πρόληψη; Μάλλον από ένα γαλλικό παιχνίδι που παιζόταν έτσι ακριβώς. 

Λέμε γείτσες σε αυτόν που φταρνίζεται

Οι πρόγονοί μας δεν γνώριζαν πώς μεταδίδονται οι ασθένειες. Ήξεραν όμως ότι το φτάρνισμα μπορεί να είναι προάγγελός τους. Έτσι έλεγαν γείτσες σε αυτόν που φταρνιζόταν (δηλαδή υγεία σε σε) ως ευχή για να μην αρρωστήσει.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *