Type to search

Υγεία Ψυχολογία & Ευεξία

Αυτές είναι οι αιτίες που δεν μπορείς να συγκεντρωθείς-Τι να κάνεις

Share

Όλοι έχουμε τις μέρες μας. Κάποιες φορές λειτουργούμε άψογα, είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί, ενώ κάποιες άλλες στο μυαλό μας επικρατεί μια θολούρα. Αυτές είναι οι βασικότερες αιτίες που δεν μπορείς να συγκεντρωθείς

Δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ

Η έλλειψη ύπνου είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες που δεν μπορείς να συγκεντρωθείς την επόμενη μέρα. Βλέπεις δεν είναι μόνο το σώμα μας νωθρό όταν δεν κοιμόμαστε καλά το βράδι, αλλά και το μυαλό μας.  Σύμφωνα με το Χάρβαρντ, ο λιγοστός ύπνος (λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα) μας κάνει πιο απρόσεχτους και αφηρημένους, επηρεάζει την ικανότητα μάθησης και συγκέντρωσης, καθώς και τη μνήμη.  
Τι να κάνεις: 

  • Να κοιμάσαι 7-8 ώρες κάθε βράδυ.
  • Απέφυγε να κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
  • Να πηγαίνεις για ύπνο την ίδια πάντα ώρα ακόμα και τις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα.
  • Μην τρως βαριά φαγητά για βραδινό και να αποφεύγεις αλκοόλ και καφεΐνη.
  • Καλό είναι να μην γυμνάζεσαι έντονα 1-2 ώρες πριν πας για ύπνο. Η χαλαρή γιόγκα όπως π.χ. η γιν ή/και restorative γιόγκα (όχι αστάνγκα ή βινιάσα) μπορεί να σε βοηθήσει. 

Είσαι πολύ αγχωμένη

Όταν είμαστε αγχωμένοι, ο εγκέφαλός μας και το σώμα μας προσπαθεί τόσο σκληρά να απαλλαγεί από τη δυσάρεστη αυτή συναισθηματική κατάσταση που βρίσκεται, που του είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί σε κάτι άλλο. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει ένταση στον αυχένα και στους ώμους, μειωμένη λίμπιντο, πονοκεφάλους, εκρήξεις θυμού κ.ά.
Τι να κάνεις: 

  • Διαλογισμό και γιόγκα.
  • Να ασκείσαι τακτικά και να τρέφεσαι σωστά. 
  • Μην αναλαμβάνεις περισσότερες υποχρεώσεις από αυτές που μπορείς να φέρεις σε πέρας. 
  • Να κοιμάσαι 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Πεινάς ή έχεις έλλειψη από κάποια θρεπτικά συστατικά

Αποτέλεσμα της πείνας είναι να πέσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να νιώσουμε ζαλάδα ή και τάση λιποθυμίας, να έχουμε έλλειψη ενέργειας και να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε. Μπορεί όμως να ευθύνεται και η διατροφή μας, η οποία είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Ο εγκέφαλός μας για παράδειγμα χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει καλύτερα. Γι’ αυτό τρώγοντας ένα φρούτο μπορεί έστω και προσωρινά να βελτιωθεί η μνήμη και η ικανότητα συγκέντρωσής μας. Επίσης τα ω-3 λιπαρά οξέα (όπως αυτά που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια όπως π.χ. ο σολομός κ.ά.) έχουν μεγάλη σημασία για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Άλλες ευεργετικές τροφές είναι επίσης ο καφές ή το τσάι καφεΐνη σε μικρές ποσότητες, το τζίνσενγκ, τα αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, η μαύρη σοκολάτα και το κακάο, τα βατόμουρα καθώς και όλων των ειδών τα μούρα, τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Τι να κάνεις: 

  • Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα υγιεινό πρωινό όπως οι νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης με γάλα ή αβγά. 
  • Μην μένεις νηστική για περισσότερο από 4 ώρες. Ένα μικρό θρεπτικό σνακ όπως π.χ. λίγο τυρί ή μια χούφτα ξηροί καρποί, ή ένα φρούτο θα σε βοηθήσουν να συγκεντρώνεσαι καλύτερα.
    Δες εδώ ποιες είναι οι τροφές που μισεί ο εγκέφαλός σου.

Προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Μπορεί η ικανότητα να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα (γνωστή και ως multitasking) να έχει επαινηθεί και να αποτελεί συνηθισμένη τακτική για τους περισσότερους, ωστόσο δεν είναι και το καλύτερο. Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά και εμείς είμαστε  λιγότερο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί από ότι θα θέλαμε.
Τι να κάνεις:
Θέσε προτεραιότητες! Κάνε μια λίστα με ότι πρέπει να γίνει. Στη συνέχεια ξεκίνα από τα πιο σημαντικά που δεν χωράνε αναβολή, και μετά προχωράς προς τα άλλα. 

Έχεις διάσπαση προσοχής

Εάν σου είναι πραγματικά δύσκολο έως και αδύνατο να συγκεντρωθείς σε κάτι, και ήσουν έτσι σχεδόν από πάντα τότε ίσως να έχεις Διάσπαση Προσοχής. Στους ενήλικες έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Είσαι πάντα καθυστερημένη. Αφήνεις πράγματα μισοτελειωμένα και δυσκολεύεσαι να οργανωθείς. Είχες προβλήματα συμπεριφοράς σαν παιδί. Είσαι ιδιαίτερα παρορμητική και αφηρημένη.
Τι να κάνεις:
Εάν έχεις πολλά από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά ίσως πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό προκειμένου να γίνει σωστή διάγνωση και να λάβεις την ανάλογη βοήθεια εάν την χρειάζεσαι. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *