Art Objects_LILA: Εικαστικά έργα μοναδικής έμπνευσης
Share
Τέχνη και καθημερινότητα. Έννοιες αντίθετες ή σχετικές; Πώς μπορεί να μας εμπνεύσει η χρηστικότητα ενός αντικειμένου ώστε τελικά να το αναγάγουμε σε τέχνη και πότε η διακόσμηση γίνεται στείρα παρέμβαση; Η Λίλα Αθανασοπούλου και τα Art Objects_LILA έχουν τη δική τους απάντηση.
Τα Art Objects_LILA Πρόκειται για εικαστικά έργα που υποδηλώνουν συμβολισμό. Η φιλοσοφία τους είναι να κρύβουν μία ιστορία και πάνω σε αυτήν να πατά ο καθένας και να την εξελίσσει. Αντικείμενα με μια χρηστικότητα αποφλοιωμένη από την αυστηρότητα της καθημερινής αναγκαιότητας. Βιώνει κανείς την καθημερινότητά του με αυτά χωρίς να αποτελούν μια στείρα διακοσμητική παρέμβαση. Κάθε σειρά έχει τον δικό της χαρακτήρα, όμως όλες συμβάλλουν υποσυνείδητα στην αισθητική του χώρου, ενεργοποιούν την σκέψη και η οντότητά τους προσδιορίζεται από τα ίδια αλλά και από τον χρήστη. Πιο συγκεκριμένα, η σειρά Braille απευθύνεται σε μη βλέποντες, γιατί φιλοσοφία του studio LILA architect+designer είναι πως η τέχνη πρέπει να απευθύνεται σε όλους. Το μήνυμα και οι διαστάσεις είναι tailor made και διαφέρουν ανά έργο. Tα έργα μετρούν ήδη συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, δημοσιεύσεις σε περιοδικά, ενώ σημαντική στιγμή αποτέλεσε η διάκριση και η συμμετοχή όλων των αντικειμένων, στην έκθεση GREEK DESIGN=GOOD DESIGN.
ΗΕΛΙΟΝ
Αφορμή για έμπνευση, στάθηκε ένα μαροκινό μοτίβο. Η αλληλουχία των σημείων καθόρισε τις περιελίξεις των νημάτων που δίνουν μορφή και διαχωρίζουν τις στοιβάδες, προκειμένου να ολοκληρωθεί τελικά το σχήμα. Η διακριτή διάχυση και όχι η συγκέντρωση της ενέργειας, καθορίζει ένα σύνολο τόσο συμπαντικό όσο και αρχέγονο… Τα ξύλινα στοιχεία, άλλοτε φουτουριστικός πολεοδομικός ιστός και άλλοτε Τοτέμ των Μάγια. Το μήνυμα είναι ένα: ενέργεια, φως διάχυση, χαρά, ελπίδα. ΗΕΛΙΟΝ.
(Το έργο είναι επιτοίχιο με διαστάσεις custom made)
BRAILLE
“Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία τα μάτια δεν την βλέπουν…”by Antoine de Saint-Exupéry. Επιτοίχιο έργο με plexi_glass + φελλό.
Ακόμα και αν σκοτάδι καλύψει τα μάτια ή μόνο την παιδικότητά μας, νιώθω την ανάγκη να ανάψω ένα ΦΩΣ. Θέλω να μπω στο σκοτάδι για όσο μου επιτρέπει το θάρρος μου, για να προσφέρω το χέρι μου ή απλά και μόνο για να επαναπροσδιορίσω τις δικές μου σταθερές… Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να μάθω να επικοινωνώ και ίσως να μπορώ να αφήσω το δικό μου μήνυμα, απλά για να δείξω πως νοιάζομαι. Μια συστοιχία plexi-glass που “φαίνεται” τυχαία, αλλά δεν είναι, στην γραφή Braille. Ορατό ή μη, το μήνυμα είναι ΕΚΕΙ. Το “βλέπεις”;
BOX
Το BΟΧ είναι ένα μαύρο κουτί αναρτημένο από το ταβάνι με ένα εξάρτημα παλιάς μηχανής. Ένας κλειστός χώρος που φλερτάρει απευθείας με την ανθρώπινη περιέργεια, με την ακαταμάχητη εμμονή μας να ξεσκεπάζουμε το κρυφό και την ίντριγκα. Όμως, τι μπορεί κανείς να βρει όταν κρυφοκοιτάξει μέσα από την ξύλινη θυρίδα του; Από ένα προϊόν που μία εταιρεία επιθυμεί να προβάλλει, έως ένα μήνυμα που διέπει την ύπαρξή μας και ζεσταίνει την καρδιά μας· τόσο παλιό όσο και ο χρόνος. Δες!
HOUSES
Ο λακωνικός τρόπος σκέψης, η εκλεπτυσμένη αισθητική λουσμένη στον ήλιο, η διαφορετικότητα και ο μυστηριακός αριθμός 7, είναι η αποτύπωση αυτής της σύνθεσης. Γιατί εμείς οι Έλληνες είχαμε πάντα ένα σπίτι να ζήσουμε, να προστατευτούμε, να φιλοξενήσουμε. Απλό και διαχρονικό, που να αντέχει στα φυσήματα των “λύκων”. Έχουμε την ευλογία της Ελληνικής ανωτερότητας σε αισθητική, πνεύμα, ιστορία, dna. Ας το διαδώσουμε!
(Αναρτάται από το ταβάνι με ειδικό βιομηχανικό εξάρτημα + ειδικά λεπτά νήματα)
LESS IS MORE
Από βιομηχανική λάμα και ξύλο δημιουργήθηκε μια σύνθεση που αρχικά φαίνεται απλός συνδυασμός χρωμάτων. Κοιτώντας όμως πιο προσεχτικά, από τα ακρωνύμια των χρωμάτων σχηματίζονται λέξεις + οι λέξεις μήνυμα αειθαλές + ηχηρό: “Less is more” by Mies Van Der Rohe.
OBJECT Y
Έτσι όπως αρθρώνονται και αναπτύσσονται τα κλαδιά στο δέντρο, αυθόρμητα αλλά ποτέ τυχαία, έτσι αρθρώνεται και η ζωή μας αυθόρμητα μέσα από τις επιλογές που κάνουμε και πάντα υπάρχει κάτι κρυμμένο εκεί, μια διαδρομή με πολύχρωμο νήμα ή ένας μίτος που εμείς υφαίνουμε. Αποτυπώνοντας αισιοδοξία και ελληνικότητα, στο έργο “Y”, δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι οι διακλαδώσεις συμβολίζουν τις επιλογές και τα αναρίθμητα “Υ” (=WHY?) που μας τίθενται. Ένα μήνυμα ή μια εικαστική πινελιά που εμπλουτίζει την διαδρομή μας. Σιγουρέψου ότι αφήνεις ένα αποτύπωμα που να αξίζει!
PROFILE
Το studio LILA architect + designer με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από την Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ (NTUA).
Aσχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ δραστηριοποιείται και πειραματίζεται σ’ ένα ευρύ πεδίο κλίμακας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία και καταστήματα, αλλά και σχεδιασμό αντικειμένου.
Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικής και design και άρθρα με έργα του γραφείου, έχουν παρουσιαστεί περιστασιακά σε ελληνικές εκδόσεις.
Στόχο αποτελεί η γνησιότητα και η μοναδικότητα, αποτυπωμένη σε κάθε έργο μέσα από την βιωματική δυναμικότητα του χώρου, προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ζωής, έχοντας σαν γνώμονα την βιοκληματική και ενεργειακή αναβάθμιση των έργων αλλά και interior design μέσα από οικονομικές προτάσεις σχεδιασμού, φτάνοντας μέχρι και τον σχεδιασμό αντικειμένου.
Site: http://www.architectlila.gr
Facebook Page: LILA architect + designer
Linkedin Account: Lila Athanasopoulou
Instagram: lila_architect_design