Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Απρόσμενες συνήθειες που μπορεί να οδηγήσουν σε διαζύγιο

Share

Μπορεί ο μεγαλύτερος εχθρός του γάμου σου να είσαι εσύ η ίδια και κάποιες συνήθειες σου! Σου φαίνεται παράξενο, το καταλαβαίνω. Οι έρευνες όμως άλλα λένε!

Κάποιες φορές τα ζευγάρια χωρίζουν γιατί πραγματικά υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα που φέρνουν τους δυο συντρόφους σε σύγκρουση. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες που οι σύζυγοι απλώς απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, χωρίς προφανή αιτία. «Τους τελείωσε ο έρωτας» είναι η λαϊκή έκφραση. Πώς όμως και γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν κάποιες απρόσμενες και φαινομενικά αθώες συνήθειες, που βαρύνουν αρκετά τη σχέση και σταδιακά απομακρύνουν τον έναν από τον άλλο. 

Ακολουθούν χωριστούς δρόμους (κυριολεκτικά)

Ο ένας εργάζεται μισή ώρα μακριά από το σπίτι προς τα βόρεια και ο άλλος μισή ώρα προς τα νότια. Εφόσον όμως το σπίτι βρίσκεται στη μέση όλα είναι καλά, ε; Όχι ακριβώς λέει έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι τα ζευγάρια που οι δυο σύζυγοι εργάζονται σε αντιδιαμετρικές κατευθύνσεις είναι πιο δυστυχισμένα από αυτά που αμφότεροι πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν οι σύντροφοι μετακινούνται προς την ίδια κατεύθυνση νιώθουν ότι έχουν τους ίδιους στόχους στη ζωή και μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες, λένε οι ερευνητές. Θα το σκεφτόσουν ποτέ; Εγώ όχι!

Δεν είσαι ο τύπος που χαμογελά

Αν στις παιδικές και εφηβικές σου φωτογραφίες ήσουν πάντα σκυθρωπή έχεις 5 φορές περισσότερες πιθανότητες ο γάμος σου να καταλήξει σε διαζύγιο. Σε αυτό το «ωραίο» συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου DePauw. Ένα μεγάλο, λαμπερό, φωτεινό χαμόγελο δείχνει ότι αδιαμφισβήτητα έχεις θετική διάθεση απέναντι στα πράγματα κάτι που θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα στο γάμο σου. Άλλωστε το χαμόγελο είναι κολλητικό και αν χαμογελάς συχνά εσύ αυξάνονται οι πιθανότητες να παρασύρεις και τον σύντροφό σου. Και μην ξεχνάς: οι εκφράσεις του προσώπου επηρεάζουν και την συναισθηματική σου κατάσταση.

Δεν έχεις ενεργοποιημένο το μηχανισμό προστασίας γάμου

Και όμως φίλη μου, υπάρχει Μηχανισμός Προστασίας Γάμου! Τι σημαίνει αυτό; Όταν πραγματικά αγαπάς κάποιον δεν έχεις μάτια να κοιτάξεις άλλον. Ακόμα και αν αυτός ο άλλος είναι πραγματικά πολύ όμορφος, σε φλερτάρει ή σε κοιτάζει, τον θεωρείς λιγότερο όμορφο από ότι είναι. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου McGill, ότι δηλαδή υπάρχει ένας προστατευτικός μηχανισμός (που μπορεί ούτε καν να μην τον έχουμε προσέξει), ο οποίος -όταν αγαπάμε ειλικρινά και βαθιά τον σύντροφό μας- μας κάνει να θεωρούμε τους άλλους υποψήφιους συντρόφους λιγότερο ελκυστικούς. Αν λοιπόν «πιάσεις» τον εαυτό σου να ενθουσιάζεται με κάποιον όμορφο άντρα, μάλλον είναι ώρα να δουλέψεις περισσότερο την υπάρχουσα σχέση σου.

Μένετε στο ενοίκιο

Είναι πιο πιθανό ότι θα πάρουν διαζύγιο τα ζευγάρια που νοικιάζουν σπίτι παρά αυτά που μένουν σε δικό τους σπίτι, σύμφωνα με μια ομάδα οικονομολόγων του Hunter College. Όταν οι σύζυγοι μένουν σε ενοίκιο φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο να χωρίσουν και να βρει ο καθένας άλλο σπίτι για να συνεχίσει τη ζωή του. Ενώ όταν το σπίτι είναι κοινό είναι δύσκολο να αποφασίσουν τι θα κάνουν, αν θα το πουλήσουν, ποιος θα το κρατήσει, αν θα το μοιράσουν κ.λπ. Οπότε προσπαθούν περισσότερο να λύσουν τις διαφορές τους.

Αρέσουν και στους δυο σας τα ακριβά πράγματα

Μπορεί όταν τον συνάντησες να εκτίμησες την Armani γραβάτα του και αυτός την Gucci τσάντα σου. Φαίνεται όμως ότι ο γάμος σας δεν έχει και πολύ ρομαντικές βάσεις. Δεν πρόκειται για σχέση made in heaven, αλλά μάλλον made in Italy. Τα ζευγάρια που αγαπούν τα χρήματα και τα λούσα έχουν 10-15% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο, από αυτά που δεν θεωρούν τα χρήματα και τόσο σημαντικά. Τείνουν να διαφωνούν περισσότερο στα οικονομικά ακόμη και αν είναι πλούσιοι, ενώ δεν είναι τόσο δοτικοί μεταξύ τους. 

Κάνεις παρέα με τα λάθος άτομα

Η μαμά σου θα στο έλεγε από μικρή: «Να προσέχεις με ποιους κάνεις παρέα, να μην σε παρασύρουν». Για άλλη μια φορά η μαμά σου είχε δίκιο! Τα άτομα που κάνουν παρέα με διαζευγμένους έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν και αυτά σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Brown. Όλα τα άτομα που κάνουμε παρέα μάς επηρεάζουν συναισθηματικά και κατ’ επέκταση και τη διάθεσή μας απέναντι στη σχέση μας. Οι άνθρωποι λοιπόν που κάνουν παρέα με χωρισμένους έχουν 147% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν και οι ίδιοι. 

Μόνο εσύ κρατάς τσιγάρο

Κάποτε καπνίζατε και οι δυο. Τώρα πια μόνο εσύ. Καπνίζεις, παραπονιέται, νευριάζεις, στην λέει, τσακώνεστε, αγχώνεσαι και θέλεις να καπνίσεις ξανά. Το σκηνικό σου φαίνεται γνωστό; Καταλαβαίνεις λοιπόν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν και οι δύο σύζυγοι καπνίζουν δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη σχέση. Εάν όμως ο ένας από τους δύο το κόψει τότε οι πιθανότητες διαζυγίου αυξάνονται κατά 95%. Κόψτε το και οι δύο βρε παιδιά αυτό το ρημάδι. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *