Από εδώ ως την ευτυχία – Ο χάρτης της προσωπικής μας Οδύσσειας
Share
Η ευτυχία δεν είναι θεϊκό δώρο, ούτε θα την βρούμε τυχαία μια μέρα μπροστά μας. Είναι ένα ταξίδι μακρύ, με εμπόδια που όμως αξίζει να το κάνουμε. Αν είσαι έτοιμη να ανοίξεις τα φτερά σου για να βρεις τη δική σου Ιθάκη εδώ είναι το ταξίδι, οι σταθμοί και η στρατηγική που θα σε οδηγήσουν στην προσωπική σου ευτυχία!
Κάθε καλοκαίρι ανυπομονούμε να ταξιδέψουμε, να χαλαρώσουμε δίπλα στο κύμα, να χαϊδέψει το σώμα μας ο ήλιος, να ανακατέψει ο άνεμος τα μαλλιά μας. Συνήθως παράλληλα με το σώμα μας ευνοείται και η ψυχή και το πνεύμα μας. Λίγες μόνο μέρες μακριά και αναζωογονείται όλη μας η ύπαρξη. Επιστρέφοντας όμως πίσω, στις συνηθισμένες ασχολίες ανακαλύπτουμε, όμως, ότι όλα είναι έτσι όπως τα είχαμε αφήσει, η καθημερινότητα είναι εκεί και εμείς -παρ’ όλες τις καλές προθέσεις μας- είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι. Η μαγεία αρχίζει να ξεφτίζει, να χάνει τη λάμψη και τα χρώματά της… Κι όμως είναι στο χέρι μας να την κρατήσουμε για πάντα.
Το ταξίδι αρχίζει
Υπάρχει ένα ταξίδι που μπορούμε όλοι να κάνουμε, ένα ταξίδι που δεν απαιτεί χρήματα, ούτε μετακινήσεις. Είναι το ταξίδι στη δική μας Ιθάκη, στην προσωπική μας ευτυχία και αυτοεκπλήρωση, το ταξίδι προς τον πιο ολοκληρωμένο μας εαυτό. Και -όπως ακριβώς το όρισε και ο ποιητής- το μονοπάτι προς την ευτυχία σπανίως είναι ευθύ και στρωτό, είναι όμως γεμάτο εμπειρίες και ευκαιρίες για γνώση. Σαν άλλος Οδυσσέας καλούμαστε να θέσουμε τον προσωπικό μας Στόχο και προκειμένου να τον επιτύχουμε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ανήμερα Θηρία, Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, την Κίρκη και την Καλυψώ. Μοναδική μας έγνοια να φτάσουμε εκεί που από την αρχή ορίσαμε ως Στόχο. Όμως ακόμα και εκεί πρέπει να δώσουμε την τελική μας μάχη, αυτή με τους Μνηστήρες. Θα μπορούσαμε άραγε να σχεδιάσουμε το δικό μας χάρτη βασισμένοι στην ιστορία του Οδυσσέα;
Η ζωή μια θαλασσογραφία
Έχουμε συνηθίσει οι χάρτες να αναφέρονται σε δρόμους της στεριάς, όμως το παγκόσμιο ρευστό σκηνικό «επιβάλλει» να σκεφτούμε το δρόμο μας θαλάσσιο. Η χρήση ενός θαλάσσιου χάρτη είναι επιβεβλημένη καθότι είναι πολύ πιο δύσκολο να προσανατολιστούμε στη θάλασσα παρά στην ξηρά. Αν έχεις δημιουργικές ανησυχίες θα χρειαστείς πολλές φωτογραφίες από περιοδικά ή το ίντερνετ, κόλλα και ψαλίδι. Αλλιώς ένα χαρτί και ένα μολύβι είναι αρκετό.
Βίρα τις άγκυρες
Νήσος 1η Η Ιθάκη – Ο Στόχος
Αν δεν έχεις σαφή στόχο για το ποια είναι η προσωπική σου Ιθάκη, για το τι θεωρείς σημαντικό και θέλεις να κατακτήσεις, τότε θα βολοδέρνεις στα κύματα όλη σου τη ζωή χωρίς ποτέ να τα καταφέρεις.
Θέσε λοιπόν το στόχο σου ξεκάθαρα γραπτώς ή αν θέλεις σχεδιάζοντας την Ιθάκη σου σε μπλε χαρτόνι και κολλώντας τις φωτογραφίες αυτές που την αντιπροσωπεύουν. Ο στόχος σου μπορεί να είναι οτιδήποτε: να σπουδάσεις, να μάθεις μια ξένη γλώσσα, να αλλάξεις δουλειά, να αδυνατίσεις, να κόψεις το κάπνισμα ή ότι άλλο…
Νήσος 2η Το νησί της Καλυψώς – Το παρών
Η Οδύσσεια ξεκινά με τον Οδυσσέα ναυαγό στο νησί της Καλυψώς, έχοντας ήδη περιπλανηθεί για 9 χρόνια, και τους Θεούς να αποφασίζουν για τη μοίρα του. Είναι το νησί του «τώρα», του παρόντος.
Αναλογήσου και γράψε ή φτιάξε κολλώντας φωτογραφίες στο κολάζ σου για το πώς είναι η κατάσταση της ζωής σου αυτή τη στιγμή, πώς περνάς τη μέρα σου, πώς είναι οι σχέσεις σου με τους άλλους. Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια πώς είναι η ζωή σου σήμερα χωρίς να παραλείψεις τίποτα.
Νήσος 3η Το νησί των Φαιάκων – Οι ικανότητές σου
Όταν ο Οδυσσέας βρέθηκε στο νησί των Φαιάκων, όχι απλώς περιθάλπεται από τη Ναυσικά και τον πατέρα της Αλκίνοο, αλλά του δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει τις ικανότητές του και αφού αποκαλύψει την ταυτότητά του να εξιστορήσει το ποιος είναι, από που ξεκίνησε, ποια τα κατορθώματά του.
Δημιουργήσε το επόμενο νησί σου συνεχίζοντας το κολάζ ή καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια ποιες είναι οι δικές σου ικανότητες, ποια τα ταλέντα σου και πώς θα μπορούσες να τα εκμεταλλευτείς.
Νήσος 4η Στη χώρα των Κυκλώπων – Τα ελαττώματά σου
Τα ελαττώματα του Οδυσσέα, η έμφυτη περιέργειά του, η πονηριά και το ανήσυχο πνεύμα του τον ώθησαν στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, ο οποίος και καταβρόχθισε κάποιους συντρόφους του. Χάρις όμως σε αυτά τα ίδια του τα ελαττώματα κατάφερε να εξαπατήσει τον Κύκλωπα, να τον τυφλώσει και να διαφύγει.
Φτιάξε το επόμενο νησί σου στο κολάζ, ή κατέγραψε ποια νομίζεις ότι είναι τα ελαττώματά σου, αυτά τα οποία σε εμποδίζουν να εξελιχθείς και να κατορθώσεις αυτά που θέλεις. Μήπως κάποια ή και όλα έχουν κάποια θετική απόχρωση; Μήπως μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και προς όφελός σου; Ή μήπως χρειάζεται να εξετάσεις πώς μπορείς να τα διορθώσεις;
Νήσος 6η Το νησί του Αιόλου, η χώρα των Λαιστρυγόνων, το νησί της Κίρκης – Παίρνοντας πληροφορίες και μαζεύοντας γνώσεις.
Η περιπλάνηση του Οδυσσέα από νησί σε νησί, ο χαμός των συντρόφων και των πλοίων του και η κατάληξή του στο νησί της Κίρκης τον δίδαξε να μην καθησυχάζεται και να μην εμπιστεύεται τυφλά τους άλλους, να μην χαλαρώνει όταν είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα και τη νίκη, αλλά να επαγρυπνά συνεχώς. Είναι το δικό του μάθημα από τη ζωή, οι πληροφορίες που θα τις χρειαστεί και αργότερα.
Σχεδίασε τα νησάκια σου ή κατέγραψε ποια από αυτά που σου έχουν ήδη συμβεί σου χάρισαν μαθήματα ζωής, ποιες πληροφορίες έχεις αλιεύσει από την πορεία σου και θα μπορούσαν να σου φανούν χρήσιμες και στη συνέχεια. Επαναφέροντας στο μυαλό μας τις προηγούμενες εμπειρίες μας μπαίνουμε σε μια κατάσταση συνειδητής μάθησης όπου θα μας είναι πιο εύκολο να τις αξιοποιήσουμε.
Νήσος 7 Η επίσκεψη στον Άδη – Η Αλήθεια ίσως κρύβεται μέσα μας
Στη χώρα των Κιμμερίων όπου βασιλεύει το σκοτάδι, ο Οδυσσέας καθ’ υπόδειξη της Κίρκης καλεί τις ψυχές των νεκρών. Ο μάντης Τειρεσίας τότε -αν και τυφλός- «είδε» την αλήθεια: πηγή των δεινών του Οδυσσέα είναι ο θεός Ποσειδώνας. Και του αποκάλυψε και τις άλλες του περιπέτειες καθώς και το τέλος των μνηστήρων. Πιο σοφός τώρα ο Οδυσσέας θα συνεχίσει το ταξίδι του.
Καθώς συμπληρώνεις σιγά σιγά το κολάζ σου ήρθε η στιγμή να στραφείτε προς τα μέσα σου, γιατί μόνο οι ίδιοι γνωρίζουμε την Αλήθεια μας. Είναι πράγματι σημαντικός ο Στόχος σου για σένα; Θέλεις πραγματικά να τον επιτύχεις; Μήπως αυτό που σε σταματά δεν είναι παρά ο ίδιος σου ο Εαυτός σπρωγμένος από κάποιο ενδόμυχο φόβο; Προχώρησε το κολάζ σου (ή διάβασε ξανά τις σημειώσεις σου) παρατηρώντας το 1ο, το 2ο και το 6ο νησί σου και αναθεωρώντας οτιδήποτε δεν σου ταιριάζει. Η πραγματικότητά μας γράφεται καθημερινά και ακολουθεί τις συνθήκες ζωής μας. Αυτά που κάποτε μας φαινόνταν ενδιαφέροντα μπορεί πια να μας κουράζουν και μόνο εμείς είμαστε σε θέση να το αποφασίσουμε.
Νήσος 8 Σειρήνες, Σκύλλα, Χάρυβδη, Βόες Ήλιου – Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης
Οι περιπέτειες του Οδυσσέα συνεχίζονται, καθώς τα εμπόδια είναι πολλά. Κάνει λάθη, τα διορθώνει, χάνει τους συντρόφους του, προσπαθεί μόνος του ξανά και ξανά ώσπου τελικά να μάθει από τα λάθη του, να καταλήξει στο νησί των Φαιάκων και να δεχτεί τη βοήθεια τους.
Συνέχισε να μελετάς το 1ο, 2ο, και 6ο νησί σου και να το ενημερώνεις τακτικά βάσει των εμπειριών σου. Να αποδέχεσαι τα λάθη σου και να μαθαίνεις από αυτά. Και συνειδητοποίησε δύο πράγματα:
α. Ότι με αυτόν τον τρόπο έχεις μια σαφή εικόνα του τρόπου που θέλεις να κατακτήσεις το Στόχο σου.
και β. Ότι ακολουθείς τον τρόπο ζωής που επέλεξες βαδίζοντας προς αυτόν, τον δικό σου Στόχο.
Νήσος 9 Άφιξη στην Ιθάκη – Απαιτώντας αυτό που σας ανήκει
Κουρασμένος ο Οδυσσέας από την 10χρονη περιπλάνησή του φτάνει στην Ιθάκη, αλλά και εκεί πρέπει να διεκδικήσει αυτό που δικαιωματικά του ανήκει: το βασίλειό του. Έχοντας περάσει όλες αυτές τις περιπέτειες, αποκτώντας εμπειρίες μοναδικές, γνωρίζοντας τον εαυτό του και τις ικανότητές του μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα τους μνηστήρες και να τους κατατροπώσει.
Ελπίζω όλοι μας να φτιάξουμε -και τελικά να φτάσουμε- στο τελευταίο νησί μας, στην Ιθάκη μας. Όλοι μας γεννηθήκαμε για να γίνουμε ο εαυτός μας μέσα από τις εμπειρίες της ζωής μας. Ο προορισμός του Οδυσσέα ήταν η Ιθάκη, αλλά η διαδρομή και η μοίρα του έφτιαξαν την Οδύσσεια. Αυτό που σφυρηλάτησε το χαρακτήρα του ήταν ο Στόχος του, το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα του όμως αυτό που έδωσε νόημα στη ζωή του, ήταν οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες που συνάντησε και τις πολέμησε, χωρίς ούτε μια στιγμή να σκεφτεί να τα παρατήσει. Και οι πιο δύσκολες στιγμές μας μας προετοιμάζουν για τα καλύτερα που θά ‘ρθουν, γι’ αυτό θα πρέπει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για το ταξίδι της ζωής, όχι μόνο για τα καλά αλλά και για τα άσχημα, γιατί είναι κομμάτι αυτού που είμαστε, αυτού που γίναμε. Άλλωστε ο επόμενος δρόμος είναι πάντα μπροστά μας.
«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι, χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στο δρόμο».