Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Απιστία: Πώς θα συνεχίσεις είτε μείνεις στη σχέση είτε προχωρήσεις

Share

Δεν είναι εύκολο να γιατρέψεις την ψυχή σου εάν ο αγαπημένος σου σε απατήσει. Δεν είναι μόνο ο έντονος πόνος της προδοσίας που δύσκολα ξεπερνιέται, είναι και η αίσθηση της απώλειας ενός προσώπου τόσο έμπιστου, ποθητού και λατρεμένου. Και τώρα πώς συνεχίζεις;

Θλίψη, θυμός, πένθος, οργή είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που μπορεί να περιγράψουν το πώς νιώθεις εάν ο αγαπημένος σου σε απατήσει. Τρελές σκέψεις εκδίκησης περνούν από το μυαλό σου, κάποιες στιγμές προσπαθείς να τον δικαιολογήσεις, κάποιες άλλες τον σιχαίνεσαι. Υπάρχουν φορές που ο θυμός και η αίσθηση της προδοσίας θολώνουν το μυαλό σου και άλλες που η λύπη σου είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορείς να συγκρατήσεις τους λυγμούς σου. Είναι αποδεκτά όλα τα συναισθήματά σου, όμως το ερώτημα που σε βασανίζει είναι ένα: Πώς προχωράς από εδώ και πέρα; Πώς γιατρεύεις την ψυχή σου μετά από μια απιστία;

Πώς θα προχωρήσεις και θα ξεπεράσεις την απιστία με ή χωρίς τον σύντροφό σου

Στρέψε την προσοχή σου προς τον εαυτό σου

Όταν η σχέση δύο ανθρώπων έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο ώστε ο ένας από τους δύο να είναι άπιστος, δεν μπορείς απλά να προσπαθείς να απαξιώνεις τις πληροφορίες και να υποκρίνεσαι ότι «είμαστε καλά». Δεν είσαστε! Όσο και αν θέλεις να αγνοήσεις τα γεγονότα εντούτοις υπάρχουν και είναι πραγματικότητα. Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθεις ότι έχει ξεσπάσει μέσα σου ολόκληρο τσουνάμι αρνητικών συναισθημάτων όπως επίσης και το να μην ξέρεις πώς να τα διαχειριστείς. Μόνο που αντί να χτυπάς, να φωνάζεις και να στρέφεσαι κατά του συντρόφου σου, είναι καλύτερο να στραφείς προς τον εαυτό σου και να σκεφτείς τι συνέβη. Πάρε το χρόνο σου ώστε να ξεπεράσεις το αρχικό σοκ και να αξιολογήσεις την κατάσταση. Δεν θέλεις ο θυμός σου να σε οδηγήσει να πάρεις μια παρορμητική απόφαση για την οποία αργότερα θα μετανιώσεις. Σκέψου πρώτα και αποφάσισε μετά.

Αναζήτησε βοήθεια στα αγαπημένα σου πρόσωπα ή σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας

Η απιστία είναι μια ιδιαίτερα μοναχική εμπειρία που μπορεί να γίνει οδυνηρή εάν δεν την μοιραστούμε με κάποιον της εμπιστοσύνης μας. Παρόλο που χρειάζεται να στραφούμε σε εμάς και στις δικές μας δυνάμεις προκειμένου να την ξεπεράσουμε, χρειαζόμαστε ωστόσο βοήθεια από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Ακόμα και αν αρχικά ντρεπόμαστε να εξομολογηθούμε τι συνέβη, είναι σημαντικό να βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Ένας αγαπημένος φίλος ή συγγενής μπορεί να μας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση. Εάν έχεις την οικονομική δυνατότητα μερικές επισκέψεις σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις καλύτερα.

Ρώτα τον εαυτό σου εάν αξίζει να αγωνιστείς για να μείνεις σε αυτή τη σχέση

Η απιστία δεν έχει πάντα σχέση με το αν κάποιος μας αγαπά ή όχι. Μια στιγμιαία απερισκεψία δεν σημαίνει αυτομάτως ότι η ίδια η σχέση είναι κακή. Εάν ο σύντροφός σου είναι καλός, ευγενικός, ενδιαφέρεται και τρέφει συναισθήματα για σένα, εάν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, αν δείχνει πραγματικά μετανιωμένος και ότι θέλει να προσπαθήσει για το καλύτερο, τότε ίσως αξίζει να προσπαθήσεις για να σώσετε τη σχέση σας. Σε αυτήν την περίπτωση ενδεχομένως η βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα βοηθήσει και τους δυο σας να διατηρήσετε τη σχέση σας ζωντανή με υπομονή, κατανόηση και διάλογο. Στον αντίποδα βέβαια, μια απιστία μπορεί να αναδείξει όλα τα τρωτά σημεία μιας σχέσης αποδεικνύοντάς σου ότι τελικά ο σύντροφός σου και εσύ δεν ήσασταν πλασμένοι ο ένας για τον άλλο.

Προσπάθησε να επικοινωνήσεις με τον σύντροφό σου, ιδιαίτερα εάν έχεις ανάγκη να γνωρίζεις τα γεγονότα προκειμένου να προχωρήσεις.

Είναι εύκολο να σιωπήσεις όταν είσαι πληγωμένη, ωστόσο ο διάλογος είναι σημαντικός προκειμένου να κατανοήσεις το τι έχει συμβεί, να βοηθήσεις τον εαυτό σου να γιατρευτεί πιο γρήγορα και να προχωρήσεις. Εάν αποφασίσεις να συνεχίσεις μαζί του τότε ο διάλογος θα βοηθήσει και τους δυο σας να αποκαταστήσετε την χαμένη σας εμπιστοσύνη. Αν πάλι αποφασίσεις ότι θέλεις να χωρίσεις τότε ίσως θέλεις να εξετάσεις τις λεπτομέρειες του τι ακριβώς συνέβη, προκειμένου να αποφύγεις μελλοντικά σου λάθη.

Σκέψου τι συνέβη στη σχέση σου 

Σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν κάποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα που είναι δυσλειτουργικά. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την απιστία του ενός εκ των δύο συντρόφων. Σε καμιά περίπτωση δεν φταις εσύ επειδή ο σύντροφός σου ήταν άπιστος. Γι’ αυτό, εάν προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο σε σένα, λέγοντάς σου ότι εσύ ή η συμπεριφορά σου τον «έκανες» ή τον «ανάγκασες» να πάει με άλλη, μην το δεχτείς. Από την άλλη βέβαια είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις και τις δικές σου ευθύνες προκειμένου να μην επαναλάβεις τα ίδια αυτά δυσλειτουργικά μοτίβα στο μέλλον. Μπορεί π.χ. να ένιωθες ότι αυτή η σχέση γινόταν ασφυκτική αλλά φοβήθηκες ή ντράπηκες να μιλήσεις με τον σύντροφό σου γι’ αυτό. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις ότι η ειλικρίνεια και ο ανοιχτός διάλογος μπορεί να βοηθήσει μια σχέση να επιβιώσει.

Κάνε πράγματα που σε βοηθούν να νιώσεις όμορφα

Η απιστία μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή, όμορφη, σημαντική ώστε κάποιος να σου είναι αφοσιωμένος. Είναι αρκετά συνηθισμένο συναίσθημα σε όποιον περνά αυτή την φάση, ωστόσο μην το αφήσεις να σε καταβάλλει. Αυτό που θα σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις είναι να σκέφτεσαι ποια είσαι, ποιες οι αρετές και τα ενδιαφέροντά σου, ποια τα ταλέντα σου. Βοηθά επίσης να καλλιεργήσεις όλα αυτά που είχες αφήσει πίσω θέλοντας να αφήσεις περισσότερο χώρο για τον σύντροφό σου π.χ. μαθήματα ζωγραφικής, έξοδο με φίλους, εκμάθηση ξένης γλώσσας ή μουσικού οργάνου κ.ά.

Αποδέξου την απιστία καθώς και το ότι σύντομα θα είσαι έτοιμη για μια νέα αρχή

Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο να αποδεχτεί το πώς νιώθεις και αποφάσισε εάν θέλεις να μείνεις ή να φύγεις. Αφού πάρεις την απόφαση σου, να είσαι έτοιμη για μια καινούρια αρχή. Και αυτό θα το επιτύχεις εάν θέσεις όρια στον πρώην σου και μείνεις προσηλωμένη στο μέλλον. Μην αφήνεσαι σε μια μετέωρη, γεμάτη πισωγυρίσματα σχέση. Είναι άσχημο γιατί σε καθυστερεί από το να βρεις μια μελλοντική και ίσως επιτυχημένη σχέση. Εάν πάλι αποφασίσεις να την κρατήσεις μην επιτρέπεις στον θυμό και στα πληγωμένα σου αισθήματα να σε επηρεάζουν. Θα πρέπει να την αντιμετωπίσεις σαν νέα και διαφορετική που θα βασίζεται στη μονογαμία. Η γιατρειά της ψυχής έχει να κάνει με την ειλικρίνεια που αντιμετωπίζεις τα πράγματα, αλλά κυρίως με την απόφασή σου να προχωρήσεις όσο και αν νιώθεις ότι τίποτα δεν πάει καλά στην παρούσα στιγμή. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *