Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Απέφυγε αυτές τις συμπεριφορές – Δείχνουν ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση

Share

Τα άτομα που έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση αποφεύγουν τις πιο κάτω συνηθισμένες συμπεριφορές σύμφωνα με τον συγγραφέα και ομιλητή οικονομικών και επιχειρησιακών ζητημάτων Scott Mautz. 

«Fake it till you make it» (κάν’ το στα ψέματα μέχρι να το επιτύχεις) λένε οι Αγγλοσάξωνες και είναι μια πολύ αγαπημένη μου φράση. Και αυτό γιατί πολύ συχνά οι συμπεριφορές μας είναι αποτέλεσμα των συνηθειών και των πεποιθήσεών μας και ο μόνος τρόπος για να τις αλλάξουμε είναι να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες. Και πώς θα γίνει αυτό; Αργά και σταθερά μιμούμενοι συνειδητά και όσο πιο συχνά μπορούμε τις συμπεριφορές αυτές που επιδιώκουμε να αποκτήσουμε. Αρχικά θα μας φανεί παράταιρο, όμως σιγά σιγά θα μας γίνει δεύτερη φύση υποκαθιστώντας τις παλιές μας συμπεριφορές.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι ανέφικτο

Ο Scott Mautz, συγγραφέας και ομιλητής οικονομικών και επιχειρησιακών ζητημάτων έχει περάσει όλη του τη ζωή δίπλα σε ηγετικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών. Έχει συναντήσει όλα τα ήδη προϊσταμένων από αυτούς που είχαν τόσο υψηλή αυτοπεποίθηση ώστε να θεωρούνται αλλαζόνες, μέχρι αυτούς που πίστευαν τόσο λίγο στον εαυτό τους ώστε δυσκολεύονταν να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση. Έτσι ο Mautz έφτιαξε μια λίστα με τις 14 συμπεριφορές που αποφεύγουν τα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση και οι οποίες μπορεί να σε βοηθήσουν αν τις υιοθετήσεις.

Αυτές τις συμπεριφορές αποφεύγουν όσοι έχουν αυτοπεποίθηση

Δεν επιζητούν την προσοχή και τον έπαινο

Στην πραγματικότητα αναζητούν ευκαιρίες να γιορτάσουν την επιτυχία των άλλων. Και όσο περισσότερο επαινείς τους άλλους, τόσο περισσότερο οι άλλοι επαινούν εσένα!

Δεν δικαιολογούνται 

Το να δικαιολογείσαι συνεχώς δείχνει μια προσπάθεια να αποφύγεις τις ευθύνες και το φταίξιμο. Όσοι έχουν αυτοπεποίθηση αναλαμβάνουν ευθύνες και δεν ανησυχούν μήπως τους κατηγορήσουν για τις αποφάσεις τους. Παραδέχονται τα λάθη τους και δεν κρύβονται πίσω από τις συνθήκες για να δικαιολογηθούν.

Δεν είναι αμυντικοί

Η άμυνα είναι η άλλη όψη του να δικαιολογείσαι συνεχώς για τις πράξεις σου μόνο που εδώ αντί να αποφεύγεις το ίδιος το φταίξιμο το ρίχνεις σε κάποιον άλλο. Τα άτομα με αυτοπεποίθηση γνωρίζουν πότε έχουν κάνει λάθος και πώς θα μπορούσαν να τα έχουν καταφέρει καλύτερα, γι’ αυτό και δε νιώθουν την ανάγκη να στραφούν εναντίον κάποιου άλλου.

Δεν φοβούνται τις συγκρούσεις

Η σύγκρουση είναι γι’ αυτούς ένας μηχανισμός για να προσπεράσουν τις διαφορές τους και τις διαφωνίες τους με τους άλλους, και να επιτύχουν επίλυση των προβλημάτων.

Δεν κρύβονται πίσω από την αναποφασιστικότητα

Το να μην παίρνεις μια απόφαση είναι και αυτό μια απόφαση, και μάλιστα πολύ κακή. Συχνά η αναποφασιστικότητα πηγάζει από την ανασφάλεια και το φόβο ότι θα πάρεις μια κακή απόφαση. Τα άτομα με αυτοπεποίθηση δεν ανησυχούν για το εάν έχουν δίκιο ή όχι, ανησυχούν για το τι είναι σωστό. Και αν κάνουν λάθος, έκαναν! Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Έπαιξες, έχασες, έμαθες, συνεχίζεις.

Δεν τους τρομάζει η κριτική…

…στην πραγματικότητα την επιζητούν. Εκτιμούν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι κάποιος ασχολήθηκε μαζί τους, επένδυσε το χρόνο του σε αυτούς και τους λέει τη γνώμη του γιατί μόνο έτσι θα διορθωθούν και θα γίνουν καλύτεροι.

Δεν νιώθουν ότι βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τους άλλους

Ακριβώς επειδή είναι επικεντρωμένοι στο πώς θα βελτιωθούν οι ίδιοι δεν σπαταλούν την ενέργειά τους συγκρίνοντας τον εαυτό τους με τους άλλους. Καλωσορίζουν τον ανταγωνισμό όταν εμφανιστεί, αλλά τον αντιμετωπίζουν σαν ευκαιρία να προσπαθήσουν περισσότερο για να βελτιωθούν, όχι για να κυριαρχήσουν.

Δεν φοβούνται να πάρουν θέση

Παίρνω θέση σημαίνει ότι δεν φοβάμαι να ξεχωρίσω και αυτό είναι δύσκολο για τους περισσότερους. Επιζητούν αποτελέσματα όχι επιβεβαίωση. Το να προξενούν με τη στάση τους διαφωνίες δεν τους τρομάζει γιατί έτσι όλα θα αντιμετωπιστούν και θα επιλυθούν.

Δεν τους τρομάζουν οι αποτυχίες και οι αναποδιές

Τα άτομα με αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες σαν ευκαιρίες που οδηγούν στην επιτυχία και δεν την εμποδίζουν. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα νιώθουν άσχημα όταν πότε-πότε δεν αποτυγχάνουν σε κάτι γιατί θεωρούν ότι δεν εξελίσσονται. 

Δεν τιμωρούν τον εαυτό τους μιλώντας του αρνητικά

Δεν αναρωτιούνται συνεχώς αν είναι αρκετά καλοί, είναι σίγουροι ότι είναι καλοί και αυτό τους αρκεί. Δεν αισθάνονται την ανάγκη να είναι τέλειοι, ούτε αυτομαστιγώνονται επειδή δεν είναι. Αποδέχονται τον εαυτό τους γι’ αυτό που είναι.

Δεν έχουν αρνητική ενέργεια

Όταν τα άτομα με αρνητική ενέργεια μιλούν διαχέουν την αρνητικότητά τους παντού στο χώρο. Στην πραγματικότητα το κάνουν επειδή οι ίδιοι δε νιώθουν καλά με τον εαυτό και τη ζωή τους και θέλουν να το ρίξουν αλλού. Όσοι έχουν αυτοπεποίθηση δεν το κάνουν γιατί δεν νιώθουν την ανάγκη να πιστέψουν στον εαυτό τους καταστρέφοντας τις ζωές και τη διάθεση των άλλων.

Δεν μιλούν συνέχεια για τον εαυτό τους

Το να μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου και τα επιτεύγματά σου το μόνο που κάνει είναι να τονίζει πόση έλλειψη αυτοπεποίθησης έχεις.

Δεν κάνουν τα πάντα μόνοι τους

Έχουν τη βεβαιότητα ότι έχουν μοιράσει σωστά αρμοδιότητες και αναλαμβάνουν τις ευθύνες γι’ αυτό.

Δεν ζητούν άδεια για τις πράξεις τους

Άδεια χρειάζεσαι για να χτίσεις σπίτι, όχι για να ζήσεις τη ζωή σου ή για να αποδώσεις στην εργασία σου. Με αυτόν τον τρόπο δεν δείχνουν ασέβεια προς τους άλλους, απλώς είναι αυτόνομοι. 

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *