Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Άνοιξη, η κατάλληλη εποχή για οργάνωση και ξεσκαρτάρισμα

Share

Είτε αφορά τα οικονομικά είτε το νοικοκυριό είτε τα ψυχολογικά μας, η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για οργάνωση. Έξυπνες προτάσεις για γυναίκες με πολύ μυαλό… και λίγο χρόνο!

Όταν περπατάς στο σπίτι σου αισθάνεσαι ήρεμη, σίγουρη ότι ελέγχεις τα πάντα, και περιστοιχίζεσαι από πράγματα που αγαπάς και αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής σου;  Αν όχι, πιθανόν τα περισσότερα από αυτά, όχι απλώς να μην τα χρειάζεσαι, αλλά ασυνείδητα να σου προκαλούν αφόρητο βάρος. Τώρα την άνοιξη λοιπόν είναι η κατάλληλη εποχή για οργάνωση αλλά και για ξεσκαρτάρισμα των περιττών.

Δημιουργώντας θέση για το καινούριο

Στο πέρασμα του χρόνου έχουν συσσωρευτεί πράγματα – ρούχα, παπούτσια, βιβλία, αντικείμενα– που έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όχι επειδή τα έχουμε ανάγκη, αλλά επειδή τα βλέπουμε συνέχεια μπροστά μας. Πώς μπορούμε να παραβλέψουμε τον συναισθηματικό παράγοντα, που μας κρατά αγκιστρωμένους με το παρελθόν και να αποφασίσουμε ποια είναι τελικά τα «άχρηστα» που πρέπει να ξεφορτωθούμε; Όταν κάτι μας προξενεί ευχαρίστηση, χαρά και θετικά συναισθήματα όταν το κοιτάζουμε, τότε αυτό πρέπει να το κρατήσουμε. Το περιττό είναι μια «μαύρη τρύπα», που ρουφά την ενέργειά μας και μας κρατά καθηλωμένους στο παρελθόν εμποδίζοντάς μας να αναπτυχθούμε και να εξελίξουμε τις δυνατότητές μας. Περιττό, είναι καθετί που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε εμάς και στη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε και τώρα ήρθε η ώρα να το πετάξουμε! 

1ος  τομέας – Διακόσμηση σπιτιού

Κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας αντιπροσωπεύει έναν τομέα της ζωής μας που έχει ανάγκη από ξεκαθάρισμα και ανανέωση. 

Η κουζίνα

Είναι η καρδιά του σπιτιού, εκεί όπου όλη η οικογένεια μαζεύεται για να τραφεί βασικά το σώμα αλλά μέσω της επικοινωνίας και της συζήτησης και το πνεύμα. Οραματίσου λοιπόν την κουζίνα σου και απάντησε στην ερώτηση: «Πώς θα ήθελα να τρέφεται η οικογένεια μου;» Θα ανακαλύψεις ότι θα θελήσεις να αδειάσεις τον πάγκο σου από τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς συχνά, καθώς και να δώσεις στην ανακύκλωση εκείνες που δεν λειτουργούν αλλά ήλπιζες ότι κάποια στιγμή ίσως τις επιδιορθώσεις, ότι θα πετάξεις τα τρόφιμα που έχουν λήξει καθώς και όλη την ντάνα με τα παλιά χωρίς καπάκια μπολ που απλώς στοιβάζονταν στο ντουλάπι σας. Και καθώς δημιουργείται χώρος, θα είναι πιο εύκολη η οργάνωση ώστε όλα να γίνουν πιο χρηστικά. 

Το καθιστικό

Είναι το μέρος που αντιπροσωπεύει τις κοινωνικές επαφές. Σκέψου πώς θέλεις να λειτουργήσει αυτός ο χώρος. Να είναι βασικά οικογενειακός για τηλεόραση και χαλάρωση, να εκτελεί και χρέη γραφείου ή πιο τυπικός για επισκέψεις; Ο καθορισμός της λειτουργίας του είναι αναγκαίος για να καθορίσεις τη διακόσμηση του. Αν «πνίγεται» από τα μπιμπελό, που η συνείδησή σου δεν σου επιτρέπει να πετάξεις επειδή είναι δώρα, συνειδητοποίησε ότι αυτό αφορά μόνο τα αντικείμενα και όχι το πρόσωπο που σου τα χάρισε.

Το μπάνιο

Για λόγους υγιεινής είναι σημαντικό το μπάνιο να είναι όσο το δυνατόν πιο λιτό και τακτικό, ώστε να διευκολύνεται το καθάρισμα. Πέτα οτιδήποτε δεν έχεις χρησιμοποιήσει τους τελευταίους 3 μήνες, το πιθανότερο είναι ότι από τη ζέστη και την υγρασία θα έχει αλλοιωθεί. Έλεγξε το οικιακό «φαρμακείο» και πέτα ότι έχει λήξει. Καθάρισε τα καλλυντικά σας, πέταξε τα αλλοιωμένα και χάρισε όσα δεν χρησιμοποιείς. 

Το υπνοδωμάτιο

Η κρεβατοκάμαρα είναι ο προσωπικός μας χώρος. Αναρωτήσου, πώς θα ήθελες να είναι η σχέση με τον σύντροφό σου; Αν είσαι μόνη σου σκέψου τι περιμένεις από μια σχέση; Και μετά αποφάσισε αν η τηλεόραση έχει θέση μέσα στην κρεβατοκάμαρα. Μήπως όλα αυτά τα χνουδωτά αρκουδάκια δεν εκφράζουν παρά μόνο την βαθύτερη ανάγκη σου για στοργή και τρυφερότητα; Αν ξεφορτωθείς τα περιττά θα αντιμετωπίσεις με περισσότερη ειλικρίνεια τα πραγματικά προβλήματα. Ανακατεμένο υπνοδωμάτιο; Ανακατεμένη ερωτική ζωή! Για σκεφτείτε το!

Συμβουλές οργάνωσης

  • Μην περιμένεις να γίνει απελπιστική η κατάσταση για να ξεφορτωθείς τη σαβούρα. Να το κάνεις από λίγο και συχνά. 
  • Πάρε τρία μεγάλα κουτιά για: αγαπημένα, πέταμα, ανακύκλωση και χώρισε αυτά που πρέπει να τακτοποιήσεις. 
  • Οργάνωσε την είσοδο του σπιτιού σου. Μια μικρή κομψή ντουλάπα–γκαρνταρόμπα, κατά προτίμηση με καθρέφτη, στην οποία θα αφήνεις παλτά, ομπρέλες, παπούτσια, παντόφλες, τσάντες, ώστε να μην στοιβάζονται και να δημιουργούν ακαταστασία. Ή με απλές βάσεις – γάντζους τοίχου, και ένα κομμάτι ταπετσαρία, δημιουργείς πολύ εύκολα το δικό σου πορτ μαντό. 
  • Όρισε ένα συγκεκριμένο μέρος (π.χ. το ράφι μιας βιβλιοθήκης), με ένα πολύμπριζο για να φορτίζεις τα κινητά.
  • Χρησιμοποίησε ωραία μεγάλα κουτιά για να ταχτοποιήσεις χαρτιά, λογαριασμούς, DVD, cd, τα παιχνίδια των παιδιών, και οτιδήποτε δημιουργεί ακαταστασία αλλά το χρειάζεσαι.
  • Οικογενειακά κειμήλια, αγαπημένα διακοσμητικά, ή συλλογές βρίσκουν τη θέση τους συγκεντρωμένα όλα σε μια βιτρίνα.

Τομέας 2ος Ντουλάπες

Οι ντουλάπες, όπως και οι αποθήκες και τα πατάρια, μοιάζουν με το υποσυνείδητό μας. Καταχωνιάζουμε ότι δεν ξέρουμε που να το ταχτοποιήσουμε καταλήγοντας να έχουμε πλήθος, άχρηστων στην πραγματικότητα πραγμάτων. Όσο περισσότερα στοιβάζουμε τόσο πιο απρόθυμες γινόμαστε να αντιμετωπίσουμε το χάος. Ο χρυσός για μένα κανόνας είναι: «Κάτι του οποίου την ύπαρξη έχεις ξεχάσει, σημαίνει ότι σου είναι άχρηστο, άρα πέτα το!».

  • Ρούχα που μας είναι μικρά, επειδή ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας θα αδυνατίσουμε, δείχνει ότι δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. 
  • Το σημαντικό είναι η οργάνωση! Χώρισε την ντουλάπα σου σε τομείς, ανάλογα με τις δραστηριότητές σου. Σπορ, γραφείου/εργασίας, παλτά/μπουφάν, βραδινά. 
  • Αν ο χώρος είναι μικρός τοποθέτησε κάτω από την ράγα της κρεμάστρας, μια σειρά με συρτάρια ή άλλη μια ράγα. Έτσι μπορείς π.χ. στην πάνω σειρά να βάζεις τα πουκάμισα στην κάτω τα παντελόνια. 
  • Οι ειδικές συσκευασίες αποθήκευσης ρούχων σε κενό αέρος θα σε βοηθήσουν να χωρέσεις τα εκτός εποχής ακόμα και κάτω από το κρεβάτι σου. 
  • Τακτοποίησε τα τζιν και τα παντελόνια σου ανάλογα με την εφαρμογή τους (φαρδιά, στενά, καμπάνα, κολλητά), ώστε να διευκολύνεσαι όταν θέλεις να κάνεις συνδυασμούς. 
  • Τακτοποίησε τα μπιζού σου σε διαφανείς θήκες που κρέμονται από τον τοίχο ή την ντουλάπα σου. Θα βρίσκεις ότι θέλεις με μια ματιά.
  • Βάλε τα ακριβά και αγαπημένα σου παπούτσια σε διαφανή κουτιά κάτω από το κρεβάτι. Βάλε τα απλά και καθημερινά σε παπουτσοθήκη. 
  • Χώρισε το καλάθι για τα άπλυτα σε τρεις ζώνες: λευκά, χρωματιστά και μαύρα. Θα γλιτώσεις χρόνο και χωρίς τα ατυχήματα της μεικτής πλύσης.

Τομέας 3ος  Οικονομικά

Ο τομέας των οικονομικών είναι αυτός που μας «πονάει» περισσότερο και ο πιο δύσκολος για να τον οργανώσουμε. Μια προσεκτική διαχείριση των οικονομικών μας, μπορεί να μας προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά βασικά να κρατήσει το νοικοκυριό μας μακριά από κάρτες και χρέη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ότι οι περισσότεροι επειδή αγχώνονται υπερβολικά με ζήτημα των χρημάτων, εθελοτυφλούν και δεν ξέρουν πώς να τα διαχειριστούν. 

  • Μην παρασύρεσαι από τις άτοκες δόσεις και προβαίνεις σε αγορές χρησιμοποιώντας την πιστωτική. Οι πολλές μικρές δόσεις αθροίζονται και δημιουργούν μια μεγάλη μηνιαία. 
  • Αν έχεις ήδη ένα μεγάλο χρέος, μην κλείνεις τα μάτια. Είναι πολύ εύκολο να επιμένεις να αγνοείς τις επιστολές και τα τηλεφωνήματα της τράπεζας, αλλά οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια θα μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα. 
  • Πρόσεξε τις μικρές καθημερινές σπατάλες. Οι καφέδες, το κολατσιό, το έτοιμο φαγητό, μειώνουν κατά πολύ τον οικονομικό προϋπολογισμό και χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αν ακόμα δεν κατάφερα να σε πείσω… κάνε τον πολλαπλασιασμό!
  • Να ελέγχεις συχνά τον λογαριασμό σου στην τράπεζα καθώς και τις αγορές σου και το πιστωτικό υπόλοιπο της κάρτας σου.  Όχι μόνο για να γνωρίζεις πόσα λεφτά έχεις, αλλά κυρίως για να μην διεξαχθούν απάτες από επιτήδειους εις βάρος σου!

Οι 10 συνήθειες των οργανωτικών ανθρώπων.

1η Απέφυγε τις ευκαιρίες, το γεγονός ότι κάτι είναι σε προσφορά δεν σημαίνει ότι το χρειάζεσαι πραγματικά. Κέρδισε τα τρία Χ: Χώρο, Χρόνο και Χρήμα, γυρνώντας τους την πλάτη.
2η Δεν είναι ανάγκη να είναι όλα τέλεια! Σε κάποια πράγματα θα είσαι καλή σε κάποια άλλα πάλι, όχι. Αποδέξου την ανθρώπινη φύση σου.
3η Να είσαι σαφής όταν τακτοποιείς τα πράγματά σου. Οι φάκελοι, τα κουτιά, τα βάζα και ότι χρησιμοποιείς να έχουν ετικέτες που να περιγράφουν σαφώς το περιεχόμενό τους. Η ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΑ» σύντομα δεν θα σου θυμίζει τίποτα.
4η Μην περιμένεις να φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο για να ξεφορτωθείς τη «σαβούρα». Σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ξεκαθαρίσεις έναν κάθε φορά τομέα του σπιτιού σου.
5η Ανακάλυψε αυτό που είναι καλό για σένα και σταμάτα να αγοράζεις και να δοκιμάζεις τα πάντα.
6η Φτιάξε το καλάθι των ακατάστατων και ρίξε μέσα οτιδήποτε δεν είναι στη θέση του και δεν έχεις χρόνο να το τακτοποιήσεις είτε είναι τα παιχνίδια των παιδιών, είτε πράγματα του συζύγου. Έτσι ο καθένας θα ξέρει που να ψάξει αν έχει χάσει κάτι
7η Ζήτα βοήθεια όταν νιώθεις ότι δεν θα τα καταφέρεις. Μην θέλεις να δίνεις συνεχώς την εντύπωση ότι είσαι η «σούπερ-γούμαν».
8η Μάθε να διαχωρίζεις τα συναισθήματά σου από τα αποκτήματά σου. Το τι κατέχεις δεν σημαίνει τίποτα για σένα ως άνθρωπο ούτε για τα συναισθήματά σου.
9η Να είσαι πάντα ένα βήμα μπρος! Είτε αφορά τα οικιακά σου αντικείμενα, είτε τα οικονομικά σου πάντα να φαντάζεσαι τι θα συμβεί αν… και να παίρνεις τις κατάλληλες αποφάσεις.
10η Χάρισε! Αυτό που είναι άχρηστο για σένα μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλο είτε είναι φίλος είτε φιλανθρωπικό ίδρυμα.  

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *