Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

Aναπάντεχοι λόγοι για να κάνεις πιο συχνά σεξ σύμφωνα με την επιστήμη

Share

Τώρα έχεις ακόμα περισσότερους λόγους για να κάνεις πιο συχνά σεξ, αφού σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα κάνει καλό στην ευεξία, την ψυχολογία αλλά και στην υγεία σου.

Αν χρειάζεσαι περισσότερα κίνητρα για να κάνεις πιο συχνά σεξ (δε νομίζω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις) τότε δες τι λένε οι επιστήμονες για τα πολλά του οφέλη σε όλο τον οργανισμό. Μετά από αυτό νομίζω ότι θα έχεις διάθεση να εκμεταλλευτείς όλες τις ευκαιρίες που μπορούν να σου δοθούν για να ενδώσεις στην κρεβατοκάμερα, το ντους, την παραλία, το αυτοκίνητο… Νομίζω ότι κατάλαβες. 

Κάνει καλό στον εγκέφαλο

Ο οργασμός αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, κάτι που τον κάνει να… λάμπει! Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα  εγκεφαλικής απεικόνισης (fMRI, δηλαδή Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού) σε γυναίκες κατά τη διάρκεια του οργασμού ανακάλυψαν ότι υπήρχε έντονη δραστηριότητα όχι σε μία αλλά σε δύο περιοχές του εγκεφάλου. Αυτά τα μηχανήματα μετράνε πόσο οξυγόνο χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα. Όσο πιο ενεργά είναι τα κύτταρα, τόσο περισσότερο οξυγόνο χρειάζονται το οποίο το λαμβάνουν μέσω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος. Κατά τη διάρκεια του οργασμού στέλνεται περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά να φτάνουν στους νευρώνες. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ωστόσο είναι αισιόδοξοι ότι είναι πολύ σημαντικό για τις γνωστικές λειτουργίες. 

Το σεξ μας βοηθά να αντιδρούμε καλύτερα στις αγχογόνες καταστάσεις 

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας παρατηρήθηκε ότι γυναίκες και άντρες που είχαν συχνές σεξουαλικές επαφές είχαν μικρότερη αρτηριακή πίεση (δηλαδή αντιδρούσαν καλύτερα στο στρες) όταν τους ζητήθηκε να κάνουν δημόσια ομιλία από αυτούς που δεν έκαναν σεξ ή έκαναν άλλου είδους σεξουαλικές πράξεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια του σεξ ο οργανισμός εκλύει οξυτοκίνη (την ορμόνη της αγάπης) η οποία έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει το άγχος. 

Μειώνει τους επίμονους πόνους έστω και προσωρινά

Μπορεί η δικαιολογία του πονοκεφάλου να είναι πολύ συχνή όταν μια γυναίκα δεν θέλει να κάνει σεξ, ωστόσο φαίνεται ότι είναι εντελώς λανθασμένη. Ίσα ίσα που φαίνεται ότι το εντελώς αντίθετο είναι σωστό. Φαίνεται λοιπόν ότι όταν πονάμε απελευθερώνεται ένα νευροπεπτίδιο στο νωτιαίο μυελό. Όταν ο κόλπος διεγείρεται σεξουαλικά τότε μπλοκάρεται η απελευθέρωσή του με αποτέλεσμα να μην πονάμε τόσο πολύ. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά ως και περισσότερο από μία μέρα. 

Αυξάνει τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος…

…φυσικά δεν εννοώ το αυτονόητο! Εντάξει σκοπός του σεξ είναι η αναπαραγωγή, δεν χωρά καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Χωρίς σεξ δεν υπάρχει εγκυμοσύνη! Ωστόσο σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο in Fertility and Sterility και στο Physiology & Behavior το συχνό σεξ ακόμα και εκτός των γόνιμων ημερών, προκαλεί αλλαγές στο σώμα που το προετοιμάζουν για εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να βοηθήσει ή να βλάψει τις πιθανότητες μας να συλλάβουμε. Για παράδειγμα μπορεί να βοηθήσει κάνοντας αλλαγές στον ιστό της μήτρας με σκοπό να γίνει πιο πιθανή η εμφύτευση ή αντίθετα να θεωρήσει το σπέρμα επιβλαβή εισβολέα και να τον αποβάλλει. Η συχνή σεξουαλική πράξη οποιαδήποτε μέρα του κύκλου και αν γίνεται, φαίνεται να στέλνει το σήμα στον οργανισμό να είναι έτοιμος να μείνει έγκυος. Μάλιστα αυτό συμβαίνει ακόμα και σε γυναίκες που χρησιμοποιούν προφυλακτικά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στην ίδια την σεξουαλική πράξη που προξενεί αυτό το αποτέλεσμα. Επιπλέον οι σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες έχουν χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονών κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών, κάτι που βέβαια ευνοεί την ωορρηξία. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *