Type to search

Ψυχολογία & Ευεξία

7 βιβλία που σου προτείνω να διαβάσεις ως τα Χριστούγεννα

Share

Ίσως για τους περισσότερους από εμάς να μην είναι και τόσο ρεαλιστικός ο στόχος να διαβάσουμε 7 βιβλία ως τα Χριστούγεννα, είναι πάντως ιδιαίτερα ευχάριστος και αξίζει να το δοκιμάσουμε! Εφτά απολαυστικά βιβλία, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, που όμως υπόσχονται να ζεστάνουν ευχάριστα την ψυχή και το πνεύμα μας μέσα στο κρύο του χειμώνα. Και αν δεν προλάβουμε να τα διαβάσουμε μέχρι τότε μπορούμε πάντα να τα διαβάσουμε και αργότερα ή να τα χαρίσουμε. Άλλωστε ένα βιβλίο είναι το τέλειο δώρο κάτω από το στολισμένο δέντρο.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ… της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το «Για να πεις τα κάλαντα» είναι ένα Ανθολόγιο με Κάλαντα από όλη την Ελλάδα, που τραγουδιούνται ολόκληρο τον χρόνο. Κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, της Άνοιξης, του Πάσχα. Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου επιτυγχάνει να μιλήσει για λαογραφικές πληροφορίες με μια γλώσσα γεμάτη συναίσθημα. Επιτυγχάνει να φέρει ένα πανάρχαιο έθιμο στο σήμερα.
Επιτυγχάνει να ταξιδέψει τον αναγνώστη στο βάθος της ιστορίας των καλάντων, αλλά και στο βάθος της ψυχής του, που, όσο και αν ενηλικιώνεται, κάπου μέσα της πρέπει να διατηρείται παιδική.Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Παπανικολάου στο πιάνο, ακουμπά εναρμονίσεις και τρόπους που μπορεί να μη συνδέονται παραδοσιακά με τα Κάλαντα, δένονται, όμως, απολύτως μαζί τους, αγκαλιάζοντας τη μοναδική βυζαντινή φωνή του Γιώργου Σταύρου.

Η ΔΙΑΤΡΙΒΗ του ΑΝΤΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ένα κοινωνικό θρίλερ μυστηρίου, ένα επικίνδυνο ταξίδι από την Αθήνα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, γεμάτο συναίσθηµα, αγωνία, συνωµοσίες, µε µια απρόβλεπτη διαδροµή.
∆έκα χρόνια µετά το ξέσπασµα του κορονοϊού, η Νίκη, µια σαραντάχρονη, δυναµική και ιδιαίτερα ευφυής Ελληνίδα επιστήμονας, προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διατριβή της που αφορά ένα πρόγραµµα προβλέψεων καταστροφών, έναν σύνθετο αλγόριθµο που µπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από την καταστροφή της. Παράλληλα εργάζεται για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε µια περίοδο ενός νέου ψυχροπολεµικού κλίµατος στην Ευρώπη, και ως µόνη µητέρα προσπαθεί να ισορροπήσει τη σχέση µε τον γιο της. Η απρόσµενη δολοφονία του Σουηδού συνεργάτη της την κάνει να αντιληφθεί ότι το πρόγραµµα που δηµιουργεί είναι περιζήτητο και αναγκάζεται να ξεκινήσει ένα περιπετειώδες ταξίδι στα φιόρδ, τα κανάλια, τα όµορφα τοπία και τους πολυσύχναστους δρόµους των ευρωπαϊκών πόλεων για να βρει τα κατάλληλα άτοµα που θα τη βοηθήσουν να το ολοκληρώσει. Όμως οι απειλές και οι μυστηριώδεις άνθρωποι θα την κυνηγήσουν μέχρι τέλους…

ΖΗΣΕ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΣΕΝ ΛΟΥΠΕΝ του STÉPHANE GARNIER

Σκέφτεστε το αδιανόητο, όταν θέλετε να πραγµατοποιήσετε το ανέφικτο; Αυτό κάνει ο Αρσέν Λουπέν για να πετύχει τα σχέδιά του. Πιστός πάντα στον εαυτό του, και στα στραβά και στα καλά του, χρησιμοποιεί πονηριά, εξυπνάδα και λογική για να πάει κόντρα στους μηχανισµούς της συλλογικής σκέψης.
Χαρισματικός και γόης, ο Αρσέν Λουπέν έγινε –και παραµένει– δηµοφιλής ήρωας από τότε που τον δηµιούργησε ο Μορίς Λεµπλάν, το 1905. Κι αν η ιδιαίτερη εξυπνάδα του αποτελεί σταθερά το κύριο προσόν του, η προσαρµοστικότητα και οι αντοχές του τον καθιστούν επίκαιρο πρότυπο. Ακόµα κι αν ξεπερνά κάποιες φορές τα όρια, έχει τους λόγους του. Είναι δυνατόν ένας κλέφτης να γίνει καθοδηγητής;
Ο Αρσέν Λουπέν θα σας βοηθήσει να βγείτε από δύσκολες καταστάσεις! Οι συμβουλές του θα σας διδάξουν πώς να πετύχετε τους στόχους σας, προσωπικούς και επαγγελματικούς. Θα σας διαθέσει την εξυπνάδα, το ταλέντο και τη γοητεία του. Τα µικρά και µεγάλα µυστικά του θα σας γίνουν γρήγορα απαραίτητα… Πώς µπορεί ο Αρσέν Λουπέν να φωτίσει διαφορετικά τη ζωή σας και πώς µπορεί αυτό να σας µεταµορφώσει ριζικά; Μήπως, αν δανειστούµε τη µατιά του Αρσέν, µπορέσουµε να ανακαλύψουµε εκ νέου τον εαυτό µας, να κοιτάξουµε µέσα µας, να γνωρίσουµε καλύτερα ποιοι είµαστε;

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑ

«Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Γρηγόρης Σταθόπουλος και ήρθα να καταγγείλω τη δολοφονία μου. Είδα σε όραμα ότι κάποιος με έκαψε ζωντανό, αφήνοντας πλάι μου έναν πύρινο σταυρό». Τα λόγια αυτά, βγαλμένα από το στόμα του νεαρού άντρα με την ασκητική μορφή, θα προκαλέσουν ένα συγκαταβατικό χαμόγελο στον αστυνόμο Βαρσάμη, ο οποίος, θεωρώντας τον τρελό, θα τον αποπέμψει ευγενικά από το τμήμα. Το χαμόγελό του, όμως, θα σβήσει και οι τύψεις θα τον κατακλύσουν, όταν λίγο αργότερα η προφητεία του Σταθόπουλου θα επαληθευτεί και δύο ακόμα θύματα θα προστεθούν στον μακάβριο κατάλογο του παρανοϊκού δολοφόνου. Τι είναι αυτό που συνδέει τους τρεις νεκρούς; Ποιος είναι εκείνος που καίει ανθρώπους ζωντανούς, αφήνοντας πλάι τους έναν πύρινο σταυρό, φωτογραφίες και υπογραμμισμένα αποσπάσματα από την Αγία Γραφή; Ποια σχέση έχουν με τα αποτρόπαια εγκλήματα η άρρωστα θρησκευόμενη μητέρα του Σταθόπουλου, η φρικτά παραμορφωμένη αδελφή του, ο εμβληματικός πατήρ Χρυσόστομος και η αινιγματική γερόντισσα Φεβρωνία; Καθώς ο Μάνος Βαρσάμης και η συνεργάτιδά του, Έλσα Γληνού, θα προσπαθήσουν να δώσουν απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον θανάσιμο κίνδυνο που κρύβουν η θρησκοληψία, το πάθος για εκδίκηση και οι προσωπικοί δαίμονες των ηρώων.

ΠΛΑΤΑΙΕΣ – ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

479 π.Χ. Οι Έλληνες, έχοντας δηµιουργήσει µια πανελλήνια συμμαχία, αντιµετωπίζουν τους Πέρσες στις Πλαταιές, σε µια µάχη που µέλλει να αποδειχτεί η πιο κρίσιµη για την τελική έκβαση των περσικών πολέµων. Ανάµεσά τους και ένα άγηµα Κυθνίων υπό την ηγεσία του νεαρού Απολλώνιου, ενός ευγενούς της Κυθνίων Πολιτείας. Έχει προηγηθεί η ναυµαχία της Σαλαµίνας, µε τη συµµετοχή και πάλι των Κυθνίων. Ο Απολλώνιος, που πήρε µέρος στα Ολύµπια ως αθλητής του παγκρατίου, έχει στο πλευρό του µια πανέµορφη Σπαρτιάτισσα, τη σύζυγό του Κύνθια. Ο αθλητισµός και οι πολεµικές τέχνες αποτελούν το ιδεώδες του νεαρού Κύθνιου. Όµως η ευτυχισµένη ζωή του στην Κύθνο και η λαχτάρα του να διακριθεί στο πεδίο της επικείµενης µάχης αµαυρώνονται από ένα τραγικό γεγονός, που µέλλει να τον τυλίξει σε µια δίνη συγκρούσεων, αντιζηλιών, µίσους και δίψας για εκδίκηση, σε µια δίνη όπου έχει απέναντί του τον συµπατριώτη του Μίννερμο, τον θανάσιµο εχθρό του. Η νίκη στη µάχη των Πλαταιών εκπληρώνει τα όνειρά του για πολεµική δόξα. Όµως υπάρχει ακόµα µια εκκρεμότητα που πρέπει να διευθετήσει για να ηρεµήσει η ψυχή του… Ένα συγκλονιστικό ιστορικό µυθιστόρηµα, που ζωντανεύει στα µάτια του αναγνώστη πτυχές της ζωής και των ιστορικών γεγονότων της κλασικής Ελλάδας του πρώτου ημίσεος του 5ου π.Χ. αιώνα, με αποκορύφωµα τις ρεαλιστικές περιγραφές της ναυµαχίας της Σαλαµίνας και της µάχης των Πλαταιών.

ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΙΜΝΗ της YANA VAGNER

 Αντιµετωπίζοντας το τέλος του πολιτισµού, όταν ξεσπά µια τροµακτική επιδηµία, µια οµάδα ανθρώπων ρισκάρει τη ζωή, την αγάπη και την ανθρωπιά της σε έναν βάναυσο αγώνα για επιβίωση. ∆εν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύµα, τα χρήµατα έχουν χάσει την αξία τους, το χάος και η ανοµία κυριαρχούν παντού, συµµορίες λυµαίνονται τα πάντα, τα µέσα ενηµέρωσης πανικοβάλλονται. Όσοι δεν έχουν ακόµη µολυνθεί αγωνίζονται απεγνωσµένα να βρουν τρόφιµα και καύσιµα. Η πόλη βρίσκεται σε καραντίνα. Όλες οι είσοδοι είναι κλειστές. Φεύγοντας µακριά, ο Σεργκέι, µαζί µε τη σύντροφό του, τον γιο της, τον δικό του γιο, την πρώην σύζυγό του, τον πατέρα του και τους γείτονές τους πηγαίνουν προς τη λίµνη. Εκεί, σε ένα µικρό έρηµο νησί, θα προσπαθήσουν να κρυφτούν σε ένα καταφύγιο για να γλιτώσουν από την απειλή µόλυνσης. Με φόντο µια τροµερή παγκόσµια καταστροφή, εξελίσσεται ένα σκληρό οικογενειακό δράµα. Άνθρωποι που κανονικά δε θα βρίσκονταν ποτέ κάτω από την ίδια στέγη πρέπει τώρα να ενωθούν για να ξεφύγουν από την εντεινόµενη επιδηµία. Στον δρόµο θα αντιµετωπίσουν διάφορους κινδύνους και θα µάθουν όχι µόνο να επιβιώνουν, αλλά και να συγχωρούν. Το βιβλίο Προς τη Λίμνη γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Ρωσία, ήταν υποψήφιο για αρκετά αναγνωρισμένα ρωσικά λογοτεχνικά βραβεία, μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες και διασκευάστηκε σε σειρά για το Netflix.

HRIDAYA της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ

Η λέξη Hridaya είναι σανσκριτική και μπορεί να μεταφραστεί ως «πνευματική καρδιά». Είναι ένας σύγχρονος οδηγός ροής που φέρνει τον αναγνώστη σε επαφή με τον κόσμο των ιδεών της γιόγκα. Το βιβλίο ξετυλίγεται σταδιακά σαν μια ιστορία ενός μυθιστορήματος. Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή πρώτα με τη θεωρία, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πώς κινείται η αναπνοή (prana) μέσα στο σώμα, απαντάει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με το 4ο ενεργειακό κέντρο, το τσάκρα της καρδιάς, προετοιμάζει τον προσωπικό του χώρο για την sadhana (πρακτική) και έπειτα περνάει στις asanas (θέσεις γιόγκα) – και πιο συγκεκριμένα στα backbends- μια κατηγόρια θέσεων που συνδέονται με το τσάκρα της καρδιάς. Το βιβλίο θέλει να αφήσει μια επίγευση γλυκιά σαν καραμέλα και αέρινη σαν μέντα, όπως ακριβώς είναι η ροή του κορμιού. Αίσθηση βελούδινη στα χείλη και δροσιάς στα ακροδάχτυλα.
Μπορείτε να το προμηθευτείτε μόνο διαδικτυακά στο: yogamusekaterina.com.
Δες εδώ ποιοι είναι οι αναπάντεχοι τρόποι που σε ωφελεί το διάβασμα.

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *